Matt RuskinScénář:
Matt RuskinKamera:
Ben KutchinsHudba:
Paul Leonard-MorganHrají:
Keira Knightley, Carrie Coon, Chris Cooper, Alessandro Nivola, David Dastmalchian, Rory Cochrane, Robert John Burke, Morgan Spector, Peter Gerety (více)VOD (1)
Film Bostonský škrtič oceňovaného scenáristy a režiséra Matta Ruskina je kriminálním thrillerem o průkopnických reportérkách, které v 60. letech minulého století zveřejnily příběh proslulých vražd bostonského škrtiče. Film sleduje Lorettu McLaughlinovou, reportérku novin Record-American, která se stala první novinářkou, která spojila vraždy bostonského škrtiče. Jak si záhadný vrah vybírá další a další oběti, Loretta se pokouší pokračovat ve vyšetřování spolu s kolegyní a přítelkyní Jean Coleovou, avšak dvojice naráží na rozbujelý sexismus tehdejší doby. McLaughlinová a Coleová se přesto odvážně pouštějí do pátrání s velkým osobním rizikem a ve snaze odhalit pravdu riskují vlastní životy. (Disney+)
Je to sice Fincherův Zodiac z Wishe, ale i tak je to poměrně chytlavé. Má to atmošku, řemeslně je to v cajku a i když to s historickými fakty žongluje hodně freestylově, ve výsledku je taková drzá fabulace k divákovi vlastně asi vstřícnější (což nemusí nutně znamenat lepší) než ten do ztracena ukončený Zodiac. (EDIT: Sakra, cítil jsem se jako frajer, že jsem vymyslel to spojení "Zodiac z Wishe" a teď koukám, že už to tu má M.i.k.e, takže zase nic :D ) ()
„VÁŠ BEZPEČNÝ SVĚT JE JEN KLAM. MUŽI ZABÍJEJÍ ŽENY. NEZAČALO TO ALBERTEM. A ROZHODNĚ JÍM TO NEKONČÍ…“ Investigativní novinařina v praxi a v přímým přenosu. V přímým přenosu občas i Bostonskej škrtič. Co tomu vytknout? Ty vole, já nevím… má to spád, ty dvě novinářky jsou celkem sympatický a to vyprávění taky. Jasně – stojí to na příběhu… ale je ten prostě danej a filmově se drží osvědčení šablony. Snad, že tady není moc napětí… ale jde o novinařinu, a ten magor, je tady jen tak naokraj. Scénář spíš dává prostor spekulacím, jak to taky „mohlo“ být… Dám 4*, ale takovej ZODIAC je o level jinde! /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Jedná se o film, natočenej podle skutečnosti. 2.) Thx za titule „Tomáš Slavík“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()
Natočiť film o sérii vrážd žien začiatkom 60-tych rokov v Bostone bol dobrý nápad, ale samotné spracovanie je až príliš rutínne bez nejakáho výraznejšieho momentu. Pritom Keira hrá v hlavnej úloho slušne a aj retro atmosféra je ok. K tomuto námetu by sa asi viacej hodila nejaká miniséria s Fincherom na režisérskej stoličke... ()
Tak tohle se hodně povedlo. Je to hodně srovnatelný se Zodiakem. Taky se ani na konci filmu vlastně nedozvíš, kdo byl pachatel, ale i tak je ti jasný,, že to byli nejmíň dva borci. Tohle je skutečně hodně zapeklitej příběh, se kterým policajtům prostě musela pomoct Keira. Takle ,já tu ženskou fakt nemám rád, ale jak stárne, tak se z tváře vytrácí ten její debilní úsměv, takže tady mi vlastně ani nevadila. Jen asi dvakrát sem si přál, aby ji škrtič taky prohrábnul :). Perfektně atmosferická detektivka, je to celý takový investigativní :o). ()
Určitě se vám to už stalo někdy taky. Skončí film, který za moc nestál, naskočí závěrečné titulky s dovyprávěním osudu jednotlivých aktérů a vy najednou zjistíte, že tohle je asi to nejlepší z celého příběhu a máte sto chutí zvedat hodnocení. Jo, já se klidně přiznám, svrběly mě prsty! Ale pak jsem si vzpomněl na to všechno, co tomu předcházelo a poměrně rychle jsem zařadil ze čtverky zpátky na trojku. Je to celé na mě až málo napínavé a místy takové až sterilní a určitě nepatří k tomu nejlepšímu, co jsem na tohle konkrétní téma už v životě viděl. ()
- Loretta McLaughlin (Keira Knightley) píše své příběhy na stroji s jednoduchými řádky. Reportéři v době psacích strojů psali své články vždy s dvojitou mezerou, aby měli redaktoři prostor pro opravy a změny. Na konci článku také psala „30“, aby upozornila sazeče, že jde o konec článku. (Johnny.ARN)
- Film sa natáčal v Bostone (Massachusetts, USA) od decembra 2021 do marca 2022. (Arsenal83)
- Film je založený na skutočnom príbehu bostonského škrtiča, ktorý v 60. rokoch zabil v Bostone 13 žien. (Arsenal83)