Tim BurtonScénář:
Jonathan GemsKamera:
Peter SuschitzkyHudba:
Danny ElfmanHrají:
Jack Nicholson, Glenn Close, Annette Bening, Pierce Brosnan, Danny DeVito, Martin Short, Sarah Jessica Parker, Michael J. Fox, Rod Steiger, Tom Jones (více)VOD (3)
Spas se, kdo můžeš! Útočí mimozemšťané! Skvělá planeta, zabereme ji! Jak řekli, tak udělali. Země je zase jednou ohrožena invazí bojechtivých, po zuby /nebo co to vlastně mají/ ozbrojených Marťanů. Násilí, zkáza, hysterie. A kdo že jim může vzdorovat? Na koho se obracejí oči celého světa? Tím mužem je prezident Spojených států (Jack Nicholson). (oficiální text distributora)
Spas se, kdo můžeš! Armádu filmových hvězd a nasraných marťanů režíruje Tim Burton. Ano, všichni tenhle parodický kousek velmi dobře známe. Zelená přidrzlá hovada plení Zemi, až nakonec dostanou nakládačku. Začne to stylovými titulky, pokračuje výbornými (a přitom záměrně špatnými) triky, šílenými účesy a naivním vyprávěním, do kterého huhlající vykulení mimozemšťané dokonale zapadají. A končí vybuchujícími mozky. Postupné odpadávání hvězdných jmen bereme jako další legrácku Tima Burtona, který znovu projevuje svůj smysl pro černý humor. Škoda jen, že poslední třetina (troufám si tvrdit, že v lecčems mají prsty necitelní a ziskuchtiví producenti) je už spíš odkladištěm absurdních scének, které zdaleka ne vždy fungují. Přesto pořád za čtyři hvězdy!! ()
Tim Burton jako by se po svém předchozím životopisném filmu o Edu Woodovi nedokázal vymanit z jeho (ne)blaze proslulých filmů a rozhodl se natočit vlastní "woodovinu". Mars útočí! je totiž velký bizárek, ale ne v tom "burtonovském", nýbrž "woodovském" slova smyslu. Chápu, nebo se tedy snažím pochopit režisérův záměr natočit film právě tak, jak byl natočen, nicméně ať to beru z jakéhokoli pohledu, jedná se (za mě osobně) o jeho nejslabší snímek. Destrukční sekvence byly vydařené, i když stejně starý Den nezávislosti byl někde jinde, a zaujala mě rolička Lisy Marie, která si mě získala podobně jako v Ospalé díře, aniž by vlastně promluvila. Celkově mě překvapilo, kolik se ve filmu sešlo známých tváří - o to více mě mrzí, že mě snímek neoslovil, ani jako komedie, ani jako sci-fi. ()
Mars útočí je příkladem že i mistr tesař se někdy utne. Těžko říct, co tímhle nepovedeným žánrovým slepencem chtěl básník - pardon, Burton - vlastně říct. Jako parodie na staré béčkové scifi filmy mi to přijde zoufale nevtipné, lépe řečeno, kdykoliv čekám pointu nadějné scény, Burton ji jednoduše pohřbí. Je to nevyrovnané, scénáristicky nedodělané. Na druhou stranu nejsem určitě objektivní, kdyby nešlo o Burtona, od kterého čekám film s velkým F, přidal bych druhou hvězdičku... Celkový dojem 30 %. ()
Dost neobvyklá a svérázná parodie, která nehraje jen na opakování scén parodovaného, ale jede si po vlastní cestičce. Tim Burton mi upřímně vůbec nic neříká, ale tohle mě docela oslovilo velmi cynickým humorem a několika nezapomenutelnými scénami (prezident a Marťan si podávají ruce:))), v nichž hvězdy Hollywoodu umírají příšernou smrtí. Tak nezapomeňte, až se objeví invaze, pořádný repráky a operetu Rosemarie. "When I'm calling you uuu uuu..." ()
Oceňuji pokus Tima Burtona vrátit se do invazivních padesátých let dvacátého století s bláznivou sci-fi o návštěvnících z Marsu, ale shledávám ho spíše jako pokus-omyl. Nemůžu říct, že by mi tento film připadal kdovíjak povedený, a ani na vtipu toho moc nedohnal. Obsazení je sice moc hezké a je zajímavé sledovat, jak nějaká postava nečekaně umírá, nebo i něco horšího. Ve finále se v tomto snímku odehraje hodně nečekaných věcí, což tak úplně nekoresponduje s klasickými sci-fi snímky, na které se Mars útočí! snaží navázat. Tak trochu nevím, jak mám hodnotit. Na mě to tedy moc nezapůsobilo. ()
Photo © 1996 Warner Bros.

- Meryl Streep a Stockard Channing byly zvažovány do role první dámy Marshy Dale (Glenn Close). (Karlos80)
- Lisa Marie (Marťanka) ani jednou nemrkne. (fannah)
- Všechny armádní uniformy, tanky, jeepy a děla pocházejí z padesátých let. (fannah)