Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Elizabeth Berry (Natalie Portman), slavná herečka, v rámci příprav na svou novou roli přijíždí do státu Maine poznat Gracie Atherton-Yoo (Julianne Moore), ženu, kterou má ztělesnit na filmovém plátně a jejíž milostný život před dvaceti lety rozbouřil bulvár i celou zemi. (mac000)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (49)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Hviezdne obsadený film o dvoch ženách, ktoré sa snažia navzájom spoznať, a popri tom objavujeme taje zo škandalóznej minulosti. Námetovo to bolo skvelé, akurát ten scenár pôsobil miestami dosť neprehľadne a ja osobne som dlho tápal, kým som pochopil viaceré okolnosti. To je inak celkom škoda, lebo práve toto mi bránilo v tom, aby som si film komplexnejšie užil. Nie som fanúšikom priamočiarosti, ale v tomto prípade by tomuto celkom pomohla. Pomohla by aj obsiahlejšia retrospektíva. 3* ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky velmi originálně pojatá romantická dramedy, ve které herecky září Julianne Moore v roli Gracie. Todd Haynes umožňuje divákovi, tak jako v loňském roce Spielberg ve Fabelmanových, nahlédnout pod pokličku filmařské profese, tentokrát z pohledu herce a jeho předlohy. Divák dostává unikátní psychologický vhled do duší řady postav, které si interpretují identické situace zcela odlišně, přičemž každá z nich je do značné míry ovlivněna svou minulostí a budoucím zájmem. Následná konfrontace postav a jejich odlišných perspektiv dává May December ty správné grády a roztáčí nádhernou psychologickou hru s divákem. Ten si začíná uvědomovat, jak složitá může být pro herce interpretace své předlohy, zvláště pokud svádí vnitřní boj s vlastním přesvědčením a profesními zájmy. Velmi silné čtyři hvězdy. 👍 (22.01.2024) ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Klasická konverzační jakože artovka, z které na první pohled úplně stříká, že má tendence posbírat všemožná ocenění, ale na diváka z ní srší jedna velká nuda za druhou. Poměrně zajímavý námět je utopený v dlouhých, nikam nevedoucích scénách, které bohužel nenabídnou dostatečně vypiplané dialogy, či natolik strhující příběh, aby dokázali vtáhnout do děje. Známé herecké duo v hlavních rolích si odehraje svoje, ale nepočítal bych s tím, že bude sbírat hlavní herecká ocenění. Na takovéhle čistě konverzační filmy, obsahující příběh nějaké rodiny, potřebujete mít opravdu silnou režisérskou ruku, která ví, co chce vypravovat a ideálně k tomu ještě stejně silný příběh na pozadí. To splňovali třeba Fabelmanovi, May December však nikoliv. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nominace na Zlaté glóby v kategorii "komedie/muzikál" je dobrý vtip. Humoru je v novince Todda Haynese sotva stopové množství, řada diváků ho nepostřehne vůbec, bych řekl. Každopádně je to suverénně zrealizovaný a vymyšlený snímek o rozbitých lidech a jejich rozbitých vztazích. Vyloženě to na mě při sledování přeneslo pocit úzkosti a nervozity vyplývající z té neupřímnosti a nonstop přetvářky de facto všech postav. Působením vysilující a nepříjemné. Přitom to paradoxně svižně odsýpá a nejedená se o žádný těžkopádný art. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Vynikající, suverénně zfilmované melodrama s několika fantastickými inscenačními řešeními záběrů a scén (hello Věrná kopie). Sirkovskou zakázanou romanci starší žena-mladší muž z All That Heaven Allows tentokrát Haynes převádí v podchlazeně perverzní studii tvorby vlastního sebeobrazu, v níž předstírání existuje na obou stranách: ve vztahu Gracie a Joea a v postavě herečky Elizabeth, která se na návštěvě u Gracie snaží dopátrat pravdy, ale paradoxně se nedokáže odpoutat od špatně předstíraných sympatií, afektovanosti a cynického záškodnictví. Takřka každá scéna je jaksi vychýlená, znepokojivým způsobem "špatně", a to způsobem, jaký nepamatuju z žádného jiného filmu. Je tam tolik vrstev, rozporů, ambivalencí (a samozřejmě paralel), že se k May December budu chtít rozhodně ještě vrátit. Nejlepší Haynes od Carol. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (16)

  • Julianne Moore (Gracie) si takmer do konca nakrúcania nevšimla, že Natalie Portman (Elizabeth) sa snaží v niektorých scénach napodobňovať jej osobitý štýl gest a reči. (Arsenal83)

Související novinky

Nejlepší filmy roku dle spolků amerických kritiků

Nejlepší filmy roku dle spolků amerických kritiků

27.12.2023

Prosinec každoročně bývá obdobím, kdy ve Spojených státech většina různých spolků a asociací filmových kritiků vydává své žebříčky a ocenění pro nejlepší filmové počiny a tvůrčí výkony uplynulého… (více)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (více)

Reklama

Reklama