Peter SohnKamera:
Jean-Claude KalacheHudba:
Thomas NewmanHrají:
Mamoudou Athie, Leah Lewis, Wendi McLendon-Covey, Catherine O'Hara, Shila Ommi, Ronnie Del Carmen, Matthew Yang King, Joe Pera, Jeff LaPenseeVOD (4)
Film Mezi živly od společností Disney a Pixar je originální celovečerní film odehrávající se ve Městě živlů, kde společně žijí živly ohně, vody, země a vzduchu. Snímek sleduje příběh Jiskry, temperamentní, vynalézavé a pro věc zapálené mladé ženy. Poté, co se Jiskra seznámí s veselým a zábavným mladíkem Vlhošem, který stále v něčem plave, začne zpochybňovat své zavedené představy o světě, ve kterém žijí. (Falcon)
Očekával jsem další zásah na jistotu, ale Pixar si zde vybral slabší chvilku. Ani za to nemohl svět živlů. Ani charaktery hlavních postav, které odpovídají jiným filmům tohoto studia. Hlavní negativ zde je 111 minutová stopáž. Kdyby tvůrci vystřihli půl hodinu, 81 minut by bylo odpovídající a kvality by to jen podtrhlo. Takhle tu máme kvantum vaty a přešlapování na místě. Motivy postav jsou vám ukradené a krásná animace se v půlce okouká. Tři slunce a to ještě přimhouřím obě oči. 60% ()
Film překvapivě promítaný v rámci slavnostního zakončení festivalu po předání cen. Upřímně, jsem prvních třicet minut docela trpěla a měla chuť odejít… ale hecla jsem se, že přeci nemůžu odejít ze své poslední projekce v Cannes. Nakonec se to docela zlomilo a film mě začal celkem bavit a dostavilo se ke konci i lehké dojetí. Neviděla jsem filmy Frčíme, Duše a Proměna, takže nemohu srovnávat s těmi čerstvými či novějšími Pixar počiny… ale proboha, když si vezmu Příšerky (za mě TOP číslo 1), Nema, Úžasňáky, Rebelku, V Hlavě, Coco – to jsou filmy diametrálně vyššího levlu a Mezi živly pak s prominutím působí strašně nudně a nedosahuje té Pixar kvality, i když jsou tam scény, které mě určitě rozesmály a dojaly, ne že ne, ale u toho dojetí to bylo dost na pilu… (Luca je mimochodem taky dost na hraně). Dětem se to asi určitě bude líbit, je to veselé, barevné… ale plné soudobých oblíbených klišé. [Festival de Cannes 2023] ()
Pěkně se na to dívá, avšak od příběhu neočekávejte nic převratného. Děcka se taky budou spíše kochat než smát. Pohodová nadprůměrná jednohubka od Pixaru. 6.5/10. PS: Před filmem se v kině promítala nádherná a příjemná mini scénka ze světa Vzhůru do oblak. ()
Ani Pixar už není, co býval. Pokud se nejedná o pokračování úspěšné značky, tak originální kusy lehce pokulhávají. Trošku s despektem jsem přicházel i k novince Mezi Živly. Na můj vkus je zde až moc okatě a na sílu prezentována situace přistěhovalců pomocí přírodních živlů, kdy jsou tyto národy vyobrazeny jako oheň a musí najít společnou cestu k ostatním (mírumilovnějším mrk mrk) živlům. Během sledování mě, ale tahle věc tak nějak opustila a celkově hodnotím Mezi Živly jako nadprůměrný animovaný film. Nicméně míle daleko za špičkou pelotonu. ()
Názorově jsem na stejné vlně jako tvůrci a jsem neskutečně rád, že se formou animáků dají podat a vysvětlit, tak ožehavá témata jako je migrace, integrace, kulturní rozdíly, diskriminace, ale i mezigenerační rozdíly. Dále se zde skvěle zaměřují na umění riskovat, důvěry k partneru, strachu z nového, ale i snaze jít za svým snem. Je to trochu komunikace o rozdílu mezi tradicí a individualitou, což je něco velmi aktuálního v dnešním světě. I kdyby ale byl film mnohem jednodušší byl bych celkem spokojen, protože mě ty element potvůrky dokázali strhnout, pobavit, dojmout a vůbec tam nebylo potřeba přidat jakéhokoliv záporáka. Pro mě jednoznačně animák rok zatím, mnohem lepší než V Hlavě, nebo Zoopolis, byť se místy o stejné filmy opírá. Takže děkuji moc, že se děti touto skvělou formou i trochu vzdělávají a dost doufám, že empatie a liberální nastavení, které panuje o vodákovi rodiny, bude na více a více místech. ()
Photo © 2022 Disney/Pixar

- Peter Sohn povedal, že nápad na film bol inšpirovaný jeho skúsenosťami ako syna imigrantov v New Yorku v 70. rokoch. Povedal: "Moji rodičia emigrovali z Kórey začiatkom 70. rokov a postavili rušný obchod s potravinami v Bronxe. Boli sme medzi mnohými rodinami, ktoré sa odvážili ísť do novej krajiny s nádejami a snami – všetci sme sa zmiešali do jednej veľkej šalátovej misy kultúr, jazykov a krásnych malých štvrtí. To ma priviedlo k Elementalovi." (Arsenal83)
- Postava vo filme sa volá Ghibli podľa renomovaného japonského animačného štúdia Ghibli. (Arsenal83)