Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

numi 

všechny recenze uživatele

Z filmu je cítit především jedno - Ed Harris je (stejně jako já) velkým obdivovatelem díla Jacksona Pollocka. A je to jeho film. Už samotný fakt, že se zhostil hlavní role, režie i produkce mluví za vše. Jaký je tedy Ed Harris jako herec? Fascinující. Je až neuvěřitelné, jak dokáže i ty nejtitěrnější zlomky nálad a pocitů vyjádřit jen lehkými, na první pohled nic neříkajícími gesty. Jako režisér je ale Ed Harris spíše nemotorný. Hlavně co se děje týká. Jednotlivé scény, při kterých Pollock (respektive Harris) jen maluje, jsou bravurní a mají dokonalou rytmiku a dynamku střihu, která bouřlivost vzniku jednotlivých Pollockových obrazů ještě více umocňuje. Mimo tyto scény ale Ed Harris tápe a místy skáče od jednoho tématu ke druhému, aniž by vše opodstatnil nebo alespoň dovysvětlil. Snaží se říct příliš mnoho, ale ve výsledku sdělí naopak příliš málo. Jako producent je Ed Harris naivní a zaslepený, neboť tento film rozhodně nemůže pomýšlet na velké divácké ohlasy. Ale spíše se pletu, neboť mám pocit, že o to rozhodně Harrisovi nešlo. Zvěčnil Jacksona Pollocka pro filmovém plátně, a to už mu nikdo nikdy nevezme. [září 2006] ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Pán Pollock, ako viete, že váš obraz je hotový?“ „Pani redaktorka, a vy ako viete, že už je po milovaní?“ Pollock bol veľmi komplikovaný človek, od mladosti bojoval so svojimi démonmi a do konca života neúspešne. Nemôže nemaľovať, napriek všetkému. Jeho tvorba ma príliš nenadchýna. Ale pre milovníka výtvarného umenia je film povinnou jazdou. Nakoniec je potrebné povedať, že Ed Harris si svoju postavu odrežíroval a bravúrne zahral. Dokonca, aj momenty, keď maľuje, vyzerajú reálne. ()

Reklama

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že mě film zklamal. Bez ohledu na řadu nejasně podaných scén a výpadky v souvislostech to byl konec, co mě přesvědčilo, že se nejedná o nijak zvlášť propracovaný film. Jako herec se Harris osvědčil jak se patří, to samé platí i pro Marcii Gay Garden, ale jako režisér se pro mě zařadil mezi herce, kteří by měli zůstat na své straně kamery. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Klasická biografie geniálního, leč nepochopeného a vlastními myšlenkami sžíraného umělce. Vidíme celou dráhu Jacksona Pollocka, od bídných začátků, rozpoznání výjimečnosti, opojení slávou až k trpkému konci, který je sice očekávaný, ale přesto zamrazí. Vyzdvihnout samozřejmě musím Eda Harrise, který se Pollockovi podobá natolik, až je to znekopojivé a jistě i mou oblíbenou Marcii Gay Harden, která hraje neobyčejně andělskou postavu. Lee se totiž vzdá všeho, i vlastní tvorby, jen aby propagovala Jacksona, vše mu odpustila, milovala ho a starala se o něj. Pobavilo zpodobení New Yorského uměleckého okruhu v čele s Peggy Goggenheim, která byla prostě svá a strašlivě vtipná. Stejně jako Val Kilmer hrající De Kooninga... ten herec prostě vypadá furt jako gangster a rošťák. HUDBA: Jeff Beal - především "malovací skladba" byla úchvatná. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

ČISTÁ DUŠA+FRIDA Príjemný, dojemný filmík o divnom chlapíkovi a jeho zvláštom živote. Ed Harris je skvelý pred kamerou aj za ňou, nesnaží sa ohúriť, len premyslene buduje svoj Magnum Opus. Marcia Gay Harden skvelo sekunduje, Jennifer Connelly skrášľuje. Jednoducho film, v ktorom sa len ťažko hľadajú chyby... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)
  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)

Reklama

Reklama