Michael SarnoskiScénář:
Michael SarnoskiKamera:
Patrick ScolaHudba:
Alexis GrapsasHrají:
Lupita Nyong'o, Joseph Quinn, Djimon Hounsou, Alex Wolff, Elijah Ungvary, Thea Butler, Zay Domo ArtistObsahy(1)
Sam (držitelka Oscara Lupita Nyong'o) původně vyrazila do New Yorku na jednodenní výlet. Protože někteří lidé mají nehoráznou smůlu, vybrala si den, kdy přiletěli. Obřímu hmyzu podobní mimozemšťané okamžitě začali dávat lidem najevo, že je jen otázkou času, kdy přestanou být pány tvorstva. Ti, kterým se podaří přežít první vlnu útoků, zjišťují, že jedinou ochranou proti vetřelcům je zůstat naprosto potichu. To se snadno řekne, ale těžko realizuje, obzvlášť v nejhlučnějším městě na Zemi. New York se rázem mění v obří past, ze které se všichni snaží co nejrychleji a nejtišeji uniknout. Sam prchá společně s Ericem (Joseph Quinn), cizím chlapem, na něhož náhodou narazila ve snaze někam se schovat. Ve dvou se to sice lépe táhne, na druhou stranu ale exponenciálně vzrůstá hrozba, že vám unikne nějaké slovo, do něčeho vrazíte, něčím zachrastíte… A oni čekají. (Cinemart)
Univerzum Tiché místo je definitívne mŕtve. Nie, že by nemalo potenciál, ale nemá absolútne žiadnu ambíciu niečo niekam rozvinúť. Budú z toho novodobé Kukuřičné děti? Zrejme áno. A pritom dosť dlho trojka, čo je vlastne jednotka, pôsobila úplne v pohode. Ale čo tá kočka? Chvíľu totálne neprirodzené správanie, nič ju nevyplaší, nemňaukne aj keby ste jej ocas rezali, a potom zasa prepne do reálneho módu a zdrhá na prvú dobrú. Čo ten neúspešný pokus o vybudovanie vzťahu medzi ústrednou dvojicou? Válka světů bez pointy s priveľkým dôrazom na pocity. ()
Řemeslně krásně natočený film, který se v mých očích ale řadí i mezi největší zklamání roku. Ani současně nejpopulárnější herci Hollywoodu nezachrání skutečnost, že film nejenom, že nepřináší do tohoto světa nic nového, ale existence tohoto filmu ničí zážitek těch prvních dvou snímků - pokud se rozhodnete tuhle sérii sledovat v chronologickém pořadí. Tam kde například Furiosa rozšiřovala lore Pustiny a zefektivnila následné sledování Fury Road, tak Day One parazituje na svých kvalitně povedenějších předchůdcích. V čem je výjimečné, když z prvního filmu zjistíme, že obyvatelé musí být potichu, aby přežili? V čem je výjimečné, když z druhého dílu zjistíme, že vetřelci neumějí plavat? Tohle všechno nám Day One lacině řekne hned v prvních minutách po jejich příletu na Zemi. Bylo mi jasné, že nedostaneme všechny odpovědi jako třeba původ vetřelců z nebes nebo jejich hlavní motiv, ale doufal jsem aspoň v něco. Třeba jejich zvyky, metody reprodukce nebo nové nebezpečné druhy. Tady jsme nedostali zhola nic. Když už, tak jsme aspoň mohli dostat nějaký globálnější pohled na celou invazi a nahlédnout na celou situaci z pohledu armády, ale opět jako přes kopírák, jsme dostali pohled na malou skupinu lidí, kteří se chtějí dostat z bodu A do bodu B. Nic víc. Day One je tak ve skutečnosti jenom roztahanější flashback z druhého dílu, který ale nemá tak charismatické postavy, na kterých by vám záleželo. Opravdu jsem si ten film chtěl zamilovat jako ty předchozí, ale z kina jsem odcházel s pocitem promarněné šance. Pokud chcete vidět kvalitní prequel, podívejte se raději na Furiosu a pokud chcete originální horor, podívejte se raději na The Watchers. Oba zmíněné filmy v kinech pohořely a zrovna ty si zasloužily lepší divácké přijetí. 5/10 ()
Režisér Michael Sarnoski natočil snímek o eutanázii, který se nese v duchu snah o splnění posledních několika málo přání hlavní protagonistky. Tento příběh je zasazen do prvního dne přistání mimozemšťanů, známých z prvního dílu Tichého místa, do rušného New Yorku. Absurdita spojení vážného tématu s přistáním marťanů na Zemi bohužel na plátně absolutně nefunguje a působí spíše parodicky. Velkým negativem Prvního dne je oproštění se od funkčního paralelního vyprávění příběhu z pohledu více postav, což byla jakási ochranná známka tohoto univerza. Z toho důvodu je Tiché místo: První den sterilní, nudnou podívanou bez výraznějšího napětí a akce. Takové znásilnění za bílého dne si velmi kvalitně rozjetá Krasinskiho značka opravdu nezasloužila, a Lupita Nyong'o už tuplem ne. Dvě hvězdy. 😕 ()
„BUĎTE POTICHU!…“ Asi takhle – v kině bych si ukousal nudou prsty až k dlani! Dva nezajímavý lidi (a kocour) v apokalypse… Hodně komorní a nudný. Natočený to není špatně, ale scénáristicky to nebaví! /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Herečka Lupita Nyong'o žádala před natáčením o změnu zvířete. Měla strach z koček. 2.) Přestože se děj odehrává v New Yorku, natáčelo se v Londýně. 3.) Thx za titule „saurix“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()
Hrozný. Quiet Place značka už dva filmy přesluhuje.. ne snad proto, že by ten základní koncept byl pitomej a nedalo se na něm poměrně dlouho stavět. Problém je za mě především v tom, že už od prvního dílu mě mlátí do očí a uší propastný rozdíl mezi tím jak z reality znám sluchové vjemy, fyziku přenosu zvuku, atd a tím co mi filmaři servírují.. Celé to chce nějak sugestivně pracovat se zvukem, ale zrovna tahle práce je zoufale neinvenční a nepřesvědčivá. Pravidla jakými se film řídí jsou až absurdně nekonzistentní a celé to působí uměle a neintuitivně. Speciálně v kulisách polomrtvého města tyhle nedostatky vyplouvají na povrch a září jako neonovej poutač. To město přece samo o sobě vydává obrovské množství zvuků se kterými se dá pracovat a odlišit tak tenhle díl od předchozích co byly spíš "na samotě u lesa". Ale my neslyšíme skoro nic (mít zrovna u tohodle filmu průměrného zvukaře a ruchaře je průser), není s čím pracovat. Pár základních backgroud šumů a tím to hasne. Potvory z vesmíru prostě zase mají své oblíbené hrobové ticho ve kterém můžou zacílit na každý spadlý špendlík. Já navíc nějak nejsem schopnej přijmout skutečnost, že se ty potvory sice honí za každým zvukem, ale nereagují na sebe navzájem a na rušné následky svých akcí. Když svým pohybem něco shodí potvora, tak ten zvuk pro jinou potvoru neexistuje, když něco shodí člověk, je to jak alarm s přesnými gps souřadnicemi... O prakticky nulovém příběhu, velmi chabé práci s postavami a patetickým pokusem o vytváření vztahu s divákem ani nemluvím.. Jedna hvězda za kočku a pár fajn obrazů, jinak je to břečka. ()
- Froda hrály dvě kočky jménem Nico a Schnitzel. (Homerking)
- Djimon Hounsou si zopakoval svou nejmenovanou postavu (připisovanou jako „Muž na ostrově“) z Tiché místo: Část II (2020) (Homerking)
- Natáčení probíhalo od 6. února do 11. dubna 2023 v Londýně, ačkoli se film odehrává v New Yorku. (Homerking)