Robert EggersScénář:
Robert EggersKamera:
Jarin BlaschkeHudba:
Robin CarolanHrají:
Lily-Rose Depp, Nicholas Hoult, Bill Skarsgård, Aaron Taylor-Johnson, Willem Dafoe, Emma Corrin, Ralph Ineson, Simon McBurney, Adéla Hesová (více)VOD (2)
Ellen Hutterová (Lily-Rose Depp) by byla šťastná novomanželka, kdyby ji nepronásledovaly děsivé noční můry. Její muž Thomas (Nicholas Hoult) navíc musí pracovně vycestovat do divoké východní Evropy, aby zprostředkoval obchod pro tajemného hraběte Orloka (Bill Skarsgård). Koho by napadlo, že mezi cestou a sny existuje přímé pojítko, že se Hutterovi stali pěšáky ve šlechticově hře, jejímž cílem je rozšířit vládu absolutního zla po celém kontinentu? Navzdory neskutečným útrapám, kterými Thomas kvůli setkání s Orlokem projde, se mu nakonec podaří vrátit se domů. Jeho návrat ale neznamená vítězství. Ellen pomalu podléhá šílenství a temnota se smrtí se roztahují všude kolem. Na straně manželů stojí jen výstřední profesor Eberhart von Franz (Willem Dafoe), který ví, jak mocnému nepříteli čelí. Bude to na zastavení Nosferatu stačit? (CinemArt)
Očekávání byly úplně vystřelený do vesmíru takže těm to bohužel nedostálo, ale pořád je to Eggers takže určitá laťka kvality se dodržuje a určitě nezklame. Gotických hororů je pomálu a tak jsem rád za každej nadprůměrnej, ale 130 minut je na tak banální děj přecejen trochu moc, zas tolik toho tady na odvyprávění nebylo, dějový překvápka se nekonaj a některé postavy působí nadbytečně. Vizuál > Obsah, ale dost slušnej otvírák roku. Čechy mentioned ❗❗ ()
Přiznat si existenci temnoty a uvnitř sebe ji ukřižovat.. Herzogovu snovost, vyhýbání se explicitní hrůze a light antagonistu v podobě osamělého, soucit vzbuzujícího krvesaje vystřídal romantismus trýzněných duší, tváře děsu vzešlé z různých forem posedlosti (a hlasitého zvuku) a transylvánský netvor, který je lstivým a bezcitným vrahem. Eggers, hledající podněty v Žulawskim a formu ve Vozkovi smrti, předvádí vizuální magii (Thomas čekající na lesní cestě je zarámováníhodný, stejně jako kanály Wisborgu) a výrazně neuhýbajíc ze stanovené příběhové linie nechává diváka užívat si očima. A když promluví ta dýchavičná kombinace Neda Flanderse a Montgomeryho Burnse, jsou uhranuty i uši.. Čekám Nosferatu 2: Resurrection, protože to obětování panny bylo v jistém ohledu diskutabilní.. ()
Fenomenální kamera, která přes hlavní charaktery přejíždí do prostoru, aby do něho pak mohly znovu vkročit a nastolit novou scénu, dělá z Nosferatu vizuálně jeden z nejlepších hororů poledních let. Tomu napomáhá skvělá atmosféra, záměrná teatrálnost a Skarsgårdův "zakarpatskej kozák". Coppolova adaptace Stokerova Draculy zůstává ale neporažena. ()
Nabubřelost, která pro mě pojetím tančí na hraně parodie (herecké výkony prakticky unisono, akcent a celkové pojetí hlavního padoucha, hlášky typu "nyní jsme sousedé"). Celou dobu jsem si říkal, že to vypadá jak pokračování Drákulovin a to jsem se upřímně těšil. Je mi to vlastně dost líto, protože mám tyhle žánrovky (i starého ražení) rád, ale Nosferata jsem od první minuty prostě nedokázal brát vážně. Pěkné obrázky, o tom žádná, atmosféra pro mě skoro v mínusu. 50 % ()
Tisíckrát omleté Doktorovo varle, tentokrát v ryze nepovolaných rukách vyhlášeného artového hnědopicha? To hodně smrdělo dalším audiovizuálně teroristickým Majákem, v němž bude mít ten chlápek, co napsal Robinsona Crusoa, akorát navíc upíří zuby … Predickoval jsem špatně! Vaječňák už podruhé za sebou naprosto překvapil a adaptoval toho Železného nosa skoro dokonale, tedy přesně tak, jaxem si jej představoval, když jsem poprvé slabikoval Stoukrovu klasiku. Prostě parádní krystalický gotik, kde má ten ukrutný krvechlemt snad úplně poprvé i dochovanou autentickou podobu miláčka Vládi Napichovače, a přitom je to pořád řádná obluda. Ba co víc! Téměř žádné houbičkově artové kudrlinky, žádné čichání ředidla u psaní scénáře ani u natáčení, jen atmosféricky i scénograficky mrazivý sqost, co k tomu všemu i nečekaně solidně odsýpá. Tak proč, kurva, tomu nepřimrdám plnou palbu? Tedy pardon, chtěl jsem samozřejmě říct „Co erudovaného filmového kritika a sofistikovaného filmového teoretika mého formátu natolik iritovalo, že neevaluoval absolutoriem?“. Inu, onen problém, neřkuli přímo vřed, nemilosrdně hyzdící jinak hladké pozadí zdařilého díla, se jmenuje Liliana-Růžena Depprivová. Ten neumětelský a totálně slizký protekční instaspratek s hereckým talentem koženkové masky na bondáž se své role zhostil vskutku profesionálně a důstojně. Čili Růžena nasadila tu jedinou a tolik upřímnou mimickou polohu, kterou zvládá, tedy „když pozornostní prostitutka a bolševická instapizda Smetana zjistí, že blafnul Notrdam“, a s ní pak ve všech situacích, ať už je smutná, veselá, iritovaná, zamilovaná, vystrašená nebo jakože nesmírně vzrušená, protože se ji Vláďa zrovna chystá napichovat, konstantně kurví celý film. Vaječňáku, Vaječňáku, a při tom byls tak blízko! No řekni sám, stála ti ta špatná, ňoumovitá, kousavá a veskrze pomíjivá felace někde v kástingovém karavanu za to nasrat verbala? ()
Photo © Focus Features LLC

- Prodloužený sestřih filmu obsahuje záběry Orloka (Bill Skarsgård), které se objevily v traileru, ale ne v kinoverzi. Scéna představuje Orloka při pohledu zezadu. „Je to jedna z těch otravných věcí pro filmové maniaky, protože ve filmu není,“ řekl o záběru režisér Robert Eggers. „Je to opravdu skvělý záběr, opravdu se mi ten záběr líbil, ale tam, kde byl zamýšlený, to kazilo určité napětí, že je (Orlok) někde poblíž.“ A dodal: „Potřebovali jsme, aby byl více tajemný. Ale pokud byste si chtěli koupit blu-ray, je v rozšířené verzi filmu.“ (Davidamper)
- Bill Skarsgård bol pôvodne obsadený ako Thomas Hutter. Počas dlhého predprodukčného vývoja filmu sa však režisér Robert Eggers rozhodol namiesto toho preobsadiť Skarsgårda ako grófa Orloka/Nosferatu. V rozhovore Eggers uviedol, že mal pocit, že prepracovanie malo urobiť sexuálny podtext medzi Orlokom a niektorými jeho obeťami ešte presvedčivejším. (Arsenal83)
- Robert Eggers na strednej škole spolurežíroval divadelnú inscenáciu "Nosferatu". (Bilkiz)