Cameron CroweScénář:
Cameron CroweKamera:
Janusz KamińskiHrají:
Tom Cruise, Cuba Gooding Jr., Renée Zellweger, Kelly Preston, Jerry O'Connell, Jay Mohr, Bonnie Hunt, Regina King, Jonathan Lipnicki, Todd Louiso (více)VOD (5)
Jerry Maguire je špičkovým sportovním agentem a jednou z vůdčích osobností agentury SMI (Sports Management International). Je úspěšný, bohatý a pohledný. na první pohled drží svůj život pevně v rukou. Ale něco není v pořádku. Kdysi Jerry svou práci bezvýhradně miloval, ovšem v poslední době je poměry v branži znechucen. Bezohledná honba za milionovými honoráři přece nikdy nebyla smyslem jeho života. A tak jedné noci, v náhlém záchvatu výčitek svědomí, píše Jerry memorandum, ve kterém na dvaceti stranách rukopisu shrnuje etický a profesní kodex ideálního sportovního agenta. O necelý týden později pak dostává příležitost uplatnit své názory v praxi. Kvůli memorandu, které se všem kolegům tak líbilo, je z SMI na hodinu vyhozen. Ideály jsou jedna věc a pravidelný slušný příjem druhá. Pouze jediný z bývalých přátel a spolupracovníků odchází z agenturyu s Jerrym - šestadvacetiletá účetní a svobodná matka Dorothy Boydová. pochopitelně víc než memorandum obdivuje a tajně miluje jeho autora. Jerry se bláhově domnívá, že s sebou přetáhne většinu ze špičkových sportovců, o které se staral v agentuře. Díky dravosti bývalých šéfů ovšem nakonec zůstává v rukávu jediná karta. Žádné sportovní eso, pouze průměrný hráč amerického fotbalu Rod Tidwell. Není špatný, ale aby mohl dostávat desetimilionové honoráře, potřebuje trochu proteplit svůj příliš racionální a suchý herní styl. Tím si je Jerry Maguire naprosto jist a přitom vůbec netuší, že si podobnou racionální uzavřeností kazí svůj vlastní život. Pomůže Jerrymu láska krásné Dorothy a sympatie jejího šestiletého syna? Dokáže fotbalista Rod překonat sám sebe, získat si obecenstvo a finančně zajistit střelenou rodinku? (oficiální text distributora)
Ve většině ohledů je to až moc roztěkané a neukočírované, až to chvílemi připomíná trable nevyzrálého adolescenta. Ambiciózní je to rozhodně svou délkou, která ale nakonec není tím největším problémem, protože je tu spousta výborných gagů s Cubou Goodingem Jr. a celkově to tak nějak v pohodě plyne. Problém je v těch až příliš tryskajících emocích, které tu mnohdy až ostentativně křičí na diváka, aby se do Jerryho ponořil (to zní tak blbě!) a prožíval s ním každou jeho bolístku. Trocha odstupu a nadhledu by tomu rozhodně prospěla. Přesto se jedná o vcelku příjemný film z pohádkových devadesátek se silným castingem. Je to vlastně taková trošku divná romance, která je naroubovaná na postupnou cestu k nalezení lepší verze sebe sama, což je celkem fajn. ()
Velice zdlouhávé a natahované. Crowe jako režisér nedokázal sám sebe jako scénaristu trošku usměrnit a dokopat se k potřebným změnám. Co však se zde podařilo na jedničku jsou herecké výkony. Tom Cruise je zde opravdu skvělý. Cuba Gooding Jr. je dobrý (ale Oscara za to dostat opravdu neměl) a v té době neznámá Reneé je k pomilování. Celkově se jedná o dobrý hollywoodský film, který je v celkovém součtu až moc průměrný. Škoda. ()
První půlka dobrá - frajer Cruise + magor Cuba, ve druhé už začne být Cruise dost nesympatický a Cuba už méně vtipný. René jako zakřiknutá svobodná matka je v normě po celou dobu filmu. I přes dlouhou stopáž se na to dívalo vcelku dobře, ale chyběla mi tam nějaká kultovnější scéna. Dávám 70%, protože mi neukázali ty prachy! ()
Jeden z mých oblíbených filmů. Posledních 15 minut bývám vždy dost naměkko a to pro mě není zrovna lehké přiznat - prostě, každý máme něco :-) Svižně natočený mix žánrů, s výborný Cruisem (člověk rád zapomene na jeho sektářské ambice) a Goodingem Jr. (po překvapivě proměněné oscarové nominaci jeho kariéra hvězdných výšin žel nedosáhla - spíš naopak) a také mladou Zellwegerovou, která je tu ještě docela sympatická a nedělá ty své současné křenivé ksichty a grimasy. 100% ()
Nevěřil jsem tomu, ale buď je to životní role Toma Cruise, nebo prostě uhraje všecko a já si to neskutečně užíval. Ten, kdo nikdy jméno režiséra neslyšel neuvěří, ovšem právě Crowe psal ty nejlepší romantické komedie a polodramata, spolu s Almost famous povinnost v tomto žánru. ()
- Do hlavnej ženskej úlohy bola zvažovaná aj Anne Heche, ktorá rolu nezískala kvôli tomu, že na konkurze prehlásila, že nerozumie deju filmu, pretože podľa nej nebolo možné vytvoriť milostný príbeh medzi mužom a ženou, kde muž v skutočnosti nemiluje danú ženskú postavu. (Msscastillo)
- Celosvětová premiéra proběhla 6. prosince 1996 v New Yorku. (Varan)
- Tom Cruise si nepamatoval, že Bonnie Hunt s ním pracovala ve filmu Rain Man. Myslel si, že si dělá legraci, když mu řekla, že spolu už natáčeli. (don corleone)