Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

MM11 

všechny recenze uživatele

Na oko to vypadá nádherně. Množství pracujících si jdou za krásného sluníčka odpočinout, a proč jezdit někam do Itálie, nedej bože do USA, vždyť tady máme také krásnou krajinu i bez kapitalismu. Soudruzi jsou mladí, plní síly a vydí krásnou budoucnost, která je na dosah ruky. Jen tam "páchne" jeden mrzout - což takhle mu ukázat, jaký je ten náš cíl krásný?.. A o tom to ve zkratce je. Z kraje padesátých let, kdy dunila cenzura a portréty Gottwalda se Stalinem "zdobily" snad všechna kulturní střediska vznikl i tento film, snad jediný (společně s pokračováním) tendenční, jenž vydržel dodnes. My se tomu dnes smějeme, ale mnozí tomu skutečně věřily. Je jasné, že bez nadčasových výkonů herecké elity by i tento film zapadl. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jasně, že se v tom filmu strašně moc zrcadlí doba a že je to snímek, který je hodně poplatný režimu, ale tak ani to nemůže zastřít, že jsou tu výborní herci, kteří sem tam předvádějí, že jsou skutečně schopní se vžít v podstatě do všeho. A jsou zábavní. Právě ni táhnou tenhle jednoduchý příběh, který se snaží být až moc pozitivní. ()

Reklama

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Dovolená s Andělem je dokonale rudá, mám ale hrozně rád Marvana. Bavím se u scének kde vystupují on a Kemr. A to ostatní? Všichni milují práci a makají i o dovolené. Cestou k vodě se sborově zpívají budovatelské koniny, oslavuje se pracující člověk atd. Dějové vzduchoprázdno film vyplňuje dvěmi linkami, posilujících ideál čistoty sociálního člověka. Manželská krize, na níž starostlivě dohlíží závodní rada a zdevastovaný útulek pro děti, který dají naši pracovití rekreanti do pucu, i když by měli odpočívat u vody. Prostě se tomu směju a přijde mi to z dnešního pohledu naprosto šílené. Bizarní zážitek, ale o to více mě ten snímek fascinuje. Jde o dokonalou ukázkou filmového díla, které podává absurdní svědectví o době, v níž vzniklo. Rozhodně Anděla nehodím přes palubu, jen kvůli závadné ideologii. Humor zde funguje i po dlouhých letech od premiéry a plejáda hereckých es, udržuje prvek zábavy na solidní úrovni. Film s nebývalou výpovědní hodnotou. Ideální studijní materiál pro současnou generaci zapálených filmových fanoušků. ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Ano, je to odporná agitka. Zatím co se točil tento film o tom, jak "je krásné žít a mít tak krásnou zem" umírali lidé v koncentračních táborech nebo byli popravováni po vykonstruovaných procecech. Kdo se ale dokáže povznést nad ten bolševický propagandistický hnus, může si vychutnávat skvostné výkony pánů Marvana, Kemra, Hlinomaze nebo režii Bořivoje Zemana. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když sečtete návštěvnost Pyšné princezny a Dovolené s Andělem, zjistíte, že Bořivoj Zeman se v jediném roce postaral o 12 482 570 prodaných lístků do kina. To už se nikdy nikomu (u nás) nepodaří. Oba dva filmy dobře zapadaly do "výchovného" plánu barrandovské dramaturgie, ale narozdíl od jiných byla jejich návštěva dobrovolná. Nejen u Pyšné princezny, ale i u Dovolené to svědčí o dobrém řemesle. Ale málo se ví, že ten film byl sokonce ještě úspěšnější v zahraničí. Nejen v okolních socialistických zemích, ale pokud vím, tak i v Západním Německu, Itálii a Francii. Brigádám tam asi nevěnovali pozornost, zato plakát se zachmuřeným Marvanem s košíkem hub jukal z každého rohu a právě Marvan je musel bavit. Tak jako se my smějeme dejme tomu Četníku ze Saint Tropez, ačkoli přesně nerozumíme podivně vojenskému řádu francouzského četnictva, smáli se v zahraničí soudruhu revizorovi, postavě univerzálně přenosné a srozumitelné. To, že Anděl vyhrál i anketu "Hrdina filmového úsměvu", nás všechny překvapilo, ale zase - bylo to hodnocení nejoblíbenější postavy, ne filmu. Protože Marvan ten film přesahuje. Tak prosím vnímejte i mých 60% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • V zotavovni Jezerka môžeme vidieť na pozadí pódia v jedálni, kde sa stravovali rekreanti, aj zarámovaný portrét Josifa Vissarionoviča Stalina. Film mal premiéru 3.4.1953, a to už bol Stalin skoro mesiac po smrti. (Raccoon.city)
  • Na recepcii zotavovni Jezerka môžeme vidieť plagát, ktorý vyzýva: "Učme se ruštinu". (Raccoon.city)
  • Jaroslav Marvan (revizor Dopravního podniku Gustav Anděl), keď prvýkrát prišiel na miesto, kde sa mala natáčať scéna s hríbmi, si myslel, že všetky hríby sú umelé alebo z gumy, až neskôr zistil, že ide o skutočné hríby. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama