Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (542)

Madison 

všechny recenze uživatele

Zemanove tvorcovské kvality sa po zhliadnutí jeho filmov v žiadnom prípade nedajú spochybňovať. V baladicko - pochmúrnom deji vystupuje na povrch čistá nezištná láska, ktorá premôže všetky neprávosti. Klasická schéma v Zemanovom pojatí spôsobuje príjemné groteskne-hororovo-romantické mrazenie a všetky tieto segmenty tvoria súdržný a vyvážený celok. Zo zlomyseľného čarodeja mi ešte teraz behá mráz po tele a rozhodne nejde s prihladnutím na morbídne vyznenie a skľučujúcu atmosféru o rozprávku pre deti. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Krabat podle mě trochu předběhl svou dobu. Zeman často zobrazuje téměř hororové výjevy za doprovodu depresivní atmosféry a hudby. Filmu bych vytknul pouze místy unylé tempo a zbytečně nastavovaný happy end, což jsou pouze kosmetické vady na jinak brilantním filmovém díle, které věřte nebo ne, vzniklo u nás. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdepak se v Moučkovi ten hlas vzal? Děsivost až za hrob. Deprese číší z každé minuty. Nejvíc se mi na filmu líbí právě občas mu vytýkaná animace, ta naprosto odpovídá ději a jeho ponurosti, ale i té romantické stránce - Krabatova dívka je opravdu krásná. A k tomu jasně dokazuje, že tenhle příběh vůbec není o tom, jak je zpracován, ale co zpracovává (i když i to jak, je tady dost povedené). Ohledně zpracování bych souhlasil s názorem eagle-eye! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Mlyn zase mele! Mlyn zase mele!" Nočná mora nás, socialistických detí. A stále to funguje. Ponurá atmosféra, krv, havrany, démoni, šibenice, čierna mágia. Ale aj štipka humoru (chlapec premenený na býka: "Taky bych si dal pivo."). Rozmýšľam, čo by to robilo s deckami vykŕmenými pixarovkami a Shrekom. A či by to trochu nepotrebovali - trochu vážnejší príbeh o súboji Dobra so Zlom, v ktorom sa aj naozaj umiera a za lásku treba nielen popkultúrne hláškovať, ale aj prelievať krv a prinášať obete. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Solidní pohádka na dobrou noc. Nejvíce se mi líbil styl vypravování a na tehdejší dobu i vinikající animace. Přestože jsem viděl vysoká hodnocení mých předchůdců, čekal jsem uspávačku, kterou ani neuvidím do konce. Já moc na tenhle styl nejsem. Byl jsem ovšem velmi mile překvapen a musím říct, že Krabat má mnohem větší úroveň, než kterákoliv dnešní pohádka. Najde se v ní napětí, láska, přátelství i smrt a divák se ani minutu nenudí. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Navzdory vžitému názvu, uváděnému ve všech materiálech, je v úvodních titulcích filmu uvedeno pojmenování Krabat - Čarodějův učeň. (charles3)
  • Jméno Krabat je odvozeno od slova Chorvat. (Terva)
  • Film je zpracován tzv. ploškovou animací. (Ded@M@tes)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama