Baltasar KormákurScénář:
Ryan EngleKamera:
Philippe RousselotHudba:
Steven PriceVOD (3)
Doktor Nate Daniels (Idris Elba) vezme své dvě dospívající dcery na výlet do Jižní Afriky, do míst, kde se seznámil s jejich mámou, která před nedávnem zemřela. Doufá, že výlet do divočiny jim pomůže tuhle čerstvou ránu aspoň částečně zahojit. Na cestu do buše si vyberou toho nejlepšího průvodce, rodinného přítele a zoologa, který zná v okolí každý kámen. Zpočátku cesta připomíná sen každého milovníka divokých zvířat. Nálada se změní v okamžiku, kdy v jedné domorodé vesnici uvidí čerstvé následky řádění predátora s hřívou. Mohutný lev si po bolestivém střetu s pytláky vzal do hlavy, že člověk je jeho největší nepřítel, a Nate a jeho dcery to brzy poznají na vlastní kůži. Ve snaze ochránit své teritorium a udržet si pozici pána tvorstva udělá tahle bestie cokoliv, aby vetřelce sprovodila ze světa. Civilizovaný lékař se dvěma puberťačkami proti ní nemůže mít sebemenší šanci. (Cinemart)
Digitálne zvieratá veľmi nemusím, aj keď tento levík je celkom podarený. Dokonca mi prišlo, že má väčšiu inteligenciu, ako všetky ľudské postavy dokopy, lebo tie sa správali ako v druhotriednom horore. Čakal som viac napätia, aj ľakačiek. Tu bol príchod leva vždy predvídateľný, hlavne preto, že si to postavy svojou blbosťou doslova pýtali. ()
Natvrdlý scénář, kdy zejména starší z dcer dělá samá špatná rozhodnutí, versus působivé dlouhé záběry francouzského držitele kameramanského Oscara Philippe Rousselota a efektivně uchopená akce. To zhruba tak v kostce… Většinou bojují se žraloky, ovšem tentokrát vysílá naštvaná příroda krále džungle, který přišel vinou člověka (pytláků) o svou smečku. Nijak za to ovšem nemůže doktor Idris Elba, který vyvezl do divoké Afriky své dvě dospívající dcery, které před časem přišly o matku. Nacházejí se v místech, kde se rodiče poznali, což by mohlo „oživení“ nalomených vztahů pomoci. Za chvíli se ovšem ocitnou na okraji útesu uvěznění v nepojízdném autě, jejich průvodce-strejda se opodál snaží zastavit masivní krvácení a lev chytil slinu. Výhodou je, že se na nic moc nečeká. Výsledku (který je samozřejmě zoufale předvídatelný) dominují sebevědomě dlouhé záběry, i sekvencím s útoky (odolného) lva chybí střih a samotné triky jsou velmi kvalitní. Je to intenzivní a autentické, ovšem záhy začne pod taktovkou zkušeného islandského režiséra Baltasara Kormákura drhnout zmiňovaný scénář. Rozhodnutí hlavních postav jsou zvláštní, jako by místy (když musejí táhnout za jeden provaz) mluvil každý jinou řečí. Nicméně to má spád, je to krátké a účinné. A možná to budu mít někdy rád i na čtyři hvězdy. ()
Šílený Scar, který nechá v Africe krvácet víc lidí než krvácivá horečka vs. neúplná rodinka z velkoměsta na žádoucím teambuildingu. Kormákur by rád pozdvihl prachobyčejné animal attack béčko dlouhými záběry a vcelku povedeným CGI, tu a tam si něco vypůjčí od jiných (vidiny vdovce ala The Grey, park strýčka Attenborougha), ale ten marný boj s pitomoučkým scénářem mu otrhá tkáň technické vytříbenosti až na kost. Ve finále, které připomínalo Lvího krále střiženého soubojem Harmoniky Elby a Franka s hřívou, mi scházel už jen opičák Rafiki, aby se otočený zády předklonil a ukázal, co si o tom máme myslet.. ()
„CO KDYŽ TEN LEV JEŠTĚ NEODEŠEL?…“ - a to je furt... řešej se píčoviny, všichni chtěj bejt klidní, ale stejně panikařej a ty dvě čůzy střídaj geniální okamžiky se stupidníma. To ale i táta…Ano, díky chování lidí je to znepokojující (ne vole lev jen plní svoji funkci…). Zvířátka jsou nádherný, lev nešťastnej a finále na píču. Ok, beru, že mě chcete houpat. Ale kurva točit sebou nenechám! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu na návštěvu ke lvovi. 2.) Zjistí, že na Safari se bez chirurga nejezdí. /// Thx za titule „lordek“. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()
Veľmi príjemné dobrodružstvo, ktoré vlastne padá len na tom, že ústredný lev je digitálny. Trošku mi chýbajú filmy ako The Edge, kde boli nebezpečné zvieratká skutočné a herci tak ani nemuseli predstierať strach. Kormákur je ale zručný režisér. Naplno využíva prostredie a necháva svojich dvoch ťahúňov (Elba a Copley) aby adekvátne reagovali na každú jednu nepríjemnú situáciu čo ich stretne. Rousselot sa pokúša o jednozáberovky a hoci nie sú úplne čisté, vťahujú do deja znamenite. Je to síce prehliadka klišé daného žánru ale je to spravené dobre a poctivo. Možno trošku zamrzí že skutočné nebezpečenstvo predstavuje len démonický lev a nie aj iné zvieratá, takže to od určitého momentu trošku pokulháva na logike. Ale mimo to sa jedná o výbornú chuťovku, ktorá si vôbec nerobí hanbu. Finálny stret je dokonca záživný. Za mňa spokojnosť. ()
- Keď postavy používajú vysielačky, tak často je vidieť, že počas rozprávania do aparátu nestláčajú vysielacie tlačidlo. (Arsenal83)
- Natáčanie filmu sa začalo 1. júna 2021 v Južnej Afrike a trvalo desať týždňov. (MikaelSVK)
- Tento film je zakázán v Kataru a Kuvajtu, jelikož příběh zahrnuje extrémistické skupiny jako Al-Káida nebo ISIS. (PaTeXx)