Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Děj tohoto filmu se točí kolem prostředí (na pohled velmi krásných zvířat) kraviček, přičemž jde o zcela realisticky vykreslený pohled na život několika rodin a jejich soukromých i pracovních problémů. Scénáristicky není tomuto filmu co vytknout a když k tomu připočtu naprosto věrohodné výkony našich starých dobrých herců a výtečnou hudbu, jež popisuje zcela přesně a výstižně jednotlivé scény, je to na plný počet bodů. Docela by mě zajímalo, jak by ti, co toto nadprůměrné dílo zhodnotili jako odpad, hodnotili dnešní vymývárny mozku typů Růžové zahrady, VKV apod., kde kromě umělých a velmi často až trapných hereckých výkonů jde dějově stále o to samé (kdo s kým) :-) . ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Jeden ze slabších TV seriálů z "předrevoluční" doby, který napodiv ale není propagandistický, jak ho odsuzují mnohí hodnotitelé ve svých komentářích. Naopak režisér se pokusil o kritiku některých "soudruhů", ale moc se mu to nepovedlo, protože zůstal v půli cesty. Zřejmě proto, že ještě nevěděl, že za rok dojde k bodu zlomu, a netroufl si na větší a otevřenější kritiku. ()

Reklama

BigBang 

všechny recenze uživatele

Rád se dívám na normalizační seriály, píšu tedy z této perspektivy. Zde však i pro mne, jakožto fanouška žánru, zcela chybí jistota ve vývoji postav a v konstrukci děje, kterou oplýval p. Dietl. Dívat se na to je opravdu utrpení. Za povšimnutí stojí snad určitá extrémní všednost a civilnost; třeba obydlí těch hrdinů jsou minimálně přikrášlená, začasté vysloveně ošklivá. Mám též trochu slabost pro zemědělství: sice v našich blahobytných časech jím pohrdáme, ale získávání jídla je hlavní lidskou činností a zaslouží si pozornost. ()

#47 odpad!

všechny recenze uživatele

Měl jsem nutkání dát za I. Chýlkovou alespon jednu hvězdičku, ale když jsem seriál dokoukal až do konce, shodnu se s většinou že se jedná o jeden z nejhorších českých seriálů vůbec a nic jiného než odpad si nezaslouží. Žena za pultem byla místy alespoň zábavná (i když to většinou nebylo záměrem) socialistická kravina, Druhý dech je neustále nudná socialistická kravina. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Z českých angažovaných seriálů z dob socíku přišel Druhý dech jako jeden z posledních před listopadovou revolucí, už to nemohlo zachránit ani skvělé herecké obsazení. Co se tvůrcům podařilo vystihnout, jsou poměry na české vesnici a povahokresba některých jejích obyvatel té doby (závist, nepřejícnost, pomluvy...). Podle mého názoru byl seriál nešťastně "načasován", protože je řada podobných, které jsou oblíbené, jen přišly o nějaký ten rok dříve. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • V seriálu se tehdy ve svých necelých třech letech mihne modelka Agáta Hanychová. Její postava je v seriálu stejně jako ve skutečném životě dcerou Veroniky Žilkové. (Olík)
  • Když Stehnová (Veronika Žilková) nakládá křišťálový lustr do auta, je vidět, že jsou z něj sundané všechny přívěsky. Když je záběr na lustr v autě po nehodě, je kompletně osazen všechny přívěsky. (KM Phoenix)
  • Veronika Žilková hraje v seriálu Slovenku. Její slovenština však působí značně nevěrohodně a je možné zaznamenat, že do mluvy často přidává české výrazy. (Lkprak)

Reklama

Reklama