Reklama

Reklama

Problém tří těles

(seriál)
  • USA 3 Body Problem (více)
Trailer 3
USA, (2024–2025), 15 h 24 min (Minutáž: 44–64 min)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Osudové rozhodnutí, které padlo v šedesátých letech 20. století v Číně, rezonuje v časoprostoru a ohrožuje celé lidstvo. Podaří se skupině vědců tohle nebezpečí odvrátit? (Netflix)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (258)

easaque 

všechny recenze uživatele

3* tak tu mám srovnávací komentář k americké a čínské adaptaci oblíbené sci-fi knihy. Knihu jsem nečetl, tak s ní srovnávat nemůžu, ale jak ostatní uživatelé píšou, tak se čínská drží předlohy věrněji, a proto je seriál tak dlouhý. Z toho důvodu jsem viděl vlastně jen její třetinu včetně konce, ale myslím že si ji můžu dovolit taky ohodnotit. Přece jen vydržet 30 dílů je na mě moc a navíc, když se některé díly vlečou jako slimák a některé dialogy byly až útrpně dlouhé a přitom podle mě i zbytečné pro další vývoj. Na druhou stranu jsem se z nich dozvěděl mnohem víc než z Netflixovské verze, kde je snad v prvním dílu nahuštěno hned pět čínských. Na čínské mi navíc nevyhovovalo skákání v čase a hodně vědeckého vysvětlování, které je pro nás tupé Evropany asi škoda ;-). Proto jsem to vzdal a počkal si na americkou. Na tu jsem si ze začátku musel zvykat, protože mě přišla hrozně křečovitá a kdybych neviděl předtím čínskou, tak bych nepochopil některé souvislosti. Navíc postavy tu oproti předloze změnili gender, No budiž, asi to tak někdo chtěl. Seriál sice dostává spád, ale na druhou stranu ztrácí i trochu šťávu a jsou mi osudy některých postav ukradené. Proto ani Netflix nedostane bůhvíjakou známku. Ale přesto jsem na pokračování zvědavý, protože tu další knížky chválí a sci-fi není nikdy dost.  [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ]  ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Tematicky i příběhově fantastická, originální hardcore sci-fi, která je ale zpracovaná tím nejkomerčnějším a nejdebilnějším způsobem, navíc s chybným obsazením a ne úplně povedenym soundtrackem. Přesto diváka dokáže kovat ke křeslu napříč každou epizodou. Tím spíše je evidentní, že zajímavější pojetí to mohlo vystřelit do zcela jiných dimenzí. Tak snad v jiný realitě. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pár zaujímavých myšlienok z knihy, ale dohromady na ploche jednej epizódy (z takmer osem hodinovej stopáže celého seriálu). Ten zvyšok je skôr pomerne generické sci-fi, kde jediná skutočne fungujúca linka je tá čínska zo sedemdesiatich rokov, kde postavy majú nejaký reálny vývoj, motiváciu a konanie. Zvyšok je také plácanie sa od devíti k pěti, ktoré sa tvári strašne dôležito a chcelo by to miestami nahadzovať aj existencionálne otázky, ale v prevedení ktoré polovicu času pôsobí ako lacné sci-fi Béčko (všetky ťažko nezvládnuté sekvencie z videohry). Vďaka silnej predlohe, ktorá má priam fantastický námet hravo usledovateľné, ale vo výsledku skôr dôkaz, že nestačí nahádzať na jednu kopu tvorcov Game of Thrones a obrovský rozpočet a čakať že z toho automaticky bude ďalší seriálový megahit. CELKOVO: 6/10 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tvůrci mají obrovské štěstí, že předloha je plná dobrých nápadů a pronikavých myšlenek, které obstojí i v banalizujícím seriálovém přepisu. To ale neznamená, že je důvod plesat. Pryč jsou košaté a vtahující paradoxy / teorie / disputace, které tak věrně zachovala čínská verze. Zůstalo pár ilustrací, přibyly nic neříkající scenáristické fráze, které mají znít cool. Přesazení z Číny vede k trochu podivné nerealističnosti. Zatímco v komunistickém režimu je autoritářské řízení společnosti pochopitelné, v kontextu Západu působí figura cynického dandyho, který všemu velí jako stárnoucí James Bond, nutně béčkově. A těch béček je tam víc. Celé to spíš než adaptací pronikavé hard sci-fi zavání druhořadým seriálem o prvním kontaktu s pár originálními nápady, které ale seriál nedokáže ani nijak extra ústrojně zapojit. Variace na knižní postavy vychází také hodně problematicky - zejména hláškující nerd John Bradley aka Simon Pegg z Wishe a strašlivě přehrávající Eiza González v roli citlivé prorokyně aplikované fyziky jsou neskonale otravní. Benedict Wong jako čínský fízl z Manchesteru má alespoň fajn delivery, i když i jeho postava pokukuje po braku až moc okatě. Problém tří těles má celkově problém řady netflixovských projektů. Hodně se tu utilitárně myslí na oslovení co nejširšího koláče předplatitelů a trochu se zapomíná, že v dobré adaptaci změny posilují dramatické / psychologické vyznění celku a měly by do sebe koncepčně i logicky zapadat. V tomhle ohledu připomíná seriálová verze spíš zmatené výpisky z četby od nepříliš bystrého žáka, který viděl příliš mnoho katastrofických velkofilmů. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nelze se ubránit srovnání s čínskou verzí. Každá má svoje klady a zápory. Největším kladem téhle je, že je mnohem svižnější. První knihu sfoukne ne za osm, ale dokonce za pět dílů (čínská za 30). Daní za to je mnohem větší zjednodušení a víc změn v příběhu. Bohužel i přes značně kratší stopáž jsou i zde zbytečné odbočky. Oproti knize jsou zde jiné postavy (nejen národností, což by nevadilo, chápu, že mezinárodní publikum nechce koukat na samé Číňany) a některé jsou dokonce navíc. Stejně jako čínská verze se to nevyhnulo obsazování modelek do rolí špičkových vědkyň, což nepůsobí zrovna věrohodně. Docela nečekaným rozhodnutím je, jak jsem již uvedl, že první kniha končí již pátým dílem, který je tak předčasným vrcholem série, a zbylé tři díly jen naťukávají začátky druhé a třetí knihy (které se odehrávají částečně paralelně). Tím se tvůrci částečně připravili o pořádný cliffhanger, ale budiž. S tím souvisí i to, že zatímco v dalších dílech knihy se většina postav vymění, tady se pokračuje s těmi stejnými, které přebírají role úplně jiných knižních postav. Opět, chápu, že divák nechce, aby se v seriálu moc měnily ksichty, ale působí trochu divně, když každý člen party kamarádů najednou dostává různé důležité funkce spasitelů lidstva. Jsem zvědav, co s tím udělají v dalších sériích, které se mají odehrávat o stovky let později. Druhá a třetí kniha jsou mnohem lepší než první, tak by to chtělo moc to nepřehánět se změnami. Asi se víc těším na druhou čínskou sérii, ale u obou se děsím rozpočtu, který, pokud nebude značně navýšen, nebude na důstojné zpracování druhé a třetí knihy stačit. I americká verze vypadá poměrně lacině a triky ve scéně přeříznutí lodi vypadají hůř než u Číňanů. I přes všechny výtky je to ale zábavný seriál, primárně ale díky kvalitě předlohy. ()

Galerie (486)

Zajímavosti (8)

  • Seriál měl být původně vysílán v roce 2023, ale tvůrci David Benioff a D.B. Weiss trvaly na natočení ještě jedné scény, která nebyla původně ve scénáři. V té době, v roce 2023, začala v Hollywoodu stávka a natočení této scény se o několik měsíců opozdilo. Tvůrci i tak trvali na tom, že scéna musí být natočena. Po skončení stávky byla scéna natočena a seriál byl odložen na březen 2024. (Dalfor)
  • „Vtip“, který Dr. Wenjie (Rosalind Chao) vypráví Saulu Durandovi (Jovan Adepo) je skrytou metaforou na jednu z teorií, proč lidstvo zatím neobjevilo žádné známky inteligentního života mimo naši sluneční soustavu, Jde o teorii tzv. Temného lesa, kdy se civilizace ve vesmíru obávají prozradit svoji polohu či dokonce existenci, aby nebyly vyhlazeny v nekonečném boji o suroviny v konečném vesmíru. Mimo jiné jde také o název druhé knihy z této série, která tento název popularizovala. (spacemaster)
  • Zmíněná kniha „Tiché jaro“ skutečně existuje. (chlapisko)

Související novinky

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Reklama

Reklama