Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem to viděl, protože jsem se u toho nějak extrémně nenudil, ale bylo to asi moc dlouhé. Vůbec mi tam nezapadla scéna s šamanem, kterej kouzlama onemocněl tu Maggie, protože to zavánělo mysterióznem. A to se mi do westernu moc nehodilo. Ale budiž. Zajímavě provedené byly některá umrtí. Příroda taky pěkná, i když na to nebyl dáván velký důraz. Tommy Lee Jones měl roli přímo na tělo. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

V dnešnej dobe sa točí pomerne málo westernov. Je to môj obľúbený žáner, aj keď to nie je typický western s drsnými chlapmi a koltami "proklaťe" nízko. Príbeh je napínavý, miestami dosť drsný a s príjemne nečakanými zvratmi. Hudba od J.Hornera skvelo poháňa celý film a mne nevadilo , že tak trochu vykráda sám seba a pripomína Legendu o vášni. Určite stojí za to si ho pozrieť, keď už kôli ničomu inému, tak určite kôli skvelým hereckým výkonom C. Blancheta Tomyho Lee Jonesa, ktorému táto úloha sadla asi najviac za posledné roky. Myslím, že podľa slabého hodnotenia ide o dosť nedocenený film, ktorý vo svojom žánri predstavuje nadštandart. 90%. ()

Reklama

Yardak 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný western, který je opepřen nadpřirozeností indiánských šamanů. Cate a Tommy hrají dobře, hlavně Cate si dává záležet na tvrdosti její postavy. Konec je docela solidně zakončen. Ron Howard natočil dosti netypický western. Aaron Eckhart a Val Kilmer hrají pouhé štěky, tak na ně se kdyžtak netěšte:). 80 %. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Překvapení po všech stranách. Protože o tomhle filmu jsem věděl jen tolik, že tam hraje Tommy Lee indiána a Cate Blanchett. A mně se to překvapivě líbilo. Jistě, sem tam se film dost táhl, ale na to, že má film přes 2 hodiny, to nebylo až tak často. A naprosté překvapení pro mě nastalo, když jsem se dozvěděl, kdo že to režíroval. Protože na Rona Howarda je to dost netypický film. Ale přesto hezký. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Krásne drsná atmosférická prvá časť filmu v zimnej krajine s vytrhávaním zubu predznamenáva neortodoxný, výnimočný zážitok. Bohužiaľ túto tendenciu Howard po čase preklopáva v klasický western, na čom nie je nič zlé, len že už sme to toľkokrát videli. S tou indiánskou mágiou som sa tiež príliš nedokázal ztotožniť. Slávni herci tu hrajú postavy tak trochu proti svojim širším žánrovým škatulkám. Prepadu snímky je v každom prípade škoda. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (8)

  • Tommy Lee Jones a Eric Schweig se kvůli filmu učili mluvit Chiricahuansky. Jejich učitelé byli dva ze tří lidí, kteří ještě umí plynule mluvit tímto jazykem. (viperblade)
  • Ve filmu se sešli dva představitelé postavy Harvey Two-Face (Tommy Lee Jones a Aaron Eckhart) a jeden představitel Batmana (Val Kilmer). (viperblade)
  • Herec Val Kilmer, ktorý žije na neďalekom ranči v Novom Mexiku, súhlasil s malou cameo rolou, hoci sa v tej dobe venoval lokálnemu Filmovému investičnému programu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama