Michael GraceyKamera:
Erik WilsonHudba:
Batu SenerHrají:
Robbie Williams, Jonno Davies, Steve Pemberton, Alison Steadman, Kate Mulvany, Damon Herriman, Frazer Hadfield, Raechelle Banno, Jake Simmance (více)Obsahy(1)
Film Better Man je založen na skutečném příběhu strmého vzestupu, dramatického pádu a pozoruhodného znovuzrození britské popové superstar Robbieho Williamse, jednoho z největších showmanů všech dob. Režisér Michael Gracey vypráví film jedinečným způsobem z Robbieho perspektivy a zachycuje jeho osobitý vtip a nezdolného ducha. Sleduje Robbieho cestu od dětství, přes nejmladšího člena chlapecké skupiny Take That, který se dostal na vrchol hitparád, až po jeho nevídané úspěchy jako sólového umělce, který láme rekordy - to vše v konfrontaci s problémy, které může velká sláva a úspěch přinést. (Vertical Entertainment)
Kdyby došlo na ve filmu avizované „Clash of the Stars 2000“ mezi Liamem a Robbiem, tak bych sice stál v rohu primadony Oasis, ale musím uznat, že na tenhle snímek může být odpadlík z Take That po právu hrdý. Technicky dokonalé provedení jeho opičáka pronásledovaného vnitřními démony je téměř bezchybnou jízdou plnou nadupaných choreografií (Piccadilly Rock DJ!), která umě maskuje, že jde o x-tý životopis umělce, co si úplně nepotykal s nabytou slávou. Gracey z toho nicméně vykřesal maximum. Muzikálům se normálně vyhýbám. Ovšem ty jeho si už v budoucnu nikdy utéct nenechám. ()
Povedeně ulítlá variace na muzikálový životopis. Muzikálová čísla, technická, zvuková a hudební stránka jsou vytaženy téměř k dokonalosti. Pokud by zkusili Robbie s Graceym jít ještě víc na (či až za) hranu přisprostlosti, korektnosti, košitalosti i uvěřitelnosti, odpustili si část 'volitelně povinného' hollywoodského oblouku a zůstal by na konci vidět ždibec katarze, neváhal bych s plnou palbou. Robbie přetavil sobeckost a sebestřednost v nesmírnou výhodu, anobrž si neváhá vás těmito atributy získat na svou stranu snad od první vteřiny a daří se mu to nadmíru. Kolik procent je pozlátka a kolik pravdy, se patrně nedozvíme. To, že nás v kině nejednou dostal na hranu dojetí a přišpendlil do sedačky, je nicméně jisté. ()
Za měsíc mam 40 let. S Robbiem tak de facto žiju celý svůj život. Dlouho sem měl odpor k ztvárnění opicí, což přešlo asi po deseti minutách. Film Better Man je nejlepší biopic co jsem kdy viděl. Právě jsem se vrátil z kina rozsekaný, ubulený, emočně vyšťavený. Je to silnej koktejl !!! 100 % naprostej skvost uffff a wow ()
Kdo je Michael Gracey? No jasně The Greatest Showman. Zvládl to perfektně i přes absolutně průměrný scénář. Ambice, úspěch, motanice, drogy, závislosti, traumata, nevyřešené identity, comebacky, vztahy, usmíření. Standardní vzorce všech biografií o muzikantech, o kterých už bylo všechno řečeno v dokumentech a na stránkách hudebních magazínů a bulvárů. Film má perfektní střih. Je hudebně a vizuálně perfektní, bezchybně zahraný. Obsahuje výjimečnou scénu ke skladbě Rock DJ. Jen je to celé tak trochu o ničem. Dejte tomu chlapovi pořádnou látku a máte megahit. Digi opice vůbec nevadí, naopak, připomene to nejlepší z Ceasara z Planety opic a to je víc než hodně. V éře MTV by byl Michael Gracey král videoklipů. ()
Když jsem se v půli roku dozvěděla, že se chystá životopisný film o Robbie Williamsovi, o tom egoistovi z Take That, nehnulo to se mnou, dokud jsem nezjistila, že za režií stojí borec, co má za sebou Greatest Showmana, v tom momentě jsem zbystřila. A já tušila, že se to stane. Gracey nezklamal a potvrdil, že muzikály umí a zcela jednoznačně téměř na sklonku jeho dní vlepil do kin film roku (nebo pololetí, když vezmu v potaz premiéru Darebáčků v lednu)! Bez ohledu na to, jaký máte názor na ty, o nichž vypráví, jeho muzikály prostě baví a i Better Man se určitě dostane na můj seznam oblíbených. A Williamsovo písničky jsem doteď jen občas někde sem tam zaslechla, až s kontextem ale cítím, že jejich zaslechnutí odteď už nikdy nebude stejné. ()
Photo © Roadshow Films

- Robbie Williams sa zúčastnil beneluxskej premiéry v Amsterdame 10. decembra 2024. Pred začiatkom filmu absolvoval živý rozhovor s Gerardom Ekdomom, známym holandským rozhlasovým moderátorom. Keď sa ho Gerard spýtal, čo môžu diváci očakávať, Robbie odpovedal: „V tomto filme ukazujem všetko okrem svojich hemoroidov.“ Zároveň divákov varoval, že ho vo filme stvárňuje opica: „Prvých päť minút si budete hovoriť‚ wtf?‘, ale po ôsmich minútach vám to príde úplne v pohode.“ (Arsenal83)
- Hlavné natáčanie sa uskutočnilo v Docklands Studios Melbourne v máji a júni 2022. Natáčanie koncertných scén z jeho show Live at the Albert v roku 2001 sa natáčalo v Royal Albert Hall v Londýne počas Williamsových koncertných vystúpení 6. a 7. novembra 2022. Verejnosť si mohla kúpiť lístky na koncert vo večerných šatách za výhodné ceny. Natáčanie prebiehalo aj v Londýne v marci 2023. (Arsenal83)
- Během závěrečných titulků můžeme vidět fotografie skutečného Robbieho Williamse. (griph)