Raoul WalshKamera:
Georges BenoîtRecenze (8)
NFR 2000 ()
O gangsterovi bez gangstera. Dynamický film s velmi dobrou kamerou a střihem. Příběh se ovšem časem začne utápět v sentimentalitě. Co ho ale zdobí je formální neučesanost, těžící i z angažování lokálních neherců, která filmu dává jistou patinu a odér života ulice. Rockliffe Fellowes by mohl být dědečkem Marlona Branda. Ta podoba tam je. ()
Docela mě překvapuje, že v době filmových začátků se lidé přece jen nemuseli pořád zabavovat nějakými komediemi anebo fantaskními výjevy. "Regeneration" je poměrně drsné drama, které hned v prvních minutách akcentuje smrt, alkoholismus a vlastně i domácí násilí. Jde o gangy a já si říkám, jestli právě zde nebral Martin Scorsese inspiraci pro své "Gangy New Yorku". Akční scény mi skutečně Scorseseho spektákl připomněly. Velké, dojemné, silné. Na svou dobu velkofilm. ()
Z malého opusteného Owena vyrastie gangster, len rozprávaniu chýba, čo je jeho biznisom. V jeho detstve úplne a neskôr v dospelosti trochu sa zameriava rozprávanie na odvrátenú stránku alkoholizmu (pri troche kreativity vieme nájsť na alkoholizme aj niečo pozitívne), no film sa nedokáže vyrovnať neskoršiemu švédskemu Korkarlen. Owen sa v dospelosti stáva vodcom gangu a nový district attorney mu vyhlasuje vojnu. Owen však voči nemu necíti extra animozitu, skôr mu padne do oka jeho priateľka. Ona sa rozhodne robiť charitu pre deti a rodiny z okrsku, v ktorom sa pohybuje Owen a vládne tam chudoba. Owen postupne preberá miesto jej nápadníka, či to je v krčme, záchrane detí z horiacej lode alebo venovania sa im, lebo sa nachádza v týchto situáciách, kde district attorney buď nie je alebo sa v nich nevie pohybovať. Ako gangsterka je film tiež slabší. Oceniť sa dá sympatický herec v hlavnej úlohe (jeho pohľad na mlieko príjemne rozosmeje), či humanistický pohľad na chudobu alebo odsúdenie alkoholizmu. Akcia je slabšia a zameriava sa skôr na grotesku. Z bojových športov vidíme box či pasovanie. Taký Douglas Fairbanks Sr. však pridal aj zápasenie a techniky na zemi. Ku koncu sa film snaží pridať okrem humanistického renomé aj to gangsterské, ale zlyháva v ňom kvôli predvídateľnosti deja a slabším postavám. ()
Príspevok ku gangsterskému žánru, o ktorom som nemal ani potuchy. O to viac ma prekvapilo jeho vyznenie. A rozhodne nejde o nič triviálne. Skutočne napínavý a majstrovsky ( na svoju dobu ) zrežírovaný príbeh, kde je čas a miesto na všetko, od romantiky cez akciu, až po drámu. Odporúčam hlavne fanúšikom nemých filmov. ()
Photo © Lobster Films
- První celovečerní film Raoula Walshe, dřívějšího asistenta D. W. Griffitha. (Pavlínka9)