Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružstvá a príbehy začínajúcich študentov v posledný školský deň v Texase, v máji roku 1976. Na strednú školu Roberta E. Lee, školský ročník '77, nastupujú noví začiatočníci. Nováčikovia chlapci sú fyzicky týraní a ponižovaní, zatiaľ čo dievčatá väčšinou čelia slovným útokom a zahanbovaniu. Výrazné sú dve postavy. Nováčik Mitch Kramer (Wiley Wiggins) sa stáva hlavným terčom útokov starších študentov a spomedzi seniorov je to Randall "Pink" Floyd (Jason London), hviezda v tíme ako rozohrávač. (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Nedoceněná, správným způsobem "zhulená" pecka Richarda Linklatera která vás přenese do roku 1976 na jednu střední v Texasu. Poslední den školy před prádzninama, hodně trávy, nejlepší kamarádi, nadržené holky, plno "soon to be" hvězd a scénář, ve kterém nejde o nic, a přece o všechno. Ty Aerosmith jim závidím.... Pokud jste neviděli, koukejte to napravit. Po Before Sunrise a Before Sunset můj nejoblíbenější Linklater. ()

5150 

všechny recenze uživatele

70%.. Richard Linklater v tomto filmu vzpomíná na svoje školská léta a je to vzpomínání zábavné a nanejvýš pohodové. K té pohodě hodně přispívá velmi vkusný písničkový doprovod (Aerosmith, Deep Purple, Alice Cooper, Nazareth, Black Sabbath, Sweet, ZZ Top, Peter Frampton, Kiss, Lynyrd Skynyrd a další) a v neposlední řadě potěší herecké obsazení, tehdy začínajících a dnes mnohdy hodně známých herců..)) ()

Reklama

cab 

všechny recenze uživatele

Verim, ze film je pro Americany do jiste miry kultovni a srovnani s podobnym, ale starsim snimek Americke graffiti je opravnene, jen co do kvality a zabavy se priklanim spise k tomuto energickemu pohledu na posledni den stredni skoly konce 70. let. Napocital jsem na prstech jedne ruky prvni role budoucich vetsich ci mensich hvezd Hollywoodu. 75% ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Asi nelze pochybovat o tom, že Dazed and Confused je Linklaterova verze American Graffiti. Zatímco Lucas vzpomínal v letech 70tých na nedávno skončené 60ky, Linklater už v podstatě točil dobovku. Tak či tak, konstrukce filmu je identická, nicméně z mého pohledu o něco méně zábavná, než jeho slavný předchůdce. Drahnou chvíli mi navíc trvalo vytvořit si alespoň nějaký vztah k postavám. Na druhou stranu, Linklater zbytečně v jednotlivých scénách nesetrvává a bez otálení se hned posouvá dál. Tenhle observační postup mu navíc dává šanci pokusit se o generační výpověď, nicméně nemám pocit, že by k něčemu takovému úspěšně celý film dovedl a zůstává tak podle mě spíše jen u bezkonfliktní dobové vzpomínky. 6/10 ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

“If I ever start referring to these as the best years of my life — remind me to kill myself.” Další American Graffiti to není. Ačkoliv soundtrack je svou kvalitou plně srovnatelný – i když většina písní nepatří k něčemu, co bych normálně poslouchal. Ale třeba začnu. Největší problém je pro mne v postavách – nedokázal jsem se s nimi tak ztotožnit, jako s aktéry American Graffiti, většina mi nepřišla nijak zvlášť sympatická nebo zajímavá – samozřejmě mimo božského Matthewa McConaugheyho jako Woodersona a pak asi Sabriny (Christin Hinojosa). Ostatní mne často dost štvali, či mi přímo vadili a skoro vůbec mi na nich a jejich osudech nezáleželo. Také mám jistý (ovšem stále plně nepotvrzený) pocit, že Linklater poněkud podlehl idealizaci středoškolského vozového parku, kde je na můj vkus až moc blyštivých aut v perfektním stavu (i když některá jsou třeba skoro 20 let stará)... chtělo by to o něco víc ošklivých úsporných vozítek, různých Brouků, Fordů Pinto, Valiantů, Toyot atd. – i když podle pár dobových fotek to vážně mohlo na některých parkovištích takhle vypadat. Nejklišovitější hláška na závěr: “That’s what I love about these high school girls, man. I get older, they stay the same age.” (x) (x) [viděno 8.9.2020] ()

Galerie (35)

Zajímavosti (34)

  • Počas úvodných titulkov hrá skladba od skupiny Aerosmith. Pred záverečnými titulkami sa postavy vyberú kúpiť lístky na koncert Aerosmith. (Real Tom Hardy)
  • Filmári chceli do filmu používať pivá skutočnej značky Lone Star, spoločnosť však chcela vysoký "honorár" a percentuálny podiel zo ziskov. Preto sa rozhodli používať generické fľaše a plechovky. (Real Tom Hardy)
  • V roku 2004 traja bývalí spolužiaci režiséra Richarda Linklatera (menami: Wooderson, Slater a Floyd) podali žalobu, ktorá tvrdila, že rovnomenné postavy z filmu sú na nich založené. Súd žalobu zamietol. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (více)

Reklama

Reklama