Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mystifikační dokument ze zákulisí českého hudebního průmyslu. Prostřednictvím výpovědí několika zúčastněných budete svědky zrození uměle vytvořené kapely, poznáte její recept na raketový vzestup, prožijete s ní nejúspěšnější roky a nakonec odhalíte i utajované neshody, které vedly k nečekaným personálním změnám. (ajuska)

Videa (1)

TV spot

Recenze (149)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Mňága pro mně byla vždycky jen jednou z kapel, které jsem prostě neposlouchal (narozdíl od Čechomoru), a v době svého vzniku mě tenhle film vůbec nezajímal. Je ale zajímavé sledovat, co všechno Zelenka "obšlehl" ze svého debutu, když tvořil Rok ďábla. Popravdě řečeno bych mnohem radši viděl "Slunce, Seno, Mňága"... ()

stub 

všechny recenze uživatele

Opakování mystifikačního modelu. To, co poprvé fungovalo dokonale, nemohlo zabrat znovu - tady už každý chápal, že jde o recesi (ne kvůli horšímu zpracování; prostě proto, že to bylo o 3 roky později). Ono koukat se na mystifikaci a říkat si: "To je pěkná mystifikace!" nemá tak nějak hlavu ani patu. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Použili jsme počítačový program na tvorbu kapel Band-maker. Tak například vznikla ABBA nebo Sex Pistols." Na přelomu osmdesátých a devadesátých let jsem býval častým návštěvníkem koncertů Mňágy a případně i Žďorpa, ale přesto jsem nikdy nezaznamenal, že by ječící fanynky hromadně nabízely zpoceným hudebníkům své kalhotky. Ani ty zahulené sály mi nenapověděly, že vidím nejslavnější kapelu, jejíž megakoncerty byly beznadějně vyprodané a Troška o ní natočil úspěšný film. To ale nevadí, protože Zelenkovy mystifikační dokumenty o mých oblíbených kapelách mě vždycky bavily, takže nikdy nezapomenu na koncert Slepého střeva bez zpěvu, nadupaný konkurs, zpívající ananas, hudbu k aerobicu ani na Chinaski v námořnických oblečcích. Prostě už věřím tomu, že to tak skutečně bylo a kdo tomu nevěří, ať se na to podívá. Důkazy jsou nezvratné. ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený film, který by jako mystifikační dokument obstál i v dnešní době. Můj dojem bohužel maličko pokazilo to, že jsem o mystifikaci už předem věděl. Ale to je jen drobná vada na kráse a chyba spíše má, než filmu samotného. Každopádně je třeba ocenit spoustu skvělých hlášek, nápad, výkony neherců a také hudbu, kterou sice nějak moc neposlouchám, ale přesto považuji za kvalitní. Bonusem navíc už je pak přesah do kritiky hudebního průmyslu a povrchnosti fanoušků. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka opět vůbec nezklamal ani nepřekvapil, prostě natočil v pořadí druhý hudební, nicnevypovídající, šílený a přes to vtipný a perfektní dokument. Kdo má rád Mňágu, stejně jako já, tak vůbec neváhejte a mrkněte na to. Je to podobná palba jako o 3 roky starší "příběh" Visáčů. Škoda, že podobných dokumentů není natočeno více, škoda, že jsou pouze 3, a také je škoda, že už nejspíš nic podobného natočeno nebude... Z dokumentu bych vypíchl konkurz na písničku Hodinový hotel, ve které si zazpíval sám Zelenka a kousek po něm můj velký idol "Doktor" ze skupiny Nahoru po schodišti dolů band :o). Dokument by mohl posloužit i jako velké varování pro mladé začínající a uměle vytvořené kapely, aby se vyvarovaly před podepsáním podobné smlouvy :o)). Na youtube stačí napsat název a je to, jak jednoduché. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Petr Zelenka si ve filmu zahrál malou roli jednoho z účastníků konkurzu. (jzvc)
  • Kapela zpívající v klubu ke konci filmu lehce upravenou verzi Hodinového hotelu je Chinaski - v té době ještě nepříliš známá. (Yardak)
  • Kapela Chinaski nahrála novou verzi Hodinového hotelu, ale v některých rádiích uváděli jako interpreta Mňágu a Žďorp. (Yardak)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama