Reklama

Reklama

Čtyři z tanku a pes

(seriál)
  • Polsko Czterej pancerni i pies (více)
Polsko, (1966–1970), 18 h 58 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Janusz Przymanowski (kniha)

Hrají:

Włodzimierz Press, Tadeusz Fijewski, Janusz Gajos, Wiesław Gołas, Franciszek Pieczka, Malgorzata Niemirska, Pola Raksa, Roman Wilhelmi, Szarik (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Polský televizní seriál Čtyři z tanku a pes překonal všechny rekordy ve sledovanosti. Humorným způsobem přibližuje příběhy čtyř vojáků a psa Šarika. Při své dlouhé cestě za osvobozením Polska se dostanou až do Berlína. Nastávají situace plné bojových scén, ale i humorných příběhů. Jako vítězové se varcejí do hlavního města Slezska - Katovic. Seriál ukazuje kontrasty mezi romantikou a skutečností, nebezpečím vojenského života, a proto je stále tak oblíbeným. (Řitka video)

(více)

Recenze (127)

quasar 

všechny recenze uživatele

Tak tady můžu hodnotit jen z nostalgie, dvě hvězdičky jsou až kam. Je zvláštní, jak můžou člověka ovlivnit vzpomínky. Když mi bylo 12, tak jsem to fakt žral. Teď jsem u prvního dílu nevěděl, jestli to není nějaká parodie... Mimochodem: mám doma knižní vydání a tak jsem si po více než 20ti letech zkusil přečíst pár kapitol a pocit zdaleka nebyl tak otřesný jako ze seriálu. Ty knížky bych si dokázal přečíst i dneska. A pro zajímavost - tank se v knížce jmenuje Zrzek a ne Rudý a vůbec jsem při čtení neměl pocit nějaké politické masáže. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Nepomôžem si ale takto povrchne odbiť vojnovú tému, kde sa miestamy akože striela niekedy o stošesť(aspoň to tak má vypadať), prípadne bije holými rukami, fakt neviem či to treba celé brať ako nevydarenú komédiu či ako nehoráznu plochú zlátaninu s naivnými výkonmi s úsmevom na tvárach hlavných protagonistov. Čakal som od toho určite omnoho viac a nielen slaboduchú propagandu aká je vojna úsmevná. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem viděl dvakrát, jednou v dětství, kdy na mně zanechal hluboký dojem, pak v dospělosti, kdy na mně taktéž zanechal hluboký dojem, bohužel negativní kvůli otřesnému dabingu, u kterého Řitka studio v plném rozsahu prokázalo, že nomen omen. Mezi dětstvím a dospělostí jsem navíc několikrát četl dvě knížky od Janusze Przymanowského, které podle tohoto seriálu vznikly, takže si dovolím říci, že jsem velký odborník k tomuto tématu. V podstatě je to seriál o tom, jak se díky tanku s polskou osádkou podařilo Rudé armádě vyhrát druhou světovou válku, bez nich by se jim to určitě nepovedlo. Ano, zpočátku byl velitelem tanku Rus, který vše podstatné Poláky (a jednoho Gruzínce - patrně pocta Stalinovi) naučil, ale toho se pak autor zbavil tím, že ho nechal umřít, a nahradil ho nejmladším, nejhezčím (no...) členem posádky, Jendou Kosem. Pak se poměr Poláků v osádce ku ostatním národnostem ustálil na přijatelných 3:1. Autor se taky elegantně vyhnul traumatizujícím okamžikům osvobozování Polska - např., aby nemusel zdůvodňovat, proč sovětská armáda takovou dobu přešlapovala před Varšavou (protože čekala, až Němci utopí varšavské povstání v krvi), nechal celou polskogruzínskou část osádky tanku v rozhodující chvíli zranit a ti pak přečkali osvobozování Varšavy v nemocnici. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Bouře jde do dálky, v sadu kvítka rve, my jsme vyšli do války, v bouři nyní jsme!" Nevím, jak by se mi to líbilo po letech, ale na tomhle seriálu jsme vyrůstali. I my holky jsme si hrály na Čtyři z tanku, pokud vím, žádná z nás se necpala do role Plamínku nebo Lidky, všechny jsme bojovaly. Jenom Šaryk nám chyběl. Ale jmenovala se tak půlka vlčáků z okolí ... Ještě dovětek - někdo soudí, že je seriál nadhodnocený. Beru to tak, že jsme tu na amatérském servru, že jsou tu pouzí milovníci filmu (a jen pár vystudovaných odborníků). Hodnotíme tudíš emoce, které v nás seriál vyvolal, což je naprosto vpořádku. Sice nebyl přímo určený pro děti, ale když tenkrát šel, byly jsme zrovna děti. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Serial, ktory vznikol v Polskej Ludovej Republike /vtedy malo Polsko taky nazov/ a stal sa popularny nielen v byvalej federacii, ale takmer v celom sovietskom bloku. Czekalski a Nalecki sa predviedli ako mimoriadne zrucni reziseri, ktori rozhodne rozumeli/rozumeju filmarskemu remeslu. Ovsem na tento serial sa nemozno pozerat z uhla pohladu roku 2008, nedajboze 2013. Na tento serial sa treba pozerat z uhla pohladu roku vzniku, tzn. 1966 a v kontexte dobovych realii /Studena vojna, Sovietsky Blok, uvolnenie 60. rokov v Ceskoslovensku/. A z tohto uhla pohladu ide o kultovy serial, ktory by som si opat rad pozrel. Ovsem z uhla pohladu roku 2013 - neviem, neviem ..... 88 % ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • Popularita seriálu je v Polsku nesmrtelná a bere se hodně vážně, ale už i obchodně lze koupit mnoho výrobků spojené se seriálem, jako karty, pohlednice, lego, komiksy, fotografie z natáčení, trička a další... (sator)
  • Německý transportér zajatý Jankem a Grigorijem je ve skutečnosti americký M3 Half-track. (sator)
  • Všetky obrnené transportéry aj mobilná rádiostanica (kde slúžila Lidka) sú prerobené a premaľované americké stroje typu M3 Halftrack. Ako tanky z nemeckej strany boli použité T34-85 a v časti Pevnosť Olgierd (2-4) pravdepodobne tanky IS 2. (kukadlo123)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno