Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že nemám rád všechny ty mnohokrát použité motivy ze stále stejné kolekce stále stejně vyžilých klasických pohádek dopředu známých a k uzoufání předvídatelných a nemám ani v lásce všechny ty hloupé Honzy, co sotva z pece slezou, hned jim spadne do klína celé království i s princeznou. Karel Zeman se i přes vysoký věk ukázal jako inovátor a jeho pohádka má originální scénář, kde musí hrdina projít strastiplnou cestou vlastního zrání a na konci ho nečeká bohatství, jen záchrana holého života. Film je po dobrodružně exotickém výletu po cestách námořníka Sindibáda a temně baladickém Krabatovi, který se blíží německému pojetí příběhu ve stylu bratří Grimmů, návratem k české poetice a do lůna českého království, kde se příběh statečného Honzíka za časů Karla IV. odehrává. Výtvarně vyšperkovaná záležitost se zajímavým hudebním doprovodem od Karla Svobody. Celkový dojem: 95 %. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Neni to sice tak emotivni a naprosto dokonale jako Carodejuv ucen, i tak se jedna o vynikajici podivanou. Nerozumim tomu, proc jsem tuto pohadku videl az 30 let po jejim vzniku. Skvele vykresleni skritku, bojacneho rytire z " beranniho " hradu, krasne vypraveni a uzasna hudba Karla Svobody. Vyborna pohadka, rad bych vedel, jak na ni reaguji dnesni deti... ()

Reklama

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Zatím nejslabší Zemanovo dílo, co jsem měl možnost vidět. Nemá to takovou atmosféru jako Čarodějův učeň nebo Pohádky tisíce a jedné noci, děj taky není kdovíjak úchvatný a animace i když je osobitá, tak zde ani na začátku 80. let není vidět prakticky žádný pokrok. Hudba Karla Svobody je sice výborná, ale song Mařenky alias Helenky Vondráčkové tu pro mě působil jako pěst na oko. Dám 3 hvězdičky, ale je to jentaktak. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

O nejednoznačnosti ochrancov/ životných radcov. Tri ich najčastejšie skupiny: pochlebovači, hazardéri a slušniaci sú v rozprávke predstavené ako trpaslíci - smieško, rarášok a dobrák. O prejavení temna v duši pri ceste za láskou. Z dobrotivého ťuťka na zlomyseľného zubatého odpudivca. Výraz tváre určujú často činy a myslenie človeka. Tiež o dočasnej strate rozumu v citovom poblúznení, nehľadiaceho na dôsledky sľubov vyrieknutých v mene okamžitého stretnutia s vyvolenou srdca. No a napokon aj o tom, že v rozprávke, na rozdiel od života sa vždy nájde nejaký koník, čo hrdinov vytiahne z bryndy. Posmutnelo ponuré s viacerými vychytávkami a hudbou, ktorá sa k skvelej animácii nijako nehodila so spevom-nespevom "speváčky" Heleny Vondráčkovej. 70%. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Klasika, která nestárne. Originální a netradiční pohádka, která dodržuje všechna žánrová pravidla a přitom je současně porušuje a všelijak deformuje, aniž by to kupodivu celku uškodilo. Spíš naopak. K tomu nádherně temná až depresivní, melancholická, přesto stále pohádková atmosféra, výborná hudba, spousta drobných vychytávek v příběhu i zpracování, které tu pobaví, tu potěší, tu zase překvapí. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Hudební motiv Ostrova snů (čas 00:27:30 nebo 00:40:10) je uveden na soundtracku seriálu Návštěvníci (Supraphon 1985) ve 2. části 9. stopy „Návštěvníci zasahují“. Hudební motiv je ale jenom podobný tomu, který zní v seriálu (3. a 4. část). (jan.hryz)

Reklama

Reklama