Reklama

Reklama

Úřady jsou zaskočeny Longlegsem, satanistickým sériovým vrahem, který se svých obětí ani jednou nedotkne. Všechny jeho zločiny v průběhu let se zdají být jasnými vraždami a sebevraždami, při nichž manžel a otec vyvraždí svou rodinu, než si vezme život. Na každém místě činu však Longlegs (Nicolas Cage) zanechává dopis napsaný šifrou, z níž je zřejmé, že přijdou další vraždy. Na pomoc s rozlousknutím děsivého případu FBI povolá začínající agentku Lee Harkerovou (Maika Monroe), která je nadána jasnovideckými schopnostmi. Případ je plný nečekaných zvratů, včetně odkazů k okultismu. Lee objeví osobní spojení s nemilosrdným vrahem a musí závodit s časem, aby ho zastavila dřív, než připraví o život další nevinnou rodinu. (Continental Film)

(více)

Recenze (237)

verbal 

všechny recenze uživatele

Po veskrze artově vysmažené Perníkové chaloupce jsem se dalšího rádoby hororu slizáka Perkinse bál už předem. A Dlouhonoháč je vskutku divný film. Ovšem spíše v takovém tom řekněme pozitivním smyslu. Něco, jako když po vás lačně vyjede vaše tchýně, toho času dobře zajetá čtyřicetiletá MILFka se zálibou v polykání banánů napříč. Ano, ta jakože agentka dozajista bude srát všechny, neboť jedná, jako by patřila spíše k Federální Bandě Idiotů. V tomto bodě bych plně souhlasil s jindy nevkusným kolegou Fukou, byť se v této čisté a progresivní Mekce nové a lepší filmové publicistiky ohání vulgarismy tak žalostnými, až se rdím! Jen bych si dovolil kapku poopravit jeho genderově naprosto neakceptovatelnou šovinistickou metonymizaci behaviorálního vzorce naší hrdinky. Vždyť silná nepřeoperovaná moderní žena se přeci stěží může chovat jako „kokot“, pane kolego! Zůstaneme-li tedy u vaší veskrze nechutné genitální determinace, správný, genderově nediskriminační a zcela v souladu s pirátskou doktrínou by byl výraz „p***iča“ či jiné synonymní kosočtverečné substantivum. Ne, neděkujte, prostě si to opravte, ať vás široká veřejnost nemá za prachsprostého laika a otevřeného nepřítele hnutí #Meeboo! Ale zpět k #marytoo. Tohle Dobrýos přeqapivě docela dal! Je to hustě atmosférické, docela to odsejpá, Mikuláš je démonický, tedy alespoň vokálně, jinak vypadá spíše jako přestárlý transvestita, jakož i ten pičismus slečny agentky se nakonec ukáže jako opodstatněný a vinil bych z něj spíše nekompetentnost odpovědného důstojníka z lidských zdrojů, jenž takto labilní krávu přijal ke sboru. Rozhodně jedna z těch lepších žánrových podivností, takže u toho třeba zkuste neusnout jako sestrou znavený miláček LIVINGDUMB, a rozhodně si u toho nezavádějte do análu nagelovaný diplom z nějaké té prestižní hospitalizačně – léčebné půlroční stáže v Bohnicích jako jiný psychicky chorý uživatel. Velmi by vám to zkreslilo finální úsudek, tedy objektivních 3,4999999926541 rozškrábaného strupu! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Atmosférická lahůdka. Tempo je vražedně pomalé, ale přesně pasuje k tomu pochmurnému příběhu, drtivé většina filmu se odehrává v noci, nebo v přítmí domů, či – stejně jako třeba v Mlčení jehňátek – v sychravém podzimním počasí se zataženou oblohou, Perkins zajímavě pracuje s formátem obrazu a různě ho variuje, a všechno to skvěle doplňuje zlověstná hudba a zimomřivky vyvolávající zvukový design. Sice by pro méně znalé bylo chybou na to jít jako na „film s Nicolasem Cageem“, ten je tu dohromady všehovšudy asi 5 minut, ale jeho kreace je i tak nezapomenutelná a vyždímaná až na dřeň. Ke konci to na mě bylo až příliš dějově vykonstruované, ale takovéhle hnidy filmu odpustíte, když se celou dobu tak znamenitě bavíte. To, že hlavní hrdinkou je žena, pak ještě dodatečně vytváří další vrstvu napětí, protože se prostě o ní bojíte. __ Perkins je talent, jeho táta hrál v jednom nejzásadnějším thrilleru všech dob, a on točí skvělý thrillerový žánrovky, kruh se tak uzavřel. Budu ho sledovat i nadále, kluka jednoho šikovnýho. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Parádní atmosféru a velmi působivé jednotlivosti Longlegs nikdo neodpáře, ale s výsledným filmem mám vlastně víc problémů, než jsem se obával. Je to celkově tak nějak divně o kousek vychýlené z normálu (Lee Harker je skoro jako Saga Norén), takže film nemá flow tradiční hororově-thrillerové žánrovky, ale zároveň je to doslovné, víceméně průhledné a bez větších překvapení, takže se nepohybujeme ani v mantinelech full psycho bizáru. Celá ta vyšetřovatelská linka mi přišla divácky neuspokojivá a jalová, Perkins v podstatě předstírá detektivní procedurál ... ta data narození a vražd, šifrované dopisy, zní a vypadá to cool, ale co z toho reálně vzešlo a k čemu to bylo? Silně mi tu chybí takové ty "heuréka" momenty, kdy vyšetřovatel na něco přijde a film je schopný divákovi srozumitelně vysvětlil, jak zjištění hrdiny posune blíž vrahovi. Kdežto tady se posuny ve vyšetřování prostě jen "dějí", případně titulní Longlegs pošle hrdince nápovědu... Nicolas Cage výborný, výborný, až najednou být výborný přestane (zhruba v momentu, kdy začne "zpívat"), pak už mě jeho výkon spíše rušil. S hodnocením velmi váhám mezi 3 a 4, už jsem párkrát překlinul. Definitivně to asi bude muset rozlousknout až druhá projekce, která nebude zatížena očekáváními (která teď byla veliká). ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Zámořský hype je přece jen trochu nadsazený, Longlegs se totiž primárně skládá ze spousty dobrých prvků, které ale dohromady už tak oslnivé nejsou. Osgood Perkins sází hlavně na atmosféru, která je skutečně parádní, a práce s hudbou, ruchy či kamerovými kompozicemi je evidentně velmi promyšlená. Díky tomu se daří budovat napětí i ve scénách, které jinak vyšumí poněkud do prázdna, a těch je zde bohužel docela hodně. Jen těžko se zbavuje dojmu, že spousta náznaků existuje pouze samoúčelně, k podpoře hutnosti dané scény, celku však mnoho nepřináší. S tím souvisí i nepříliš uspokojivý příběh, který se sice tváří detektivně, v jádru však zůstává nadpřirozeným hororem, jemuž je třeba jít velmi naproti; a smířit se tak třeba s tím, že něco je vysvětleno doslovně a polopaticky, k zodpovězení jiných otázek nám však jsou důležité části skládačky zamlčeny. V podobně neurčitých prvních dojmech se to těžko popisuje, klíčovou informací je však to, že jde o formálně velmi působivý kousek, nad kterým jde hodně brblat – v dobrém i zlém. ()

Reklama

Algernons 

všechny recenze uživatele

Reputace Longlegs z USA, společně s žánrovými škatulkami a filmovými přirovnání "Je to nové (Sedm / Mlčení jehňátek / atd.)!", filmu spíše jen uškodila. Přitom na to stačí nahlížet jako na nový film skvělého Oze Perkinse, který dokáže tvořit napínavé, atmosférické pecky s nepříjemným podtónem skrze celou stopáž. Ano, Longlegs v sobě skutečně skrývá DNA všemožných inspirací napříč detektivním i hororovým žánrem, přesto však jde o svůj unikátní a jedinečný počin. Otevřený divák, bez konkrétního očekávání by měl být nadmíru spokojený, pokud tedy holduje tomuto druhu filmů.  Jednoznačně jeden z filmů roku, který je bohatý jak svým obrazovým vyprávěním a zpracováním, tak i hlubokým podtextem, symbolismem a vyzněním. Absolutní skvost, který byl mému vkusu ušitý na míru. Druhé zhlednutí zocelilo tyto pocity, kdy do sebe vše perfektně zapadlo. Je tu hromada skrytých detailů, vodítek i pojítek. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Motlitby nás chrání před ďáblem. Popkřesťanská tématika vysvětluje úspěch a silný hype v USA...objektivně ale (minimálně tady u nás v Čechách) celkem nudná a předvídatelná satanistická detektivka, respektive variace na klasický satanský horor maskovaný temným procedurálním krimi thrillerem o pátrání po sériovém vrahovi ... ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

A t m o s f é r a. Scénář zbytečný (řešit). Režie je všechno. Začátek blaho. Lekačka u fotek hladivá jako vlažná sprcha. Konec zív. Ještě. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„10 DOPISŮ, 10 DOMŮ, 10 RODIN ZA POSLEDNÍCH 30 LET. VŠECHNY PODEPSÁNY JEDNÍM SLOVEM: DLOUHÁN…“  No jasně – Mlčení jehňátek, musí napadnout i mojí babičku… Pomalý, thrillerový napínání – postupně zdlouhavý…., ale kurva atmosferický, navozující nostalgickou atmosféru, ve který nejde o Cage, ale o Maiku Monroe.      /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Longlegs jsou (zatím) nejvýdělečnějším nezávislým filmem tohoto roku (rozpočet 10 milionů $). 2.) Jednou z inspirací k tvorbě scénáře, byla vražda dětské královny krásy JonBenét Patricie Ramsey.  3.) Thx za titule „saurix“.  ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že s Nicolasem Cage to bude jedině sračka a nemýlil jsem se. Navíc byl Nicolas i producent. Levný film bez triků a hollywoodských efektů s průměrnými hereckými výkony. Na film jsem se musel podívat s přestávkou, protože prvních 45 minut mně totálně uspalo. Čekal jsem, že alespoň posledních 30 minut bude horror. Nebyl...Nudné psychologické drama.....😡😡😡😡😡 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ohlasy ze zahraničí  a efektní trailery sice slibovaly událost roku a film s kultovním statusem ve stylu Se7en a Mlčení jehňátek, to se sice nekoná a jde to vidět i na výsledném hodnocení, které není kolem 80%, ale já za sebe musím říct, že jsem si dlouho žádnou Krimi jako Longlegs neužíval. Je tu víceméně vše, co v tomhle žánru mám rád, nálepka horor je jen díky satanskému nádechu a nadpřirozenu, jinak jde o čistokrevnou Krimi detektivku, kde čím dál lepší Maika Monroe pátrá po sériovém vrahovi, který vyvražďuje rodiny. NIcolas Cage se objeví sice až v půlce filmu, ale co zde předvádí za Ďábelský creepy koncert je k potlesku. Atmosféra je sevřená, dusná a nepříjemná, audiovizuálně perfektní ( ty soundy byly velmi creepy), herecky top, došlo i na nějaké nepříjemné záběry, byť vyloženě Gore se nedočkáme a jsem spokojen i s koncovkou, která dává krimi žánrovkám zcela fresh originální nádech.  Já i přes pomalejší tempo většinu filmu téměř nedýchal ( chválím i dobře napsané dialogy!). Dobréj film. 8/10. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Čím dýl nad tím přemýšlím, tím víc se mi to líbilo. Stojí to hodně na hlavní postavě, která je naštěstí nejen dobře zahraná, ale i parádně napsaná a konceptově zajímavá. Příběh je osekaný jenom na to nejdůležitější, a tak dostávají prostor hrátky s kamerou i zvukem, budování atmosféry, teasování záporáka (který je následně krásně vyšinutý i ďábelský zároveň) a nějaké ty lekačky. Samozřejmě nechybí ani poctivý procedurální momenty, který z toho ve finále dělají především detektivní story, byť s hororovými prvky a notnou dávkou satanismu, který vyžaduje nějakou tu vlastní interpretaci zla okolo. Vlastně je to víc Deliver Us from Evil než třeba Se7en nebo Silence of the Lambs, akorát promyšlenější v detailech a precizněji natočené, i když za cenu silnějších raw emocí. V rámci žánru vynikající příspěvek, kéž bychom takové dostávali častěji. 8/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tady jsem byl velmi natěšený a pořád dobrý, poutavý, ale taky lehce děravý a frustrující. Řešení? Vypustit sr*čku se satanskou panenkou a přepsat celý závěrečný vysvětlení (moc si nesedlo), klidně ještě přitvrdit a přidat na mrazivý, zlověstný, temný atmosféře zvrhlostí. K řemeslný kvalitě a intenzitě třeba Hereditary to přeci jen má daleko. Cením ale každý horor, co do toho jde a není další stupidní popkornová zbytečnost, extra bod za Cageovo úchylácký stvoření - maska skvělá a je dobře, že v ní není příliš k poznání. 666 ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Během uplynulého půlroku jsem absolvoval vysoce prestižní odborně-teoretickou stáž v USA, což mi zároveň umožnilo podstatně rozšířit svou síť kontaktů v rámci filmového průmyslu. Díky svým četným konexím se tak k vybraným zahraničním titulům dostanu o poznání dříve než masové publikum. V případě Longlegs však po hříchu nebylo o co stát. De facto se jedná o sotva průměrný krimi-thriller s nefunkčními hororovými prvky, jenž nezvládá pracovat s napětím a jeho budováním. Perkinsova dosavadní tvorba se povětšinou vyznačovala jasným vítězstvím formy nad takřka anihilovaným obsahem, takže od snímku rozhodně nikdo nemohl čekat vysoce rafinovanou psychologickou hru po vzoru žánrových klasik typu Se7en, nicméně takto tristní scénář s absurdně předvídatelným dějem by nejspíše dokázal sesmolit kdokoliv z diváků po jedné lekci strávené na kurzu tvůrčího psaní. Na rozdíl od agentky Harker sice nedisponuji jasnovidnými schopnostmi, leč vyústění snímku jsem přesto naprosto přesně anticipoval už v jeho samotném úvodu. Ani kriminalistické aspekty příběhu bohužel nepřinesly tolik potřebný vzruch, jelikož Perkins evidentně hrubě podcenil přípravu, kdy agenty FBI vykresluje jako nějaké venkovské ňoumy, kteří se kupříkladu zaseknou i na jednoduché substituční šifře. Ve výsledku se tak Longlegs jeví jako plochý, chladný a prázdný film, kterému jakožto zdejší hororový expert mohu udělit pouze dvě silnější hvězdy. ()

fuxoft 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že to není jen tuctová kopie všech těch "Insidious" a "Conjuring" a snaží se to o něco jiného. Atmosféra většinou docela funguje, ale scénář je velmi slabý, děravý a Nicolas Cage (který je na plátně pár minut) tomu všemu spíš škodí. Byla chyba dělat z tohoto hororu částečnou detektivku, protože se hlavní hrdinka (agentka FBI) chová téměř non-stop jako naprostý kokot a ignoruje všechny vyšetřovatelské zásady. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Satanistické Mlčení jehňátek? Až tak dobré to samozřejmě není, ale dusná atmosféra, soustředěné pomalé tempo, autistická Maika Monroe a doslova ďábelský Nicolas Cage mi ke spokojenosti rozhodně stačí. Viděno ve Vue West End v Londýně. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Po Dream Scenario další podivnost s Nicem Cagem v hlavní roli. A opět veliké zklamání.  Film má velice slušný a opravdu intenzivní rozjezd a i přes nevyhnutelné (a v zásadě žádoucí) zvolnění si hodně dlouho drží vysokou úroveň. Plíživá a nepříjemná atmosféra, postupné dávkování informací, tísnivá devadesátková stylizace, všechno funguje velice dobře, I přes to, že hned v úvodu vytasí tvůrci zásadní game changer, který budťo tedy nebyl v žádném z trailerů a nebo mi v nich unikl (a ano, četl jsem náznaky v zahraničních článcích, ale to ještě neznamená, že to tak budou mít všichni).  Skvěle funguje paranoia z toho, kde co bafne (záběrování a kompozice jsou v tomto ohledu možná až trochu komicky důsledné), scénografie je precizní. No a pak přijde poslední třetina a všechno to pošlou do kopru. Veškeré motivace přestanou dávat smysl, protože se navzájem popírají a film se definitivně zvrtne v něco úplně jiného, než co se prezentoval být a stane se z nej nedotažený a popravdě i trochu uspěchaný blábol, o který nikdo nestál.  Zůstává pachuť a tradičně fenomenální Cage. Počkejte si na VOD.  P.S.: Napočítal jsem 10, respektive 6. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaná tíživá noční můra ze světa s permanentně zataženou oblohou, liduprázdnými ulicemi i intimně nasvícenými interiéry a creepy chováním postav, kde navíc celou dobu visí ve vzduchu něco apokalyptického. A toulá se bubák. A kde je nám narozdíl od Mlčení jehňátek, Sedm nebo Temného případu průvodcem mlčenlivá, asociální hrdinka, která sama působí dost podivínsky. Intenzivní, příjemně nepříjemný a nemainstreamový hororový zážitek a filmové překvapení roku. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Silná atmosféra, děsivé ruchy a někdo, kdo je Nicolas Cage, ale vlastně by pod tou maskou mohl být prakticky kdokoliv. Ta čistá mysteriózní detektivka v první polovině mi dává větší smysl, než závěrečná okultistická jízda, kde mě Osgood s Cagem totálně ztratili. ()

Big_Boss 

všechny recenze uživatele

Facku tomu, kdo tohle přirovnal k Mlčení jehňátek nebo k videohře Alan Wake 2 a facku mě, že jsem se na tenhle film nechal tak moc nahypovat. Bohužel se jedná o největší zklamání roku, protože moje očekávání byla až nesmyslně vysoko. Možná si od filmu dám měsíc pauzu a zkusím to znovu, třeba tomu konečně přijdu na chuť. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tentokrát to pan Fuka napsal fakt dobře. Je tu prostě moc Cage (sorry, ale měla to být němá postava), několik zmatečných odboček v ději, a v závěru naopak zbytečně doslovná pointa, kdy by nezaškodil větší důraz na divákovu fantazii. Atmosféru, hudbu, a celkový feeling to ale má naprosto výjimečné, a užil jsem si toho každou minutu. Příště bych taky asi prosil více přírody a méně suburban stylu, ale tohle jde na můj subjektivní vrub nenaplněných očekávání, a holt jsem od toho chtěl více naturalistického okultismu. [Kino 35, ČSFD projekce] ()

Související novinky

Nicolas Cage si zahraje Johna Maddena

Nicolas Cage si zahraje Johna Maddena

17.08.2024

Oblíbený herec Nicolas Cage (Con Air, Leaving Las Vegas) v posledních týdnech slavil ve světových kinech úspěch s malým hororem Longlegs, a ačkoliv mu kariéra v nezávislých filmových vodách v… (více)

Co nového chystá tvůrce Longlegs?

Co nového chystá tvůrce Longlegs?

25.07.2024

Před několika dny jste se zde mohli dočíst, jak se malý hororový krimithriller od studia Neon pod názvem Longlegs, v němž mladá herečka Maika Monroe (Neutečeš, Watcher) coby agentka FBI vyráží na… (více)

Horor s Nicolasem Cagem je nečekaným hitem

Horor s Nicolasem Cagem je nečekaným hitem

15.07.2024

Ač víkendovým tržbám v Americe bez větších překvapení vede pokračování oblíbené animované série Já, padouch 4 a na vysoké příčce se i měsíc po svém domácím uvedení stále drží taky miliardový hit V… (více)

Nicolas Cage potvrzen jako hraný Spider-Man Noir

Nicolas Cage potvrzen jako hraný Spider-Man Noir

14.05.2024

Nicolas Cage brzy obleče černý baloňák a klobouk, už je to snad jisté. V úterý 14. května totiž bylo z příslušných míst oficiálně potvrzeno, že si skutečně má zahrát hranou verzi postavy noirového… (více)

Reklama

Reklama