Reklama

Reklama

Problém tří těles

(seriál)
  • USA 3 Body Problem (více)
Trailer 3

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Osudové rozhodnutí, které padlo v šedesátých letech 20. století v Číně, rezonuje v časoprostoru a ohrožuje celé lidstvo. Podaří se skupině vědců tohle nebezpečí odvrátit? (Netflix)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (258)

Doldus 

všechny recenze uživatele

Jako mnohokrát předtím, jsou ti, kdož četli předlohu, předem prokleti. Seriál trpí bídnými dialogy, plochými postavami (Eiza Gonzales je miscast jak poleno) a zkratkovitostí. Jistě, kniha má snad postavy ještě plošší, ale absolutně to vyrovnává oddaností úžasným myšlenkám a robustním konceptům, které pečlivě vysvětluje. Proto také v knize jinak vzácné emotivní scény vyniknou o to víc. Tvůrci tu přimíchali nové postavy, zatímco některé původní spojili dohromady, aby to celé víc zestručnili. Ano, televiznímu divákovi se musí složitější koncepty rozmělnit na úplnou kaši a navíc okořenit spektáklem, ale i tak tu těžce nefungují emoce. Navíc má seriál nevysvětlitelně hůře dávkovanou zápletku. Vizuální stránka se nicméně povedla a má potenciál. Uvidíme co dál, protože ten skutečný sci-fi haluz teprve přijde. ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Na zpracovní kultovní čínské předlohy tvůrci oblíbené Hry o trůny jsem se těšil. Dopadlo to podle mě dobře. Hodně zkratkovitosti a nevysvětlenosti, co mě vede k tomu, že si předlohu chci přečíst a jsem rád, že mě seriál k tomu dokopal. Celkově to mohlo být bombastičtější a efektnější, ale jsem spokojen a těším se na další série. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Již předloha dojíždí na to, že se autor sice nosně vyžívá v hard sci-fi, problémech, otázkách, disputacích, procedurálnosti, analytických postupech... Což to činí zajímavým, odlišujícím se od žánrových souputníků, ale neumí to zaobalit do děje (osnova funguje, detaily ne), výstavby (opakovaně se hřeší na "teď ti polopatě vysvětlím dopodrobna své spletité plány"), vybudovat živoucí charaktery (jsou spíše nositeli myšlenek, charakterových rysů či jednání než postavami z masa a kostí). Je to nesporně zajímavé, ale nikoli zábavné. Nejblíže to má k Tedu Chiangovi, tomu ale nechybí i nějaký ten literární talent. Když tedy Problém tří těles zadaptujete způsobem, který upozaďuje disputace nad problémy, který se nevyžívá v procedurálních postupech a byrokracii, "pozápadňuje to", tak je až s podivem, že se to nerozpadlo jak domeček z karet. Ano, je to místy tupé, naivní a s jednorozměrnými postavami (což platí i o předloze), ne nezachraňují to podnětné úvahy a řešení velkých problémů včerejška/dneška/zítřka (jako v předloze), ale "háv velké výpravné sci-fi" to šikovně dokáže zakrýt. Natolik, že i navzdory pozvolnému tempu a všemu výše vyřčenému, to ani chvíli nenudí. A v nejlepších momentech (velká odhalení "We See All the People", krájení tankerů apod.), kterých nakonec není až tak málo, to umí i nadchnout. | S1: 4/5 | ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vrchol nabubřelé idiocie ve vypatlaném woke hávu. Seriál začne na začátku plácat dohromady několik nesouvisejících (prvoplánově zajímavých) témat a když konečně ten slepenec začne propojovat, zůstává jen jedna zcela nesmyslná linka, co ani neumí obhájit logiku hlavní myšlenky. Podrobně u jednotlivých epizod. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nelze se ubránit srovnání s čínskou verzí. Každá má svoje klady a zápory. Největším kladem téhle je, že je mnohem svižnější. První knihu sfoukne ne za osm, ale dokonce za pět dílů (čínská za 30). Daní za to je mnohem větší zjednodušení a víc změn v příběhu. Bohužel i přes značně kratší stopáž jsou i zde zbytečné odbočky. Oproti knize jsou zde jiné postavy (nejen národností, což by nevadilo, chápu, že mezinárodní publikum nechce koukat na samé Číňany) a některé jsou dokonce navíc. Stejně jako čínská verze se to nevyhnulo obsazování modelek do rolí špičkových vědkyň, což nepůsobí zrovna věrohodně. Docela nečekaným rozhodnutím je, jak jsem již uvedl, že první kniha končí již pátým dílem, který je tak předčasným vrcholem série, a zbylé tři díly jen naťukávají začátky druhé a třetí knihy (které se odehrávají částečně paralelně). Tím se tvůrci částečně připravili o pořádný cliffhanger, ale budiž. S tím souvisí i to, že zatímco v dalších dílech knihy se většina postav vymění, tady se pokračuje s těmi stejnými, které přebírají role úplně jiných knižních postav. Opět, chápu, že divák nechce, aby se v seriálu moc měnily ksichty, ale působí trochu divně, když každý člen party kamarádů najednou dostává různé důležité funkce spasitelů lidstva. Jsem zvědav, co s tím udělají v dalších sériích, které se mají odehrávat o stovky let později. Druhá a třetí kniha jsou mnohem lepší než první, tak by to chtělo moc to nepřehánět se změnami. Asi se víc těším na druhou čínskou sérii, ale u obou se děsím rozpočtu, který, pokud nebude značně navýšen, nebude na důstojné zpracování druhé a třetí knihy stačit. I americká verze vypadá poměrně lacině a triky ve scéně přeříznutí lodi vypadají hůř než u Číňanů. I přes všechny výtky je to ale zábavný seriál, primárně ale díky kvalitě předlohy. ()

Galerie (486)

Zajímavosti (8)

  • Billionář Lin Qi chtěl převést čínský sci-fi román „Problém 3 těles“ do globálního hitu, pracoval s Netflixem a tvůrci Hry o trůny (od r. 2011). Bohužel nedožil se premiéry, když byl otráven kolegou v Šanghaji v roce 2020. Tento kolega, Sü Jao, 43letý bývalý manažer Linovy společnosti, byl v březnu 2024 soudem v Šanghaji odsouzen k trestu smrti za Linovu vraždu. Lin Qi vlastnil práva ke knižní předloze pro zfilmování. (Yorkcz)
  • Zmíněná kniha „Tiché jaro“ skutečně existuje. (chlapisko)
  • Seriál měl být původně vysílán v roce 2023, ale tvůrci David Benioff a D.B. Weiss trvaly na natočení ještě jedné scény, která nebyla původně ve scénáři. V té době, v roce 2023, začala v Hollywoodu stávka a natočení této scény se o několik měsíců opozdilo. Tvůrci i tak trvali na tom, že scéna musí být natočena. Po skončení stávky byla scéna natočena a seriál byl odložen na březen 2024. (Dalfor)

Související novinky

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Reklama

Reklama