Edgar WrightHudba:
Guy PrattHrají:
Jessica Hynes, Simon Pegg, Julia Deakin, Mark Heap, Nick Frost, Ricky Gervais, Lee Ingleby, Kevin Eldon, Peter Serafinowicz, David Walliams, Bill Bailey (více)Série(2) / Epizody(14)
Tim (Simon Pegg), komixový nadšenec, a Daisy (Jessica Stevenson), žurnalistka na volné noze, se oba ocitli na dlažbě ve stejnou chvíli. Náhoda je svede dohromady a pomocí drobné lži - předstírají před postarší domovnicí se sklony k alkoholismu, Marshou (Julia Deakin), že jsou pár - získají levný byt. Ten se záhy stává centrem všemožných bláznivých příhod, do kterých se tak či onak zapojuje také podivýnský malíř Brian (Mark Heep), Timův nejlepší kámoš a nadšenec do zbraní a armády Mike (Nick Frost) či Daisina post-hipiesácká kamarádka Twist (Katy Carmichael). (Eddard)
(více)Recenze (116)
Mám ráda britské sitcomy, ale u seriálu Spaced mi přeci jenom trošku něco chybí a něco přebývá. Co mi u Spaced schází je trochu více šmrncu. Obrovské plus jsou herci, kteří to snad skutečně místy ani nehrají. :-) Hlášky, narážky, ironie, nadsázka, nadhled, satira i černý humor, to vše tam je. Ale místy je to na mě až moc šílené (obzvlášť třetí epizoda první série). A pořád se nemůžu zbavit pocitu, že tomu chybí taková nadčasovost, přijde mi to strašně svázané s dobou svého vzniku, to jest doznívající atmosférou 90. let. Jako kdyby celá řada nejen vtipů, ale i natáčecích postupů a kamery zůstaly v nedávné minulosti, která ale činí toto bezpochyby zajímavé seriálové dílo jaksi méně přístuným a hůře stravitelným oku diváka. 80% ()
Nenechal jsem se odradit prvními dvěma díly a vytrval jsem až do konce první série. Teď verdikt. První věc, která mě příjemně překvapila, byla absence toho otravného smíchu, který mě strašně sral v Black Books, IT Crowd a nespočtu dalších britský a amerických sitcomů. Tím se Spaced posunul do "Scrubsovské" kategorie a rozhodně to neni na škodu, vždyť Scrubs je jeden z nejlepších seriálů, jaký kdy vznikl. Spaced je sice o třídu níž, ale právě v tomhle seriálu se poprvé sešli Nick Frost, Simon Pegg, Edgar Wright a méně známá spoluautorka scénáře a představitelka hlavní role - Jessica Hynes (objevila se ve vedlejší roli např v Soumraku mrtvých, Burke and Hare nebo Black Books). Ač je kvalita jenotlivých epizod proměnlivá, všechny jsou vtipné, některé víc, některé míň, ale zkrátka jsou. Tak se nenechte zastrašit trapností prvního dílu a vytrvejte až do konce. Přece kde jinde se tolik "fuckuje"? kde jinde uvidíte tolik dramatických nájezdů kamerou na ksichty? a kde jinde soused místo štětce používá vlastní penis? Štětec je prý klišé. ()
Skvělá živná půda pro další projekty Edgara Wrighta. Velká škoda, že o ostatní herce kromě SP a NF jsem skoro vůbec nezavadil. Toto bylo vynikajících 14 půlhodinek (plus vystřižené a zkažené záběry a dokument Skip to the End). Pravdou je, že druhá řada byla taková promakanější, často byly konceptuální epizody, ale nijak to neztrácelo na zajímavosti. Dost tomu taky pomáhá, že jsem se mnohokrát v seriálu našel. Absolutní nálož popkulturních referencí a kadence střihu hodná kulometu. Semtam hluchá místa se samozřejmě najdou, pro mě to byla například zápletka s Bilbem. Skvěle zmáknutý magický realismus pro YA z přelomu tisíciletí. Kupodivu ústřední dvojice nikdy neprodělá žádný závažný nebo dlouhotrvající UST, který by se ždímal, každý díl je přesně vyladěn (na což jsem ostatně asynchronicky byl zvyklý ze Soumraku Mrtvých, atd.). ()
Wright / Pegg tady opravdu bodujou. Postavy jsou správně ulítlý, odkazy na všechno možné fungujou bezvadně a originální styl zpracování je skvělý. První díly mě sice moc neoslovily, ale u mě má Spaced vzestupnou kvalitu v první sérii a ustálenou v druhé. Taky jsem při sledování tak trošku toužil po takovém looserovském a geekovském stylu života. PS: Brian! ()
Těžké zklamání. Britcomy mám rád (skvadra Červený trpaslík, IT Crowd a Black Books zůstává nepřekonaná), zamiloval jsem si i Soumrak mrtvých a Jednotku příliš rychlého nasazení. Kevina Smithe zbožňuji. Přesto mi tenhle seriál (viděl jsem šest dílů první řady, dál už jsem to sledovat nedokázal) nedokázal přinést nic kromě občasného pousmání. A to je na komediální seriál hodně málo. ()
- Julia Deakin uvedla, že hlasem Marshy parodovala jednoho svého kamaráda a pro postavu Marshy se nechala inspirovat ženou, kterou potkala v Řecku, a která měla v ruce neustále sklenku červeného vína. (Alfréda)
- Timova (Simon Pegg) první věta v druhé řadě seriálu (v epizodě "Back") zní: "Co si pamatuji, tak jsem chtěl být odjakživa kreslíř". Jde o odkaz na film Mafiáni (1990), kde první věta Henryho Hilla (Ray Liotta) zní: "Co si pamatuji, tak jsem chtěl být odjakživa gangster." (Alfréda)
- Edgar Wright nebyl nadšen obsazením Nicka Frosta do rola Mika, protože Frost tou dobou pracoval jako barman a s herectvím neměl zkušenosti. Postavu Mika si vymyslel sám Frost. (HellFire)