Ken LoachScénář:
Jim AllenKamera:
Clive TicknerHudba:
Stewart CopelandHrají:
Frances McDormand, Brian Cox, Brad Dourif, Mai Zetterling, John Benfield, Des McAleer, Maurice Roëves, Michelle Fairley, Ian McElhinney, Jim Norton (více)Obsahy(1)
Členka komise vyšetřující britská zvěrstva v Severním Irsku se zaplete do akce, jež má za úkol zamést pod koberec smrt jejího přítele mezi britskými vojáky. (oficiální text distributora)
"Dnes je opravdu překrásný den !! Irsko by bylo překrásnou zemí.. Kdyby nebylo těch Irů.." ()
Další snímek ohledně problematiky IRA a všeho, co již neodmyslitelně patří k problematice protestantů a katolíků v Irsku. Největší hereckou hvězdou je rozhodně Brian Cox, který hned jak se objeví strhne pozornost na sebe. Bohužel český divák má jistý odstup a možná i nechápavost k danému tématu, kdy "nestranný" vyšetřovatel dostane za úkol vyšetřit smrt známého bojovníka za lidská práva. Vyšetřování postupně poodhaluje nečisté praktiky, které vedou mnohem výše, než se dalo očekávat. Tajné složky patří do skupiny filmů, které upozorňují na problematiku v Severním Irsku a především v Belfastu, mezi kterými podle mého soudu nejvíce vyniká Ve jménu otce. ()
Zlatá Palma - výběr ()
6/10 ()
Tento film je jako finálové zápasy Kanadského poháru 1987, které by se hrály bez puku, vše nasvědčuje výborné zábavě, ale diváci se nudí. Scénář i herecké obsazení dávalo tušit skvělý politický thiller, jenže bez špetky atmosféry to prostě nejde. Frances zoufale pobíhá před kamerou a mně je úplně jedno, jestli ji během toho třeštění někdo nesejme. ()