Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

nash. 

všechny recenze uživatele

Bylo by snadné Druhý dech sejmout, jako to dělá většina zdejších hodnocení. Snadnější než uniknout z pasti předsudků. Jako kluk jsem tyhle seriály nesledoval, protože málo indiánů a ufonů, jako puberťák jsem je odmítal coby projev rebelie, později coby osobní formu ignorace režimu. Teď po pětadvaceti letech už snad mám natolik odstup, abych je hodnotil divácky nikoli politicky. A z tohoto úhlu Druhý dech není tak špatný jak se zdejší hodnocení tváří. Vzhledem k tomu, že během 13 dílů sleduje období více než 10 let, je hutný a nevleče se jako současné seriály, prázdné a natahované do nekonečna. Přes množství postav má každá svůj prostor, jejich vývoj je přirozený a logický. Žádná přitom není jen stoprocentně kladná, nebo záporná, každá má své dobré i špatné stránky, každá zůstává lidská a věrohodná, jejich osudy reálné a uvěřitelné ve svém vývoji. Krávy a hnůj, tedy zemědělská tematika možná není tak atraktivní, ale možná i proto zajímavá. Herecké výkony slušné, zejména Vašutův vesnický primitiv byl dokonalý, a u některých scén jsem zíral jak dostali herci zabrat a mám pocit, že ty dnešní primadony by to snad ani nedaly. Překvapila také míra naturalismu. Ať už je to zemědělská praxe, nahota, nevystavovaná jako atrakce, ale přirozená součást scény, nebo množství mrtvých zvířat, ze kterého musí ochránci zvířat být na mrtvici. Chvíli mi sice trvalo než jsem se naladil, ale nakonec nečekaně příjemné seriálové překvapení. ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Ke srovnání s produkcí nekonečných seriálů na prahu 21. století poslouží pádný argument, že by se asi kdekdo z nás raději oženil s kteroukoliv jalovicí z Abrhámova kravína, než aby dostal na výběr kteroukoliv dámu z některého ze seriálů typu Ordinace. Já mezi kravami vyrůstal, ale i bez toho by mi záběry z kravína byly sympatičtější než překližkové dekorace předstírající milionářský bejvák v nekonečném seriálu. Potíž však je, že praktické problémy s moderními provozy upadají v průběhu seriálu do pozadí, zatímco na povrch se nám derou absolutně nezajímavé vztahové záležitosti. ()

Reklama

valkil 

všechny recenze uživatele

Motto "kravího" seriálu: Všechno souvisí se vším. Co se nepovede v jednom kraji, po.... se v druhém. Ale že se v něm pojednává o zajímavých tématech - mšice na bobech, siláž v senáži, neschopný inseminátor či plesnivé krmení pro telátka. Hrůznej seriál - a zase v něm hrajou všichni, včetně P. Čepka :-( ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Úplně si nejsem jistý, kolik zdejších kritiků dalo šanci více než jednomu dílu. Celý ten seriál vlastně vůbec není o teletníku ani politice, ale zas a jenom o lidech. A docela bych řekl, že Bočan to neodflákl a herci taky ne. Bavilo mne to až do konce, nejvíc duo Čepek-Hlaváčová. Závěr možná trochu nudil, ale za mne dobrý seriál. 75% ()

#47 odpad!

všechny recenze uživatele

Měl jsem nutkání dát za I. Chýlkovou alespon jednu hvězdičku, ale když jsem seriál dokoukal až do konce, shodnu se s většinou že se jedná o jeden z nejhorších českých seriálů vůbec a nic jiného než odpad si nezaslouží. Žena za pultem byla místy alespoň zábavná (i když to většinou nebylo záměrem) socialistická kravina, Druhý dech je neustále nudná socialistická kravina. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Po revoluci režisér Hynek Bočan některé scény ze seriálu vystříhal, hlavně o KSČ. (M.B)
  • Píseň k seriálu nazpíval Dalibor Janda a jmenuje se "Vchází bez vyzvání". (blackrain)
  • Scenárista Ivo Pelant později s nadsázkou prohlásil, že Druhý dech byl seriál "o utrpení krav za totality" a diváci jej nepochopili, neboť v době jeho prvního uvedení už žili vlastní revolucí. (Lkprak)

Reklama

Reklama