Scénárista a režisér Edward D. Wood, Jr. (1924 - 1978) patří mezi nejbizarnější postavy hollywoodských dějin. Nesmírně plodný autor vytvářel výhradně snímky kategorie B, vyznačující se minimálním rozpočtem, co nejkratší dobou realizace a "senzačními" brakovými tématy z oblasti sci-fi, hororu a později i pornografie. Mezi jeho nejznámější filmy patří autobiografické melodrama o muži, který se rád převlékal do ženských šatů, Glen or Glenda (1953), nebo nadpřirozená sci-fi Plan 9 from Outer Space (1959), v níž využil kouzla tehdy už zestárlé, polozapomenutelné hollywoodské hororové hvězdy Bely Lugosiho. Snímek, který natočil proslulý režisér Tim Burton podle biografické knihy Rudolpha Greye, zastihuje Eda Wooda v 50. letech, v jeho nejplodnějším a nejšťastnějším období, kdy dával dohromady svůj bizarní tvůrčí tým a kdy točil svá nejvýznamnější díla. Komediálně laděný "film o filmu" vyniká mimořádně starostlivou péči o atmosféru i o dobové detaily (včetně dokonalé evokace nezapomenutelných scén z Woodových filmů). Zatím nejlepší dílo režiséra Tima Burtona není jenom vyprávěním o jednom fascinujícím lidském osudu, ale i vyznáním lásky mámivému kouzlu fenoménu, zvanému kinematografie. Snímek získal dva Oscary: Rick Baker, Ve Neillová a Yolanda Toussiengová za maskérské efekty a Martin Landau jako nejlepší herec ve vedlejší roli. (oficiální text distributora)

(více)

Trailer 1

Arbiter

Že si Ed Wood našel sympatie u Tima Burtona je naprosto logickým důsledkem mnoha nápadných podobností mezi těmito tvůrci. Pusťte si například krátkometrážního Vincenta: tam, kde má Wood Lugosiho, tam má Burton Price. (ok, jak tak koukám do zajímavostí, objevil jsem právě Ameriku). Když si člověk přehraje po Edu Woodovi trailer na Frankenweene? Skoro to vypadá, jako kdyby Burton čerstvě navazoval na béčkovou slinu, kterou v roce 1994 chytil. Jenže ono je mezi těmi snímky bezmála osmnáct let... Láska k samorostům a podobné objekty fascinace obou tvůrců ještě zásadněji Burtona usvědčují ze "zaprodání" takových ideálů v případě Alenky. Snímek vypovídá o režisérově lásce ke své branži, o jeho zálibě (kromě výše zmíněného) ve stírání rozdílů mezi různými rovinami reality: když je film chvilku dokumentární, aby byl za okamžik teatrálně filmový; když postavy herců chytají móresy svých rolí (nebo naopak); když pro posílení atmosféry snímek hravě střídá vyjadřovací prostředky Woodovy i Burtonovy tvorby i po té, co klapka zastaví kameru. Budu si muset udělat večer Woodových filmů a zjistit pár detailů z historických pramenů, jinak ta skládanka nebude zdaleka kompletní. Ono, věřte filmařům: rádi předkládají realitu, která by se jim osobně mnohem víc zamlouvala. Která lépe vypadá v záběru. ()

Rimsy

K filmům Tima Burtona nepřistupuji s takovým nadšením, ani nevím proč, ale prostě ne. Toto se ale opravdu povedlo. Svou skvělou režií nám představuje svůj pravý opak. Neopomenutelná je i hudba Howarda Shorea, výborná i díky několikerému použití Čajkovského Labutího jezera (ve smutných existenčních scénách o Lugosim). Vincent D'Onofrio v miniroli Orsona Wellese je dechberoucí. Ale i ostatní hrají výborně, resp. místy tak výborně špatně... no, rozumíme si:). Celkově by to bylo za 4*, teda skvěle odvedená mechanická práce, nebýt jednoho vskutku geniálního filmařského vtipu, který je tak neskutečně do očí bijící, až si ho lze nevšimnout... Napovím jen, že se odehraje ve fázi natáčení Plan 9 from Outer Space. Kdo pochopí, nemůže tu pátou hvězdu nedat.:) ()

Aluska88

Myslím, že Ed Wood by byl poctěn, kdyby věděl, že osobnost kalibru Tima Burtona o něm natočila životopisný snímek:) Geniální úvodní titulky identické s těmi v Plánu 9. Johnny Depp jako "nejhorší režisér všech dob", Martin Landau jako legendární Bela Lugosi a Lisa Marie jako Vampira. Jo, Ed byl maník, ten by to dneska ještě všem natřel:) ()

lesumir

Byl by to určite další průměrný životopisný snímek o nejhorším režisérovi všech dob, kdyby nebyl někdo jako Tim Burton, režisér, který dokáže vytvořit takovou realistickou atmosféru jako nikdo. Potemnělou, kouzelnou, magickou, jakoukoliv. Mohl by klidně natáčet hodinku prodavačku v Tescu za pokladnou, a bylo by to napínavé, vzrušující a úspěšné, ten chlap prostě umí! Tady to nebyla prodavačka, ale Ed Wood jr., jedna z nejzvláštnějších postav hollywoodu, do které se na dobu natáčení reinkarnoval Johnny Depp, famozní herecký koncert je nezapomenutelný stejně jako celý film. Mrazivý Martin Landau dosahoval stejného výkonu, jeho uhrančivé pohledy, mystický hlas a pohyby rukou zdokonalovaly temnější atmosféru, která i přes to působila pozitivně a kouzelně. Ed Wood je asi nejlepší biografie vůbec. ()

hirnlego

Neskutečně milý a laskavý portrét filmaře bez špetky talentu - zato s obrovským nadšením pro věc. Johnny je ve své roli dokonalý - a aniž bych osobu Eda Wooda znala buhvíjak dobře, řekla bych, že jeho postavu ztvárnil nanejvýš sympaticky a Ed by na něj byl snad i hrdý - tím svým neodolatelným, až dětsky bezelstným způsobem. Při sledování snímku mě co chvíli přepadávalo šílené nutkání okamžitě vidět nějaký z Woodových "skvostů" - což je, myslím, ta nejlepší možná vizitka pro filmovou poctu nějakému tvůrci. Navíc scény s Lugosim mě občas snad až dojímaly (jeho poslední záběry) - a ačkoli to na plný počet necítím, fakt, že jsem z filmu měla podivně silný, příjemný pocit dobré nálady, je jedním z několika pádných důvodů, proč opravdu stojí za zhlédnutí. ()

• Johnny Depp (Ed Wood) si po natáčení filmu koupil dům v Las Vegas, který dříve patřil Belovi Lugosimu. Herec si v něm nechal vybudovat upíří místnost, dekorovanou upírskými maskami, kápěmi, tesáky, špičáky a plakáty slavných upírských filmů. Nechybí v něm ani vzácná kopie románu „Drákula“ Brama Stokera. Dům, který je známý pod jménem „Hrad“, stál Deppa kolem 2,3 milionů amerických dolarů. (Timy68)
  • Nie je pravda, že by Bela Lugosi pohŕdal svojim hereckým kolegom Borisom Karloffom, v skutočnosti boli veľkí priatelia. Karloff sa po Belovej smrti samozrejme zúčastnil aj na jeho pohrebe. (BlackTom)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)