Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pomstychtivý samec kosatky si vybírá krutou daň za to, že kapitán Nolan ulovil jeho družku a neobratným zacházením navíc připravil ji i očekávaného potomka o život. Předčasný porod umírající kosatky patří k jedněm z nejděsivějších scén. Dojde na řadu úmrtí, případně uhryznutí nohy půvabné Bo Derekové. Orka své útoky stupňuje, a tak se i postará o to, aby nejen řada člunů v zátoce šla ke dnu a zmizely ryby z okolí, ale i o požár v přístavu. Nolan nakonec pochopí, že se rozzuřenému samci musí postavit sám. Na nebezpečnou výpravu se s ním vydávají i bioložka Rachel, která v něm přes všechny neshody našla zalíbení, jeho přítel Paul, mladík Ken a indián Jacob. Všichni zúčastnění si uvědomují, že to je cesta na smrt. Působivé fantastické drama připomene Bílou velrybu s obřím vorvaněm, místy i Čelisti (např. scéna na kře). Výborná kamera zabírá ploutve kosatek tak často, až má člověk chvílemi pocit, že sleduje přírodopisný dokument. Film lze chápat i jako alegorii - co člověk přírodě způsobí, to mu nějakým způsobem vrátí. Líbilo se mi i po letech a hodnocení jsem zvedl o jednu *. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Pres jiste usmevne nesmysly o moc zajimavajsi snimek nez originalni Celisti. Kapitan Achab Harris si ukousl az moc velke sousto. I kdyz stejne jako kytovec, ja Bo Derek zeru! :) Ta debilni psychologicka linka s doktorkou a kukaccim indianem byla dost otravna, divat se na to dalo. Neustale dvojprojekce, jak kosatky v akvaparku neustale vyskakuji a kropi divaky vodou byly k smichu, teda k placi, ale asi uz mi mekne mozek a docela se mi to libilo. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

HE FOLLOWED YOU. HE SAW YOU ON THE DECK OF THE BOAT! Film který byl určitě natočen na hype filmu čelisti a není divu. Námět a zpracování je sympatické, i když konec trošku pokulhává, protože náš neohrožený kapitán Nolan se tak trochu zcvokne. Orca je nelítostná mašina na zabíjení a Nolan v tom stále hledá něco romantického. Škoda, že ho vždy nalíčená Rachel nenechala použít Nobelův vynález a vyhodit tu nelítostnou bestii z pekel do vzduchu. Fandil jsem samosebou i kosatkám a bylo mi jich líto. Hlavně když začali vydávat ty své zvuky smutku a bolesti. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Sejměte Willyho!!! Až přílíš poetický mix Čelistí a Moby Dicka, který má sice svoje světlé chvilky a to je hlavně uvěřitelnost napadení kosatkou,která je pomocí reálných záběrů a prací s miniaturami neksutečně uvěřitelná a potěšil hned ůvodní útok na žraloka, ale herecky i režisérsky je to strašně unylé a předvídatelné. Všichni umřeli v pořadí jaký jsem jim určil ( ano jsem bůh ) a představitel hlavní role nemá žádné charisma, i když vypadá jako mutant mezi Paulem Hoganem a Rutgerem Hauerem. Atmosféru hrozně schazovala hudba Morriconeho, který je sice legendární , ale já se chtěl koukat na atmosferický animal horor a ne na western s Clintem Eastwoodem ;) Navíc kosatka prostě nevzbuzuje takovou hrůzu jako žralok, nuda..... 45%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám strašne rád tento film. Ten chrapľavý hlas R. Harrisa, to som v čase VHS čumel. Bola to spolu s filmom Čata asi jediná VHS, ktorá vyšla v 90-tych rokoch s titulkami. Navyše mala netradičný obal. Spomínam ako som si to pýtal v požičovni a spoza pultu sa ozvalo: "Toto chcete? Veď to nemá dabing, nikto to nechce..." A ja na to, že práve preto to chcem. Krásny film, nádherný a smutný záver. Sympatie ku kosatke i rybárovi budú kolísať počas celého filmu od nenávisti až po ľútosť. R. Harris zahral fantasticky. A ten Morricone, to je nádhera. 80%. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)
  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)
  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)

Reklama

Reklama