Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Podobně, jako ve filmu Bird je vidět, že někteří umělci nebyli rozhodně jednoduché osobnosti. Co dokázal Forest Whitaker v prvně jmenovaném, to Ed Harris posunul ještě o jeden stupínek výš a to ještě tenhle film sám režíroval, před čímž smekám. Spolu se svou filmovou ženou, Marcií Gay Hardenovou, jsou nepochybně hlavními tahouny snímku o světoznámém malíři, jehož cesta na vrchol nebyla rozhodně předem nějak vydlážděna. Velmi dobré filmové dílo, bez ohledu na to, že nějaký Polockův obraz by u mě asi skončil v kamnech. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Při zhlédnutí Pollocka jsem si připomněl slova Miloše Formana, když hovořil o svých pochybách, zda a jakým způsobem natočit Amadea. Považoval totiž životopisné filmy o rozhárané umělecké duši za ten nejnudnější žánr, jaký se ve filmové branži může objevit a nevěděl zkrátka, jak k dané látce přistoupit. U životopisných filmů tohoto ražení vám stačí znát několik (a v zásadě stačí prsty na jedné ruce) životopisných dat, zhlédnout několik prvních minut snímku a v podstatě si dokážete bez velkého úsilí vydedukovat, co vás čeká v následujících dvou hodinách. Ed Harris zkrátka chtěl natočit svůj umělecký film, kterým by se vymanil ze zavedených hereckých škatulek a ukázal se v dobrém světle jako režisér. Což o to, film je to poctivý a slušně zahraný, dá se ocenit i herecké obsazení, kdy taková Marcia Gay Harden si konečně mohla vyzkoušet pozici milující manželky a nikoliv bezohledné mrchy, ale při nejlepší vůli je stopáž přetažená a film jako celek nudí, pokud ovšem nejste fanoušky Pollockovy výtvarné tvorby nebo Eda Harrise. U životopisných filmů opravdu platí, že je vaše spokojenost přímo úměrná vašemu vztahu k postavě, o které film pojednává. Osobně mám radši životopisné filmy, které představí určitou historickou epochu a svého hrdinu zasadí do určité společnosti, než ty, které líčí rozervané umělcovo nitro. Přitažlivých pro mě bylo jen několik scén, které zobrazovaly proces Pollockovy tvorby. Celkový dojem: 45 %. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Máloktorý špičkový umelec či génius mal ľahký život. To môžme povedať aj o Pollockovi, aj keď on si za niečo z toho zlého z jeho života mohol sám. Vzostupy a pády...hlavne ten alkohol... no, známa to metla ľudstva. Treba uznať, že Ed Harris to veľmi dobre zrežíroval a fantasticky zahral. Inak je známe, že tohoto maliara vždy veľmi obdivoval, určite ho viedlo aj niečo osobné, prečo si vybral ako námet pre svoj film práve tohto umelca. Silný nadpriemer. 85/100 ()

janeke 

všechny recenze uživatele

Harris to urobil parádne. Vynechal patetické ospevovanie Pollockovej údajnej geniality a pekne ukázal, že celý vynález abstraktného expresionizmu bola vlastne len maliarova neuróza výdatne nalievaná alkoholom a výborný nápad ako zaujať Peggy a vopchať sa tak do jej zbierky abstrakcionistických podivínov. Výborná bola Marcia Gay Harden (ako vlastne vo všetkých jej rolách) a skladby Jeffa Beala miestami spôsobovali náhlu chuť ísť niečo namaľovať... Miestami bol film strašne pomalý, tak preto "iba" štyri hviezdičky. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Klasická biografie geniálního, leč nepochopeného a vlastními myšlenkami sžíraného umělce. Vidíme celou dráhu Jacksona Pollocka, od bídných začátků, rozpoznání výjimečnosti, opojení slávou až k trpkému konci, který je sice očekávaný, ale přesto zamrazí. Vyzdvihnout samozřejmě musím Eda Harrise, který se Pollockovi podobá natolik, až je to znekopojivé a jistě i mou oblíbenou Marcii Gay Harden, která hraje neobyčejně andělskou postavu. Lee se totiž vzdá všeho, i vlastní tvorby, jen aby propagovala Jacksona, vše mu odpustila, milovala ho a starala se o něj. Pobavilo zpodobení New Yorského uměleckého okruhu v čele s Peggy Goggenheim, která byla prostě svá a strašlivě vtipná. Stejně jako Val Kilmer hrající De Kooninga... ten herec prostě vypadá furt jako gangster a rošťák. HUDBA: Jeff Beal - především "malovací skladba" byla úchvatná. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)
  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)

Reklama

Reklama