Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1928 ztroskotala vzducholoď Italia na ledové kře. Přeživší členy posádky by čekala jistá smrt, kdyby se z velitelské gondoly nepodařilo zachránit vysílačku, kterou si přivolali pomoc. Poté musí mnoho dní čekat na záchranu v červeném stanu, obklopeném ledovou tundrou, než se objeví ledoborec Krasin. V hlavních rolích tohoto nákladného velkofilmu se objevili Peter Firth (velitel výpravy Umberto Nobile), Claudia Cardinale a Sean Connery jako Roald Amundsen. (mahler)

(více)

Recenze (47)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Strhující mezinárodní filmařská spolupráce s řadou nesmírně atmosférických a bravurně natočených scén. Viděl jsem dvouhodinovou verzi a doufám, že se někdy dostanu k té 195minutové, protože tohle byla vážně senzační podívaná. A ten Conneryho závěrečný monolog... A ta Morriconeho hudba... A ta scéna s hrobkou... A vůbec to všechno. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Povodne som chcel dat 5 hviezd, je v strede je to starsne roztahane, ma slabe tempo a nic sa nedeje. Dost dlho trva, kym ta vzducholod spadla do nehostinnej arktickej puste s vecnym snehom a ladom. potom nam reziser zobrazil miestnu faunu /polarny medved/, Conneryho som hodne dlho spoznaval, znamych ludi je tu ale viac - Mario Adorf, Nikita Michalkov a skvela Claudia Cardinale. Ruska verzia je dlhsia, medzinarodna - anglicky hovorena - je kratsia : 85 % ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Viděna kratší (dvouhodinová) verze, v českém, původním, skvělém dabingu. Vystřihl bych scénu, ve které Eduard Marcevič (Luděk Munzar) opouští příběh, její celkové vyznění je děsně nevhodné (SPOILER: žádat o vykoupání hrobu a pak tam poskakovat a čekat, až to chudáci utahaný sekerou vytesají, protože já jsem moc unavený a musím tu zůstat - to prosím vymyslel kdo?). Conneryho jsem několik minut nepoznal, o dabingu Martina Růžka nemá smysl polemizovat, stejně tak skvělý je i Josef Větrovec (Peter Finch). Ve filmu se objevují silnější momenty, do příliš hlubokých katastrofických vod se scénář nicméně nepouští. Působivá hudba na konci. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Mezinárodní film se známými herci natočený podle skutečné události (roku 1928 havarovala italská vzducholoď při návratu z výpravy k severnímu pólu). Italská posádka neměla v obsazení pouze Italy, ale i Švéda a Čecha (František Běhounek - ve filmu bývá nejčastěji oslovován jako doktor). V hlavní roli podává velmi dobrý výkon Peter Finch a ve vedlejších postavách září Claudia Cardinale a Sean Connery (opravdu malá role, ale velmi důležitá pro děj). Zkrátit délku filmu (vyhodit zbytečné scény), zlepšit úvod snímku a mohlo to být za maximum. Takhle jen slabší 4. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu dobrodružný velkofilm o záchraně přeživších ztroskotání vzducholodi Italia v Arktidě, tzn. v extrémně nehostinných podmínkách, na druhou stranu psychologická studie skutečných událostí z roku 1928.. Téma odpovědnosti (nejen za svá rozhodnutí, ale zejména za životy jiných lidí) a spousta otázek, jaká je cena jednoho lidského života, má smysl riskovat život vlastní pro někoho jiného, jaké to je přežít katastrofu, koho zachránit jako prvního a další a další, s tím si tvůrci pohráli, postavili diváka doprostřed obýváku a vtáhli ho do soudního jednání.. Pozoruhodná záležitost s krásnou hudbou a příjemným hereckým obsazením, zajímavé je, že mi ani ta ruština nevadila.. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Kvůli historické přesnosti se na filmu podílel i samotný Umberto Nobile, kterému v té době bylo osmdesát čtyři let. (Zdroj: kniha The Films of Sean Connery - Lee Pfeiffer, Philip Lisa). (Locksley)
  • Skutečné výpravy se zúčastnil i náš věděc a spisovatel František Běhounek. Ve filmu ho hraje Juri Vizbor. (karel46)
  • Film měl premiéru 24. dubna 1970 v Moskvě. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama