Král Šumavy

(seriál)
  • angličtina The King of Šumava: The Phantom of the Dark Land (festivalový název) (více)
Trailer
Česko, (2022–2025), 7 h 49 min (Minutáž: 49–60 min)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(9)

Je jaro 1948. Ještě neodezněla radost z míru, a už se Východ i Západ bojí třetí světové války. Oba světy od sebe oddělují hluboké lesy Šumavy. V kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové slouží čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil. Divoký kluk. Stihl už zažít válku v německém pracovním lágru i jako spojka mezi partyzány. Teď touží především po zábavě, dobrodružství, volnosti. To poslední, o co se zajímá, je politika. (Voyo)

(více)

Trailer

Allan

Takové hezké, barevné, hladivé, roztomilí kluci vojíni, jejich chápaví nadřízení, špacíry po Šumavě, no prostě idyla a pohoda kam se podíváš. Takhle by měl vypadat film o tehdejší šílené době? A z hlediska obsahového - WTF? Vybrat si jen takový krátký výřez z Hasilova života, který byl od narození až po smrt nabitý událostmi? A skončit třetí díl tak divně v tak napínavém momentu? Ne, nemohu dát více než 2*. Škoda, potenciál tu byl. ()

Malarkey

Po technické stránce hodně dobrý dobový dramatický seriál z prostředí československých hranic na konci 40. let minulého století. A stejně tak dobré je to i po příběhové stránce. Jediná věc, se kterou jsem se tu ale trošku pral, tak s jakým sebevědomím dnešní mladá filmová generace hraje. Je to tu hodně sebevědomé…a vzhledem k tomu i hodně chladné. Ale to se třeba v dalších sériích změní. ()

Pete

Bratři Hasilové ve Zdivočelé zemi. Rozhodně se jedná o kvalitní seriál, který stylově vytyčil v první řadě Fantom temného kraje Ondříček, jež má jako vždy dobře ohlídané technické profese. Druhá série Agent chodec se více vleče, obsahuje dost klišé, a originální tvář jí mladičký Vondráček vtisknout nedokázal. (Mimochodem ta similarita příjmení režisérů je až dojemná.) Problém vidím i ve scénáři, který se sice podrobně věnuje Hasilovi, osudy většiny ostatních postav jsou však podivně nedořečené, a vysvětlení si muší divaci hledat jinde. Jinak vcelku ale převládá spokojenost, jen mi trochu vadí nedostatek autenticity, jelikož lidé tenkrát jistě tímto způsobem nemluvili, a to ustavičné "muší" to už nezachrání - jenže ono to už dnes všechno do detailů zcela věrně rekonstruovat asi ani nejde. ()

fabecc1222

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neznám původní filmové zpracování, které spoustu lidí oroduje kvůli atmosféře, kterou z filmařského hlediska přineslo a spousta lidí odsuzuje, protože je značně prodejné době, ve které vzniklo. Do příběhu Josefa Hasila jsem šel vesměs nepolíben věcmi okolo něj a musím říct, a co je možná nejdůležitější, že tenhle seriál u mě vzbudil zájem o to, jaký Josef Hasil byl a jaký byl jeho příběh a příběh jeho blízkých a že jsem si i dohledal další informace, které třeba seriál nezvládl díky omezené štopáží přinést. Oskar Hes svých charismatem v pohodě utáhne další dobový projekt, ve kterém úspěšně zrecykluje svou "bratrskou" spolupráci s Janem Nedbalem. Dobré je taktéž dobové a technické zpracování. Tvůrci spoustu scén natáčeli ve tmě, a jak víme z mnoha zahraničních projektů, noční scény se dají podělat opravdu snadno, ale tady to vždy přineslo tu nejlepší možnou atmosféru.  ()

Tosim

Oceňuju snahu přinést reálnější příběh našeho nejslavnějšího převaděče, vizuál a herecké výkony jsou na jedničku, dějově ale seriál dost selhává - zbytečně časově těká, soustřeďuje se víc na Hasilovo fanfarónství, než ducha doby a zbytečné je také ukončení (řady?) v naprosto dramaturgicky nevhodném momentu, jak píší mnozí jiní. Špatné to nebylo, uvidíme, co dál, ale jestli se kvůli takovým, víceméně jen trochu nadprůměrným projektům vrátil Michal Reitler z ČT do novy, tak zbytečně. PS potěšilo mě obsazení Kryštofa Muchy a rozesmálo zjištění, že Vojtěchové Vodochodský a Vondráček vypadají jako dvojčata. ()

• Natáčelo se v reálných lokacích, kde se pohyboval převaděč Josef Hasil zvaný Král Šumavy. (rakovnik)
  • Ve 35. minutě je vidět hraniční kámen s českou korunou a písmeny DB (Deutschland Bayern). Existují i další s tímto označením: DS - Deutschland Sachsen nebo C – České království. Tyto kameny pocházejí z roku 1844. Jedná se o vyznačení Trojmezí historických zemí, Čech, Bavorska a Saska, místa, kde se před dávnými lety, v dobách tří království, Českého, Bavorského a Saského, hovořilo jedním jazykem. Kameny mají památkovou ochranu. (sator)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)