Sam RaimiScénář:
Alvin SargentKamera:
Bill PopeHudba:
Danny ElfmanHrají:
Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Alfred Molina, Rosemary Harris, J.K. Simmons, Donna Murphy, Daniel Gillies, Dylan Baker, Bill Nunn, Willem Dafoe (více)Obsahy(1)
Od chvíle, kdy se Peter Parker (Tobey Maguire) rozhodl opustit svou dlouholetou lásku Mary Jane Watson (Kirsten Dunst), aby se mohl v kostýmu Spider-Mana i nadále zodpovědně věnovat svému povolání superhrdiny, uplynuly dva roky. Jeho touha po milované M.J. se ale postupem času stala ještě silnější a proto si nyní pohrává s myšlenkou, že by se tajného života superhrdiny na důkaz své lásky vzdal. M.J. se však mezitím rozhodla jít dál vydala se na dráhu filmové herečky a v jejím životě figuruje nový muž. Peter má problémy i se svým nejlepším přítelem Harrym Osbornem (James Franco). Jejich kamarádský vztah začíná být stále více zastíněn Harryho záští vůči Spider-Manovi, jehož viní ze smrti svého otce. Když už se zdá, že se situace nemůže změnit k horšímu, je Peter postaven tváří v tvář mocnému Dr. Octopusovi (Alfred Molina) ďábelské stvůře s dvěma páry smrtících chapadel, která je mu více než důstojným protivníkem. Aby dokázal jeho řádění zastavit, musí se naučit žít se svým osudem a využít všech svých schopností, které jsou mu zároveň darem i prokletím. (oficiální text distributora)
Úvodní stylově animované titulky jsou dost možná nejhezčími, s jakými jsem se na začátku kteréhokoli snímku setkal. Po nich následuje samotný comics, jenž s dvousetmilionovým rozpočtem v zádech konečně vypadá (narozdíl od svého předchůdce) jako nefalšovaná Velká letní filmová Událost. Na kvalitu vizuálních efektů si teď rozhodně stěžovat nemohu (Oscar2004); stejně tak i na monumentálnost akčních scén, provázených strhující hudbou ostříleného D.Elfmana, které jsou skutečně mimořádně působivé. New York mi snad nikdy předtím nepřipadal, skrz všechny ty průlety maskovaného hrdiny, tak úchvatný. Je nutné ovšem upozornit, že ve Spideym 2 se akce vyskytuje jen pomálu, a většina času je zde věnována psychologickým problémům superhrdiny, které se především ve scénách s tetou May bohužel až nebezpečně moc přibližují k samotné hranici únosnosti dané žánrem filmu. Naštěstí se výbornému S. Raimimu daří tyhle "těžké" scény zlehčovat obrovskou řadou odzbrojujících vtípků. Jako Král na tomhle poli září J. K. Simmons v roli lakomého šéfredaktora - dovedu si představit, že to bude právě on, kdo se stane pro spoustu lidí tou hl. hvězdou snímku :-). Pro mně je jí ale A. Molina jako Doc. Ock, jenž dává zapomenout na průměrného Green Goblina z jedničky a naopak rázně přesvědčuje, že on je tím nejlepším komiksovým záporákem od dob legendárního Nicholsonova Jockera. Svízel téhle komplikované role byla v tom, že Octopus zde zdaleka není jen čistokrevným záporákem, ale především velmi nevyrovnanou osobností s náběhem ke schizofrenii - nebýt Molinových her. kvalit, mohla tahle postava dopadnout hodně špatně - viz. Arnieho politováníhodná karikatura Mr. Freeze v "Batman a Robin". I další herci - T. Maguire, J. Franco a K. Dunst - rozhodně nezklamali. Oproti svižné jedničce "Spider-Man" výrazně zvolnil tempo. Pokud jste ale jeho fanoušky a postavy vás zajímají, vychutnáte si ho možná o to víc; nehledě na mnohem "dospělejší" Raimiho režii. Go Spidey, Go !! ()
Příklad toho , že dvojka se dá natočit lépe , než jednička. Moc se mi líbilo , že tentokrát Peter řeší obrovské dilema , jestli žít normálním bezproblémovým životem nebo zachraňovat svět , k čemuž byl předurčen ( trochu mi na těch komiksových filmech vadí ta obrovská zločinnost , ale chápu , o čem by to pak bylo , kdyby hrdina neměl s kým bojovat ). Hlavní záporák ve skutečnosti vůbec záporný není , takže musí bojovat sám se sebou , tedy spíš se svým nuceným druhým já. Scéna , kdy Spidey zapomene , že nemá masku a všichni ti cestující ho vidí , mě opravdu dojala k slzám a scéna ve výtahu mě zase velmi pobavila. Dala bych skoro i pět , ale přece jen , půlku filmu pořád někdo ječí - opravdu by to nešlo bez toho? ()
Hm, no neslyšel jsem na tenhle film od známých pět chválu, ale asi jde o to, co od něj čekáte. Akce tam je, ale Spidey 2 není ryze akční film, tentokrát se soustředí spíše na příběh, který mě zajímal a bavil třeba víc než ten v HULKovi. Sice tomu chybí takové to mrazení, které mě doprovázelo při sledování geniální jedničky, ale i tak jsem bavil nad míru dobře. A ta jedna velká akční scéna, kterou snímek obsahuje, je skvělá a fakt stojí za to. Na trojku se těším. A BTW, potěšilo jak Raimi popustil uzdu svému horrorovému stylu, Octopusova likvidace doktorů je husta - ve stylu Evil Dead, včetně ruky tasící motorovku ... ()
Jedničku jsem viděl asi jednou a zrovna mě neuchvátila jako mé okolí. Druhý díl je podle mého o minmálně * lepší. Určitě je to (a nejen tím) postavou hlavního záporáka. Alfred Molina a jeho Dr. Oc se v porovnání s Green goblinem z prvního dílu jeví jako naprostý vítěz. Snad dokonalé spojeni herce a jeho digitálních končetin v podobě chapadel je přesně takové jaké má být. V určitých chvílích nevěřím, že je to počítačoví trik :). Tobey dospěl a s ním vyspěla i postava spidermana. V jeho herectví nejde o to mít velké svaly, ale ukázat emoce. To se mu daří skvěle. Krásná Kirsten hraje nečekaně dobře a je taková třešnička na dortu. Druhá třešnička však je potext celého filmu. Jeho skryté vtípky a menší parodie(superman apod.), které se Samovi daří skvěle vložit do filmu. Celé toto ještě umocnuje skvělý humor, citlivá režie, výborná akce (at žije nadzemka) a citem pro vykreslování psychyky jednotlivých postav. V psychyce je jeden z hlavních rozdílů od ostatních filmů. Zatím píši jen superlativy, ale dal jsem 4* spíš to je 4* a půl ;-). Je to zvláštní většina věcí se mi líbí (dokonce i ten konec :)), ale bohužel jsou tu věci co mi vadí. To, že se třetí díl bude točit okolo (jestli si dobře vzpomínám z komiksu a seriálu) růžového goblina, tak to prominte, ale to je podle mě cesta zpět. Dále mi kapku vadí, že v druhém dílu byl obličej Petra Parkera v obleku supermana až moc viděna a přijde mi to jako ne zrovna nejlepší nápad vzhledem z pokračováním, které jistě přijdou (min.2 další díly). Celé město je vizuálně krásné a spidermanův let městem je už hyper realistický zážitek. Poslední věc... pokud to tak to pujde dál, Sam dostane 300 milionu (určitě bude chtít víc než na dvojku tak proč ne o tolik :o))) a za pár let pujdu na nejdražší komiksový film historie. Hodně štěstí. ()
// "We need a hero, couragous sacrificing people, setting examples for all of us. Everybody loves a hero, people line up for 'em, cheer for them, scream their names, and years later tell how they stood in the rain for hours just to get a glimpse of the one who told them to HOLD ON a second longer. I believe theres a hero in all of us, that keeps us honest, gives us strength, makes us noble. And finally gets us to die with pride. Even though sometimes we have to be steady and give up the thing we want most, even our dreams." Hands down druhý nejlepší Spider-Man, a to jenom proto, že klukovské dobrodružství z Homecoming, kvůli kterému je Spider-Man tím ikonickým hrdinou z komiksových stránek už bezmála 60 let, mi je přeci jen o kousek bližší, než dospělý rozervaný Peter Parker, který obětuje vlastní štěstí pro dobro ostatních. Téma bylo stejné, 13 let mezera, provedení se nemohlo lišit víc, a přesto oba naprostým vrcholem své doby. ❤ ()
- Film byl do kin rozesílán pod krycím názvem Spray Paint. (HellFire)
- Scény, kde chodí Dr. Octopus (Alfred Molina) pomocou chápadiel, sa natáčali tak, že Molina bol zavesený na vysokej súprave vo výške 6,1 metrov a podľa potreby sa mohol kĺzať do strán. Neskôr mu pomocou CGI technológie doplnili chápadlá. (Greenpeacak)
- Alfred Molina (Dr. Octopus) svoje chápadlá pokrstil a dal im mená Harry, Larry, Moe a Flo. Pazúre, ktoré boli na konci chápadiel, prezývali "death flowers". (Greenpeacak)