Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Já I. (J. Werich) má tři dcery – Drahomíru (I. Kačírková), Zpěvanku (S. Májová), nejvíce však miluje svou nejmladší Marušku (M. Dvorská). Ta ho však raní, když mu na otázku – Jak ho má ráda – odpoví, že jako sůl. Král Marušku vyžene a zakáže v království používat sůl. Tím však způsobí mnoho trampot všem i sobě. Teprve návrat Marušky, která tu dobu prožila u hodné stařenky-kořenářky a mladého rybáře (V. Ráž), a dar stařenky – nevyčerpatelná solnička, ukončí všechna strádání a potvrdí se lidová moudrost, že sůl je nad zlato a láska je solí života. V barevné filmové pohádce opět zvítězí dobro nad zlem a moudrost nad hloupostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dodatočne som si uvedomil, že aj rozprávke môžem dať päť hviezdičiek. A tejto rozprávke plným právom. Minimálne preto, že krásne a navyše aj vtipné rozprávky, sú vzácne ako soľ. I keď po čase som sa upokojil a usúdil som, že štyri hviezdičky sú dostatočným ocenením tejto mimoriadne vydarenej rozprávky. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší pohádka, kterou jsem kdy viděl a myslím, že už lepší nikdy neuvidím. Současní autoři nejsou schopni natočit pohádky podobného rázu (výjimkou je moje oblíbená Princezna ze mlejna). "Sůl nad zlato" --- hlavní motto celé pohádky je opravdu kultovní a nikdy jsme neříkali, že se jdeme dívat na "Byl jednou jeden král...". Skvělé herecké obsazení v čele s Janem Werichem dalo vzniknout špičce v daném žánru. Reálno se nápaditě mísí s fantastičností a špetka humoru tomu všemu dodává pestré okořenění. Werich a Burian nejlepší! 90% ()

Reklama

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Milá a hezká pohádka. Kdy se pan král přesvědčí, že jeho nejmladší dcera ho má opravdu velmi ráda, a když podotkla, že ho má ráda jako sůl. Jídlo bez soli nebude nikdy ono...jak řekne kuchař, a má opravdu recht. Ale přeci jenom sůl nad zlato opravdu není, protože k tomu aby měl člověk sůl potřebuje mít zlato...ale dost ttoho rejpání, vždyť je to pohádka. Pan Werich dokazuje jaký byl prvotřídní herec, co slovo to perla, co gesto to skvělá scénka (...hezky se mi zdáš..., osobo stůj...). Škoda jen, že Jan Werich poněkud doplatitl na totalitní režim, a nemohl se u filmu více prosadit. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

"Chce se mi co?" ...pozerať rozprávku! A je tu ďalší dôvod, prečo sa tešiť na vianočný program. Rozprávka každého dieťaťa v neskutočne vtipnom podaní, s krásnou atmosférou. Akurát mi stále vadia princezné Zpěvanka a Drahomíra a strašne ma iritujú. Podstata rozprávky sa mi ale akosi stráca pri neskutočných výkonoch Wricha a Buriana. Škoda, že sa nestretli viackrát. 85%. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další z řady našich pohádek, které si označení „kultovní“ zaslouží zcela po právu a neměla by vám (nám) během Vánoc ujít. Mám rád tento příběh o „síle“ soli, stejně jako mám rád Jana Wericha. Princezna Maruška (Milena Dvorská) nebyla vůbec „k zahození“, ovšem ty její sestry doslova na ránu…Každopádně bez nich by to prostě nebylo ono, stejně jako bez rázné vdovy… ()

Galerie (19)

Zajímavosti (46)

  • Milena Dvorská (Maruška) počas natáčania chodila na zdravotnú školu. Keď ju pozvali na kamerové skúšky, obliekli jej kostým Aleny Vránové z rozprávky Pyšná princezná (1952). Presne na Vianoce pod stromček jej prišiel dlhý telegram, že bola vybratá na postavu Marušky. (Raccoon.city)
  • Scéna, kdy se musí Maruška (Milena Dvorská) líbat s rybářem (Vladimír Ráž), se musela točit na desetkrát, jelikož 15letá Milena nevěděla, jak se to dělá a hrozně se styděla. I Vladimír Ráž už byl z toho rozmrzelý. (cariada)
  • Při natáčení scény snídaně pro tři prince řekli pánové Miroslav Horníček (princ krásný), Miloš Kopecký (princ chytrý) a Lubomír Lipský (princ chrabrý) režisérovi, že princové určitě nezapíjeli jídlo vodou nebo čajem a chtěli víno. Po páté lahvi režisér nařídil přinést čaj. (raininface)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno