Reklama

Reklama

Before Dawn

Trailer

Jim Collins (Levi Miller) a jeho dva přátelé se rozhodnou opustit ovčí farmu jeho otce v Austrálii a odjedou do Evropy. Tam se přihlásí jako dobrovolníci k bojujícím australským jednotkám do právě probíhající první světové války. Píše se rok 1917 a oni chtějí zažít trochu toho dobrodružství ještě než válka skončí. Dostávají se na Západní frontu, kde v bahně frontových zákopů zjišťují, jak hloupě si vše doma idealizovali. Tam však už jde jen o to, aby válečné peklo přežili... (Big Bear)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

liebgott 

všechny recenze uživatele

Pořád ještě vztřebávám zážitek který se my dostal. Before Dawn je Australské na západní frontě klid a ba co víc i na západní frotně klid překonalo(Viděl jsem jenom tu nejaktualnější netflix verzi z roku 2022 takže nevím jestli to překonává i ostatní)Tenhle film by tak hrozně autetickej že jsem chvilkamy zavíral oči. Trochu budu spoilerovat takže kdo ještě film neviděl tak nečtěte dál! Hned na začátku ta scéna s Fritzkem. Já jsem se doopradvy vcítil do obou vojáku, jak Australana tak němce. Z téhle scény sálala ta bezmoc Němce který veděl že umře a i ten Humanismus Jima Collinse kterému se příčilo toho němce zabít a posleze za to jeho kamarádi draze zapaltily. Válka je žralok co sežere každého co se jí připlete do cesty a tenhle smínek je za dlouhou dobu jedním z nejlepších protiválečných filmů na jaké jsem narazil sice nemá tak epické scény jako 1917 nebo Na západní frotně klid ale pořád to je syrová a hnusná podivána která dokáže že nikdo kdo má v hlavě něco jiného než piliny by se měk otočit a zdrhat co nejdál od frontové linie, ty kluci ve filmu i ve skutečnosti to nevěděli a padli naprosto zbytečně ve válce rozpoutané kvůli mocenským ambicím jednoho dvou státu evropských státu. Kvůli uražené píše francie a nenasytném Německu museli kluci z farem na druhém konci světa vzít pušku a odjed zemřít do Francie.   And the day's not half over  And ten thousand slain And now there's nobody Remembers our names ()

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Kluci jdou do války, bo si myslí, že je to cool, pak zjistí, že to není cool. Stokrát ohraná zápletka. Pak tam válčí a válčí a válčí, to nepřináší nic nového. Konce jsem se nedočkal, vypnuto. ⬇️ 11% ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Po ne tak dlouhé době tu zase máme solidní válečný snímek z bahna zákopů první světové války. Není samozřejmě tak epický jako byl 1917, nebo pozdější Na západní frontě klid. Jeho sdělení je prosté. Válka není dobrodružství, válka je nemoc jako tyfus. Zatímco někteří otcové hrdě posílali své syny vstříc šrapnelům s hrdostí, že konají službu vlasti, jiní naopak své kluky od úmyslu jít bojovat zrazovali. Ti první mnohdy procitli až když bylo pozdě, až když se ukázalo, že kluci ,,do vánoc doma nebudou" jak se věřilo po vyhlášení války Německu a RU. Tím byl třeba R. Kipling, který poslal svého syna na frontu a on tam padl. Na pozdější výčitky slavného spisovatele Knihy džunglí už bylo pozdě a vyčítal si to do konce života. Otec hrdiny filmu Jima Collinse to viděl jinak. Jednak měl o syna strach a pak se bál, že sám nezvládne ovčí farmu kdesi v australském vyprahlém nekonečném prostoru. Jima ale ukecají kamarádi. Sice je konec války daleko, ale oni si chtějí vystřelit na nepřítele ještě dokud válka trvá. Mají strach, že už do konce moc nezbývá. Zaválčí si, stanou se z nich hrdinové a do roku jsou zpátky na farmě. Jak moc si válku idealizovali poznají hned první dny na frontě, po kolena v bahně, v zákopech plných krys, s hnijícími mrtvými v prostoru mezi spojeneckými nepřátelskými zákopy, za neustálého dělostřeleckého ostřelování.... Překvapilo mne, že tady to byla čistá touha si jít zaválčit, žádná potřeba mladých mužů z dominia podpořit bojující starou dobrou Anglii, přičemž tyto pohnutky nejeden Ausie, nebo Kiwi mnohdy skutečně měli což nechápu. Jejich prarodiče tam byli odvezeni z Anglie mnohdy jako trestanci do nově vzniklých kolonií, ale ta duchovní provázanost a oddanost ke království tam je i dnes...  Pokud někdo čekal nějaké velké filozofické rozuzlení, asi bude zklamaný. Mně hned bylo jasné, že to skončí procitnutím a pěkně bolestivým. jen jsem hádal, kdo se konce války dožije. ,,Píše ti kacíř, co do pekla chtěl, pro mámení barevnejch stuh" --- u těchto filmů se mi vždy vybaví skvělý Pozdrav z fronty od Dana Landy z dob, kdy mu ještě nehráblo a nedělal si ostudu s kohoutem coby kejklíř Žito a velmistr řádu antivaxerů. Já byl s filmem spokojený, někdy je děj zkrátka v pravdě jednoduchý. Hádám, že to celé bylo natočeno na památku dědy režiséra nebo scénáristy... Dávám za 4 páry vlněných oficírských rukavic. * * * * ()

lubosco 

všechny recenze uživatele

Ono to nie je zlý film, ale nejak sa mu neporadilo zaujať resp. vyvolať nejakú väčšiu emóciu, Zákopové naťahovačky z prvej svetovej sme tu mali už aj lepšie. Tentokrát je to o austrálskej brigáde a viac zamerané na priateľstvo, obetavosť a preživanie tej mizérie ako na boj samotný. Čo by nebolo samo o sebe zlé, ale nedostáva sa to veľmi pod kožu. Myslím, že to trpí aj nižším rozpočtom, ale snahu nemožno poprieť. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Australský syn farmáře jde do 1 světové války bojovat s kamarády do Francie. Pak ho sledujeme jak bojuje v zákopech a někteří jeho kamarádi zemřou a máme konec. Více k tom napsat ani nejde jelikož je to podané nudným způsobem a ani herci nezaujmou chybí zde i časová osa na začátku máme rok 1916 a pak už jen naskakují dny a na konci nedostaneme ani vysvětlení kolik tam padlo třeba vojáků prostě nic nedivím se, že to někdo nedokouká jelikož je to nuda.  40 procent ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • V čase 01:06:00 je do zákopu vhozen německý granát a australský voják granát hodí zpátky na útočící Němce, což není možné, jelikož německý Hand Granate 1917 vybouchne při dopadu na zem. (liebgott)
  • Delostrelecké bombardovanie bolo natáčané pomocou umelých explózií. Tie však boli také silné, že na niektorých miestach vyvolali otrasy v hodnote 2,8 stupňa na Richterovej stupnici. (Arsenal83)

Reklama

Reklama