Reklama

Reklama

Ať vyhraje ten nejlepší! Nebo ne? Reese Witherspoonová v hlavní roli americké studentské komedie... Maturantka Tracy Flicková (Reese Witherspoonová) je modelovou středoškolskou studentkou. Vzornou, iniciativní, ctižádostivou a chladně manipulující svým okolím, ať se jedná o spolužáky nebo pedagogy. Profesor McAllister (Matthew Broderick) ji nesnáší, ale současně je jí přitahován, i když ví, že si zahrává s ohněm. Když učitel zjistí, že Tracy ke svým trofejím hodlá přidat při nadcházejících studentských volbách i titul školní prezidentky, rozhodne se jí vytvořit náležité konkurenční prostředí... Režisér řeckého původu Alexander Payne (nar. 1961), který za svého mentora považuje českého emigranta Jiřího Weisse, upoutal pozornost celovečerním debutem Občanka Ruth o těhotné feťačce, jejíž nenarozené dítě se stane předmětem nátlaku dvou názorových skupin. Spolu se svým stálým spolupracovníkem Jimem Taylorem zpracoval pro svůj další snímek Kdo s koho (1999) román Toma Perrotty (jeho další kniha "Jako malé děti" byla rovněž úspěšně zfilmována) jako jízlivou satiru nejen na americký volební systém, ale také na záplavu bezduchých teenagerských veseloher. Snímek získal řadu ocenění především za svůj propracovaný scénář (mj. oscarovou nominaci a Cenu newyorských filmových kritiků) a také uznání za herecké výkony, mezi nimiž vévodí kreace Reese Witherspoonové v ústřední roli bezohledné manipulátorky, za niž byla vyznamenaná Cenou Národní společnosti filmových kritiků a nominací na Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

kingik 

všechny recenze uživatele

Čekal bych od téhle komedie všechno jenom ne že se budu dost nudit. Téma voleb kdesi na střední škole je mně naprosto vzdálené a to asi rozhodlo protože herci nebyli špatní, ale vydržet nesmyslné žvásty o ničem od Reese Witherspoon to chce pořádnou dávku trpělivosti. Ostatně tak je to i s celým filmem. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Filmek Election mě nadevšechna očekávání velmi pobavil. Je to chytré, nápadité, lehké, s myšlenkou a zvláštním smyslem pro humor, který mi celkem padl do noty. Střílí se tu težkým kalibrem do amerického snu, středního školství a nafoukaných kariréristických zmetků. Závěrečná scéna s "odpuštěním" a odjíždějící limuzínou je už jenom nádherná sarkastická třešnička na dortu. Takhle to vypadá, když si Amíci utahují sami ze sebe... a mně nezbývá než uznale zatleskat. ()

Reklama

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Brilantná čierna komédia. Skvelá satira. Dokonalé zrkadlo americkej spoločnosti (a nielen tej americkej). Paralela k nie jedným podstatne významnejším voľbám než sú prezidentské tu, v Carver High. Prepracovaný scenár, hodne vynaliezavá réžia, trefné herecké obsadenie. American pie vs. Legally blonde alebo aké je prcať, prcať, prcinkať tú pravú blondínu. Menej zhovievavé a artistné než Americká krása, v niečom ale pre mňa pocitovo úprimnejšie. Hodne nedocenený film (nielen tu na čsfd). ()

Hruzi 

všechny recenze uživatele

Neváhám a napíšu hned na začátek jedno jméno. Matthew Broderick, jako '(Ne)ambiciózní' profesor je skvělí. Ale musím říci, že Reese Witherspoon mu práci velmi usnadnila, ikdyž dala laťku na nejlepší výkon ve filmu vysoko. Ovšem spolupráce s ní šla jako po másle. Dva skvělé výkony, kvalitní, originální, nenáročný příběh. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Dvě věci jsou skoro jistý: 1)Payne nevzpomíná na střední rád. 2)S věkem měkne. Nebo moudří? Moudrost má svá pro a proti. Jestliže jsem v případě Descendants kvitoval absenci cynismu, Kdo s koho fascinuje prezizností, s jakou eliminuje možnosti sympatií k postavám. Před volbu [komu fandit, s kým se stotožnit] jsou postaveni i diváci a musí se cítit podobně bezradně, jako studenti na oklahomské střední. Všechny postavy jsou do značné míry opovrženíhodné stvůry. Předvolební rej celkem úplně shrnuje nejčernější hypotézy o lidské povaze. Nepatetický životní postoj se nenabízí. Cenou za bezuzdnou, ale skutečně ukrutnou legraci je vkrádající se dojem jednorozměrnosti postav, které je možné * a Payne to s gustem činí * shrnout krátkým vnitřním monologem resp. modlitbou. Takové figurkaření, které je Payneově pozdnější, méně sžíravé, ne však radostnější tvorbě cizí. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (7)

  • Film se natáčel v Omaze, odkud pochází i režisér Alexander Payne a představitel Paula Metzlera Chris Klein. Natáčelo se na místní střední škole i za využití jejích skutečných studentů. (PogoJoe)
  • Role Tracy Flick vynesla Reese Witherspoon 45. místo v žebříčku Nejlepších filmových ztvárnění všech dob časopisu Premiere. (zajda404)
  • Matthew Broderick ve scéně u Lindina domu skutečně močil na strom. (zajda404)

Reklama

Reklama