Howard DeutchScénář:
John HughesKamera:
Ric WaiteHudba:
Thomas NewmanHrají:
Dan Aykroyd, John Candy, Stephanie Faracy, Annette Bening, Chris Young, Ian Giatti, Robert Prosky, Zoaunne LeRoy, Lucy Deakins, Lewis Arquette, medvěd Bart (více)VOD (2)
Každé léto milióny Američanů opouští velká města, aby hledali útočiště před ubíjejícím shonem a sterilitou moderního života v konejšivém náručí lesů, luk a jezer. Jedním z nich je také usedlý prodavač autodílů Chet Ripley. Místo, aby s rodinou vyrazil na luxusní dovolenou, rozhodl se vzpružit unavenou duši a osvěžit rodinná pouta tím, že ukáže synům místo, kde prožil kouzelné dětství. Dychtivě se proto vydává s manželkou Connie a dětmi do starého domu oklopeného lesy a vodami jezera, přesvědčen, že čistý a prostý život z jeho vzpomínek je stále skutečností, a že je tedy čeká báječná dovolená. Jeho plány ovšem vezmou za své v okamžiku, kdy se neohlášeně objeví švagr Roman Craig s manželkou Kate a dospívajícími dvojčaty Carou a Marou. (oficiální text distributora)
Tágo mezi nohama, medvěd s pleší na obou koncích, netopýr s ušima, rodinka mluvících mývalů, chytání ryb s pijavicemi, lekce "Když půjde do tuhého, pusť se lana", vyproštění medvěda, král steaků atd. Báječná dovolená je výborná oddychovka u které se při každém zhlédnutí směju u těch stále stejných pasáží. Spojení Dana Aykroyda s Johnem Candym v jejich nejlepších komediálních letech pro bránici funguje spolehlivě. Dnes již klasika. ()
Ve své podstatě jednoduchá, ale zároveň velmi povedená komedie. Z herců musím vyzdvihnout zejména vítečného komika Johna Candyho. Ať už si ho člověk vybaví na vodních lyžích, při pojídání téměř 3 kilového steaku nebo při závěrečném souboji s holohlavým medvědem, tak vždy působí srandovně a výborně pobaví. ()
Hrozně příjemná komedie, která mi připomene podobé výlety za mlada. Krajina je nádherná, Candyho "just trees" to jednoduše ale přesně vystihuje. Spousta milých scén, které si pamatuju ještě z prvního zkouknutí někdy před deseti lety. Mezi nimi vede zdolání obrovskýho steaku. Pocit posledního sousta je k nezaplacení. Dál i spousta dalších: rybaření, hádka, vodní lyže... -"You bastard! You bastard! -"I think he's saying go faster." ()
Když jsem si tento film na kanálu Prima kůůl nahrával, tak se mi díky neskutečnýmu zpoždění ve vysílacim čase do set-top boxu uložila i jakási bizarní soutěž s názvem "Svlíkačku za kačku". Abych pravdu řek, tak tahle soutěž mě pobavila víc než celej film, kterej následoval. Od komedie s takovym obsazenim (2 velký komici 80. let John Candy a Dan Aykroyd) jsem teda čekal nějakej nářez, kterej mi roztrhá bránici. A dostal jsem takovou nevýraznou, občas lehce úsměvnou záležitost, která by se dala označit jako "rodinná komedie". Když na dovolenou, tak radši tu na bláznivou s Chevym Chasem. ()
Vcelku obyčejná rodinná komedie, ale já se u ní bavil, a to především díky dvojici Aykroyd a Candy. Na této komedii nehledejte složitosti, snaží se jen pobavit, což se jí vcelku daří. Mohlo to být trochu propracovanější, přece jen scénář trochu pokulhává. Herecky obsazeno taky bez problémů, takže já byl spokojen. Film si na nic nehraje, neurazí a ani nenadchne. Moje hodnocení: 60% ()
- Postavy ve filmu konzumují pivo Point Beer. Point je skutečná značka piva, populární zejména ve středních a severních oblastech Wisconsinu, kde se film odehrává. Jedna z restaurací kolem hlavní cesty nese rovněž název Point Beer. (HellFire)
- John Hughes chtěl do role Romana původně obsadit Chevyho Chase, který se však upsal roli v komedii Blázinec (1988). Krátce uvažoval také o obsazení Billa Murrayho, avšak neuspěl stejně jako v předchozím případě kvůli konfliktu s natáčením jiného filmu. Dana Aykroyda doporučil režisérovi jeho blízký přítel John Candy a jelikož Hughes s Aykroydem nikdy dříve nepracoval, dohodli se na účasti. (HellFire)
- Annette Bening v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)