Reklama

Reklama

Vincent

Krátkometrážní / Animovaný / Loutkový
USA, 1982, 6 min

Režie:

Tim Burton

Scénář:

Tim Burton

Hrají:

Vincent Price

Obsahy(1)

Vincent Malloy je sedemročný chlapec, ktorý fanaticky obdivuje hororvú legendu Vincenta Pricea. Dokonca si myslí, že on sám je týmto slávnym hercom a svoj život vidí ako sled morbídností páchaných najmä na jeho matke... Krátkometrážny animovaný film VINCENT je oficiálnym debutom slávneho Tima Burtona. K bábkovému príbehu nahovoril komentár Burtonov obľúbený herec, a to sám Vincent Price. (Avathar)

(více)

Recenze (344)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Z těch animovaných kraťasů, co jsem poslední dobou viděl jasně vítězí fantasta Tim Burton. Už v mládí věděl, jak bude po zbytek života točit a proto nepřekvapí režisérská jistota a jistý nadhled u Vincenta. Originální, skvěle zpracovaný, nádherně hudebně podbarvený - přes to všechno je obrovsky přechválený a příliš vysoké hodnocení má jen díky hvězdnému statutu jeho režiséra. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Rozprávka pre hororových nadšencov a podľa môjho názoru jediný z krátkometrážnych filmov Tima Burtona, ktorý sa podaril. Ponuré, depresívne, miestami vtipné a chytro vymyslené, resp. napísané ako jedna krátka rýmovaná básnička. Ak by ma niekto, kto nepozná meno Tim Burton poprosil aby som mu vysvetlil aké filmy točí, odkázal by som ho práve na Vincenta. 80% ()

Reklama

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Velmi ponuré dílo, inspirující se hororovou tvorbou E. A. Poa. Temnou atmosféru ještě dokresluje skvěle se hodící hlas Vincenta Price. Tento krátký film se stal předzvěstí toho, co Burton v následující době natočil (i když jen málokteré z jeho budoucích děl dosáhlo takovýchto kvalit). 9/10 ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Burton básník, loutkář, vizuální mág, jeho cit pro detail a do toho podmanivý hlas hororové legendy. V tak krátké stopáži je zachyceno tolik témat a pokaždé, když to vidím, vysvětlím si závěr jinak. Jednou jsem pobavena přeháněním malého chlapce, který každou věc dokáže dohnat do podivuhodných extrémů, protože v mládí je každá maličkost brána až smrtelně vážně. Podruhé mám starost o malého chlapce a matčinu nevšímavost k jeho problému. Co když mladistvá mysl a bujná fantazie má takovou sílu, že vše může opravdu skončit smrtelně vážně? To očekávání, jak vyzní příběh asi dnes, a ta lahodně znějící recitace, to jsou pocity, kvůli kterým si ráda Vincenta pustím opakovaně. ()

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Obdivuju Burtona - bezmezně... Pokud jsem zažila pár minut dokonalého zobrazení svého života, bylo to právě při sledování Vincenta... Vincent - jak dětské, jak temné, jak hravé, jak poutavé, jak okouzlující a ukazující Burtonovu genialitu... Kolik toho dokáže ukázat v 5, 6 minutách, jak poutavou atmosféru dokáže vytvořit s (pro někoho směšnými) loutkami... A samozřejmě - Vincent Price... pět hvězd bez váhání a můj celoživotní obdiv... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Vincent Price se o účasti na tomto snímku vyjádřil jako o "nejradostnější věci, co se mu kdy stala; dokonce lepší než hvězda na hollywoodském chodníku slávy". (Morien)
  • Saturnský písečný červ, který se později objevuje v Burtonových filmech Beetlejuice a Noční můra před Vánoci se poprvé ukazuje v tomto filmu, stejně jako pes maskovaný za Frankensteina, jenž je k vidění ve filmu Frankenweenie. (Morien)

Reklama

Reklama