Reklama

Reklama

Epizody(9)

Obsahy(1)

Dějinami nejpopulárnějšího literárního žánru provází O. Vetchý... Nový cyklus ČT se zabývá českou literární detektivkou od jejího zrodu do současnosti. Masová obliba detektivky se datuje do prvních let po 1. světové válce. České země nezůstaly v tomto trendu příliš pozadu. Legendárního Léona Cliftona připravil o čestný titul prvního českého sériového detektiva jeho údajný americký původ. A tak se jím může pyšnit až detektiv Klubíčko, jehož první případ napsal Emil Vachek v roce 1928. Po něm následovali další, dnes už (polo)zapomenutí i nezapomenutelní: dr. Mejzlík, revírní Čadek, Ludva Láce, kapitáni Kalaš a Exner, rada Vacátko, dr. Pivoňka, malíř Horác, inspektor Borůvka, soustružník Ota Fink… Čeští detektivové nejsou nadáni výjimečnými vlastnostmi jako jejich anglosaské vzory. Vynikají však znalostí lidských povah a obecně života, což je spolu s rozvážným a přesným úsudkem a pílí a vytrvalostí dovede k objasnění každého zločinu. Kromě originálních českých detektivů má český detektivní žánr ještě to specifikum, že se mu od počátků věnovali (kromě specialistů) také autoři umělecké literatury. Pro českou detektivku platí tedy dvojnásob, že „dobře napsaná detektivka vypovídá o společnosti víc, než leckterý ‚vážný‘ román“. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Peabody k tomuto seriálu (2)

Česká detektivka (2022) 

zajímavé, jistě,. místy jsou v tom sporná místa, ale je jich docela málo, prokládání ukázkami je velmi dobré, ale pan Vetchá, jak ho jako herce mám hodně rád, je tady podle mého špatný, křičící, dramatizující i to, co není třeba, neustále vířící prostorem a gestikulující bez vztahu k textu, koho to napadlo? ()

Kapitán Exner a soustružník Ota Fink (2022) (E07) 

pár poznámek k Exnerovi, zcela souhlasím s Ninadel, že vynechání seriálu je hrubka a jestli je to konkurenční boj, je to ostudné. Také jsem doufal, že se dozvím, proč byl v Čas pracuje pro vraha Exner oženěn a přejmenován na Marhu, to bylo rafinovaně vyřešeno vynecháním. Naopak jsem netušil, že to byla taky operetka - OMG- a rád jsem i pana Erbena uviděl. To, že je pan Vetchý v tomto seriálu špatný, jsem napsal k celku, platí to i zde, bohužel. A literární vědec by měl názvy děl citovat správně, což se tady nestalo. ()

Reklama

Reklama