Reklama

Reklama

Lord Carlton, vedoucí královského cenzorského úřadu, dostane k posouzení několik ožehavých fotografií, na nichž je nahé ženské tělo a plyšový psíček. Snímky nejdříve bez váhání odsoudí a je rozhodnut fotografie zamítnout. Ovšem, ještě si je vezme k „meritornímu“ prozkoumání domů. Tím ovšem spustí sérii neočekávaných událostí… Komedie byla natočena režisérem Jiřím Krejčíkem v roce 1970. Tehdy ale byla kritizována pro svůj výrazně erotický náboj, a tak se v premiéře na televizní obrazovce objevila až 28. 12. 1982. Pojďme se dnes znovu podívat na tuto satirickou komedii a potěšit se skvělým hereckým výkonem Miloše Kopeckého, ale i Marie Drahokoupilové a Juraje Herze. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Psíčky jsem rozhodně neviděl jako nějakou revoltu vůči socialistickému zřízení a cenzuře, spíš naopak. Krejčík servíruje příběh o morálním úpadku , který pod pláštíkem aristokratické etikety vládne v britské monarchii. Kapku to ale přehnal s lascivností cenzurovaných fotografií s psíčky, které se v  rozličných detailech dostávají do mnoha záběrů, a tak zřejmě tehdejší socialističtí cenzoři usoudili, že tohle se prostě nedá rozumně prostříhat a pustit. Jako  decentní prasárnička rozhodně ne nezajímavé, jen škoda, že v rámci erotiky zůstalo jen u pohledů přes rameno na předmětné fotografie a třeba Božidara Turzonovová. mimochodem velmi krásná, zůstala jen ve spodním prádle. Jako komedie pak také velmi decentní a střídmé, místy možná až moc a vzhledem k hereckému obsazení  bych očekával občas řekněme třeskutější přístup. Na druhou stranu mne docela bavilo koukat na umírněného a zcela necholerického Miloše Kopeckého a Juraj Herz byl pak v roli tajemníka naprosto dokonalý.  Potěšil pak i netradiční happy end, kde se ukázalo, že mít věrného zaměstnance je k nezaplacení.  Je schopen se postarat naprosto o vše. Pohodová trojka. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tento pribeh ma veru vobec neoslovil. Nechápal som načo a hlavne kvoli čomu vychýrený cenzor má nutnosť tie fotky vyťahovať na večierkoch alebo doma, kde sa k nim môže hocikto dostáť. Je pravda, že som si uvedomoval, že Lord Carlton bol s tých fotiek úplne nervózny a nesústredený a preto konal roztržito a aj keď mal za sebou veľa rokov v tejto oblasti, aj tak ho to značne poznamenalo v správaní. Ja Som Kopeckého ešte v takejto pre mna nepríjemnej roli nevidel, ale to bolo kvoli príbehovej stránke a nie, že by svoju rolu nezvládol, ale tu mi sympatický rozhodne nebol. Popravde nebavil som sa, tá obsahová stránka a celé to chovanie postav mi prišlo ako zlý vtip. 17 film v diskusii V.R.K. Slabé 3*. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Hravý, ironický a mírně erotický dozvuk volnějších let Pražského jara, který nějak proklouznul cenzorskými sítěmi nastupující normalizace. Miloš Kopecký se se zdarem zhostil i úlohy upjatého a puritánského lorda, Juraj Herz je jako obmyslný tajemník dokonalý a Marie Drahokoupilová je v roli elegantní lady opravdu elegantní. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Miloš Kopecký ve zcela netypické herecké poloze, která ale není o nic méně okouzlující, právě naopak. Anglický lord, pravý gentleman, nebojím se toho slova, až asketické povahy, když už usoudí, že by po dlouhé odmlce bylo třeba splnit manželskou povinnost, tak u této bohulibé činnosti stydlivě zhasne. Krásná lady Carlton však tento počin vnímá jinak, než jako galantnost. A Božidara Turzonovová tu sice nemá velkou roli, nicméně její temperament, svěží hravost a kvalitní italština mě velmi mile překvapila. Troufnu si ji směle přirovnat k neméně půvabné Gině Lollobrigidě. Režisér Jiří Krejčík nám odhalil, že všudypřítomná cenzura může mít mnoho tváří. ()

sator 

všechny recenze uživatele

V 70.roce vrcholí normalizace a film je o hlavním cenzoru spojeného království-vtipné Ve filmu jsou na svou dobu dost hanbaté scén, tedy spíše fotografie Marie Drahokoupilové, ta se později od scén distancovala  s tím, že to nebyla ona. Jedná se o podobný příběh herečky Fialové, která byla nahá ve filmu Divá Bára i ona popřela že by to byla ona. Juraj Herz nejdříve roli odmítl, s tím že už je režisér a navíc si nepamatuje texty. Krejčík však vymyslel že Kopeckému na záda lepili taháky pro Herze a  ten se musel naučit zcela nepřirozeně chodit,  protože se musel točit zády od kamery, Herze za to neměl dlouho rád. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel na zámku Hrádek u Nechanic. (Ainy)
  • Juraj Herz nejdříve roli odmítl s tím, že už je režisér a navíc si nepamatuje texty. Krejčík však vymyslel, že Kopeckému na záda lepili taháky pro Herze a ten se musel naučit zcela nepřirozeně chodit, protože se musel točit zády od kamery. Kopecký pak Herze za to neměl dlouho rád. (sator)
  • Hlavnú úlohu mal pôvodne hrať Miloš Kopecký, avšak v dobe, keď sa mal film natáčať, bol príliš vyťažený, a tak bol namiesto neho vybraný Václav Voska. Ibaže ten sa s režisérom Krejčíkom názorovo nezhodoval a tak natáčanie opustil. Nakoniec sa predsa len k postave vrátila pôvodná voľba - Miloš Kopecký. (lilina133)

Reklama

Reklama