Reklama

Reklama

Irský zázrak

  • USA The Wonder (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Zdravotní sestra, kterou trápí bolestné vzpomínky, odjede v roce 1862 z Anglie do odlehlé irské vesnice, kde se pustí do vyšetřování údajně zázračného půstu jedné holky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

HEAVY SPOILER: Příběh o tom, že slabomyslní se atraktivní lží budou přežírat i za cenu obětování vlastního dítěte, aby v hlavách těch druhých onu lež rozvinuli v něco jako fakt. To není věcí jen náboženství, ale i rutiny našich obyčejných životů. Protože prostá fakta nikoho nezajímají – těm chybí aura zázraku/úžasu. The Wonder je pomalu plynoucí, zato krásně natočený drama s úžasnou atmosférou, kamerou, soundtrackem i hereckými výkony. Drama s jasným a upřímným názorem, kterej ale divákovi dojde, až když prozře z iluzivní pohádky do každodenní reality současnýho světa. Žerte, kurva! ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Já zkrátka vím, proč tyhle zeměpisné šířky bytostně nesnáším. Tmářství, pokrytectví, fanatismus i černé svědomí, na oltář toho všeho dáme vlastní dcerku. Tma, ošklivo, ponuro, venkov na úrovni počátku středověku. Vítejte v Irsku! Jinak skvělá Florence Pugh v roli zdravotní sestry a nepěkná hudba, co spíše evokovala vyvolávání duchů. Jenže oni byli živí. ()

Reklama

mata77 

všechny recenze uživatele

Kde je hranica medzi rozumom a vierou a kedy rozum zneužíva svoju moc, aby túto hranicu svojvoľne posúval? Keď sa na začiatku pýtam, "ako?", aby som na konci dostala odpoveď na "prečo?" Táto melancholická dráma sa odvíja veľmi pomaly, ukazuje dlhé zábery na scénu a hercov, ktorí viac hrajú, ako rozprávajú. Detaily prostredia a kostýmov sú dotiahnuté až perfekcionalistiky ďaleko a nasvietenie potom dotvára výborné realistické stvárnenie deja. Na svete sa deje mnoho zázrakov a pre mňa sa v tomto filme odohral jeden na úplnom konci. Film som pozerala včera a ešte stále nad ním premýšľam. Povedala by som ale, že to je len dráma. Thriller v popise možno slúži na rozšírenie diváckej základne, v konečnom dôsledku to ale môže znamenať nenaplnené očakávania a nižšie hodnotenie. Artrový film. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

It works until it doesn´t. Lelio ide na istotu. Má výborne sychravé Írske prostredie. Osamotenú chalupu. Mystickú zápletku a uveriteľnú hrdinku. V rámci nastavených kauzalít a logickostí ten film nevybočuje a napĺňa s istotou a bez výraznejších zakopnutí základnú premisu. V rámci logiky deja a atmosféry tak nie je viac menej nič, čo by sa dalo filmu vytknúť. O to viac zamrzí vzťahový chlad medzi postavami, ktoré nielenže za celý film nevedia vytvoriť zmysluplnú emóciu ( aj keby sa jednalo o negatívnu emóciu), ale zároveň film ochudobňujú o niečo pamätné, čo si divák vie v sebe ešte chvíľu po dopozeraní ( myslím tým pár dní) v sebe niesť. Je to bezchybný chlad, ktorý v konečnom dôsledku sklame svojou nepriestrelnou logikou. Pugh ako obvykle skvelá. ()

Kacitr 

všechny recenze uživatele

Ponurá atmosféra irského venkova, a spolu s blaty a mlhou taky církev, která je schopna okecat si všechno. I samotné zákony přírody. Jen aby dostala ten tvůj vytoužený zázrak. Zfanatizovaná rodinka z malého domku si tedy přizve na pomoc mladou zdravotní sestru z Anglie, kterou požádají o dohled nad jejich malou dcerkou Anne. Špitají si u praskajícího krbu, zda to ta Iby prokoukne anebo ne. Sobecky si přejí, aby jejich dcerka dále hladověla ve prospěch své takříkajíc rodiny a jim se pak klaněl každý další poblouzněný člen té sebranky. Prožitá traumata spojí ženu a dívku, které se na první pohled zdají tolik odlišné. Herecký koncert Forence Pugh. Děsivá hudba. Vskutku podmanivý kousek. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení filmu započalo 12. srpna 2021, a to v Irsku. Snímek měl světovou premiéru na filmovém festivalu Telluride 2. září 2022. (dan4815)
  • Píseň „Céad míle fáilte romhat, a Íosa sung“, kterou zpívá rodina, je tradiční Gaelská hymna, jejíž název v překladu znamená: „Sto tisíckrát vítej, ó Ježíši.“ (NiWi)

Reklama

Reklama