Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

otík 

všechny recenze uživatele

Přehlídka hereckých hvězd v totálně komunistickém a do kravína zasazeném seriálu, který jakoby vypadl čemukoli ze 70. let. Abrhám tradiční, Konvalinková neuvěřitelně infantilní s krásným prsem ve druhém díle:-) a zbytek tuctový. Prostě i takové seriály se točily a dnešní mládeži by měly připomenout, co to vlastně byl kravín. Takže z výchovného hlediska 40% jak vyšitých. PS: po šestém díle musím konstatovat, že zvedám laťku na 50%, protože problémy, které jsou v seriálu řešeny, odpovídají často realitě rodinného života (vztah Žilková - Vašut, Konvalinková - Kratina). ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TELE-novela. Trocha erotiky - Naďa Konvalinková odhalí ňadro, Ivana Chýlková odhalí ňadro (ne společně :-). Trocha fekál humoru - lejno, které dopadlo na svetr Ivany Chýlkové, je přece čisté. Trocha podivnosti - Veronika Žilková hraje slovenku a mluví slovensky. Trocha podnětů pro módní policii - Marek Vašut má smrtící blond knír (doporučuji mu navštívit akci http://coombal.cz/). Prostě seriál o tom, zda je lepší velkokapacitní kravín či malý chov (inspirace Slunce, seno, jahody?). Speciality: mnoho mrtvých telat, mrtvý pes, zastřelený zajíc a bažant... Je to sice taková socialistická teletníková telenovela, ale mně se líbila, navíc i v sebemenší roli hraje známá tvář. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Bylo by snadné Druhý dech sejmout, jako to dělá většina zdejších hodnocení. Snadnější než uniknout z pasti předsudků. Jako kluk jsem tyhle seriály nesledoval, protože málo indiánů a ufonů, jako puberťák jsem je odmítal coby projev rebelie, později coby osobní formu ignorace režimu. Teď po pětadvaceti letech už snad mám natolik odstup, abych je hodnotil divácky nikoli politicky. A z tohoto úhlu Druhý dech není tak špatný jak se zdejší hodnocení tváří. Vzhledem k tomu, že během 13 dílů sleduje období více než 10 let, je hutný a nevleče se jako současné seriály, prázdné a natahované do nekonečna. Přes množství postav má každá svůj prostor, jejich vývoj je přirozený a logický. Žádná přitom není jen stoprocentně kladná, nebo záporná, každá má své dobré i špatné stránky, každá zůstává lidská a věrohodná, jejich osudy reálné a uvěřitelné ve svém vývoji. Krávy a hnůj, tedy zemědělská tematika možná není tak atraktivní, ale možná i proto zajímavá. Herecké výkony slušné, zejména Vašutův vesnický primitiv byl dokonalý, a u některých scén jsem zíral jak dostali herci zabrat a mám pocit, že ty dnešní primadony by to snad ani nedaly. Překvapila také míra naturalismu. Ať už je to zemědělská praxe, nahota, nevystavovaná jako atrakce, ale přirozená součást scény, nebo množství mrtvých zvířat, ze kterého musí ochránci zvířat být na mrtvici. Chvíli mi sice trvalo než jsem se naladil, ale nakonec nečekaně příjemné seriálové překvapení. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ja to uz dlho hovorim : ked treba natocit kravinu, tak najlepsie je ist do kravina a nech je o kravach. Podarilo sa uspesne. Tak aj tento prednovembrovy serial je plny klise, dej to nema skoro ziadny, ale je to ako-tak sledovatelna podivana na zivot clenov JRD/JZD. Od odpadu serial zachranili 2 osoby : Kratina /Mrtvi ucia zivych/ a Jaroslava Obermaierova /Kladivo na Carodejnice/. Marek Vasut v roli toho blba mi dost vadil. Nezasluzi si to tolko odpadov, lebo podla mna skutocny hnoj pricvalal az po Novembri 1989 /Esmeraldy, Simplemente Maria, Serbelhezada..../ 31 % ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je jasným důkazem, že režim už mlel z posledního... A přitom si pamatuji jak jsme se každý pátek celá rodina po příjezdu k babičce s radostí těšili na další napínavý díl z prostředí kravína.... Nic kloudnějšího totiž v TV nebylo. Viděno teď po letech, člověk se musí smát. Zároveň je mu smutno když vidí Abrháma a jiné kvalitní herce jinak charakterních rolí jak v holinách v hnoji cosi pindají o plánu a dojnicích... Hvězdička za tu nechtěnou prču dnes.. * ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Rodina Šesterova jezdí v seriálu vozem Moskvič 2137 bílé barvy, který v detailních záběrech řídí převážně paní Šesterová (Jana Hlaváčová). Bylo to z toho důvodu, že v reálném životě měla Jana Hlaváčová, narozdíl od Petra Čepka, řidičský průkaz. (cundak)
  • Po revoluci režisér Hynek Bočan některé scény ze seriálu vystříhal, hlavně o KSČ. (M.B)

Reklama

Reklama