Reklama

Reklama

Zápisník alkoholičky

  • Slovensko Zápisník alkoholičky (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Celovečerní film Zápisník alkoholičky vypráví dramatický příběh mladé ženy bojující se závislostí na alkoholu. Hlavní hrdinkou (byť se jako hrdinka mnohdy nepůsobí) je mladá maminka, která se rozhodla nevzdat, nastoupit léčbu a bojovat se svým démonem i o svou rodinu. Jak těžké je si problém s pitím přiznat? Proč není překážkou závislosti ani malé dítě? Kde vzít sílu se léčit a co následuje poté? Na tyto a mnohé další otázky odpovídá autentická a upřímná filmová zpověď abstinující alkoholičky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (124)

whysoserious 

všechny recenze uživatele

Stalo se přesně to, čeho jsem se bál. Film trpí na extrémně velkou předvídatelnost (úplně všechno, co se později stane, odhadnete dlouho dopředu), herci hrají charakterově stereotypní figurky (rýpavá tchýně, pasivní a poddajný tchán, mladá holka-matka, neschopná komunikovat problém a uchylující se kvůli tomu k flašce, chlap, který se neumí postavit sám za sebe, ani za druhé), momenty s vyhrocenějšími emocemi hercům neuvěříte (hlavně Miloslav König je při hádkách s Terezou Rambou extrémně křečovitý). Tohle dílko těží skutečně jen z popularity toho internetového blogu a i když, vzhledem k tématu, určitě od některých posbírá kladnější hodnocení, tak smutnou pravdou je, že divákovi, který chce zažít i nějakou katarzi to nedá vůbec nic. ()

Lucik80 

všechny recenze uživatele

Asi měl být ten film delší, protože celé vyprávění bylo jen takové povrchové. Chtěla jsem si užít urputnější boje v každé časti příběhu. Ty skoky v čase měly pravděpodobně film vylepšit. Já bych naopak ocenila víc, kdyby to ten film utáhl sám postupným vývojem příběhu. Pak by mě ještě zajímalo, z jakých finančních prostředků hrdinka žila, platila nájem, atd. zvlášť v době, kdy hodně pila a manžel se odstěhoval. ()

Reklama

ForGump 

všechny recenze uživatele

Asi už je čas s klidem vyhlásit Dana Svátka vůdcem nové české exploatační vlny. Zápisník alkoholičky totiž vykazuje veškeré znaky tohoto žánru a přesně na tyto filmy české obecenstvo slyší, kdy si může s tím popcornem v jedné ruce a deníkem Blesk v druhé vrnět nad utrpením druhého a říkat si jak je to strašné a ta Terezka jak to zahrála a to téma, to je dobře, že se o něm mluví. S posledním bodem mohu souhlasit, jenže pro mě většinou osvěta ještě neznamená automaticky palec nahoru danému filmu. A v tomto případě to neznamená tuplem. Tento film mi působil fyzickou nevolnost a to nikoliv jak je "nepříjemné" to, co se hrdince děje, ale z toho jak agresivně toho jejího utrpení zneužívá a řemeslně ještě vypadá jako něco televizního typu docureality na Primě. Je to opravdu otřesný zážitek, neumětelský na několika frontách, pseudoumělecký a herecky už za hranicí vkusu, kdy Tereza Ramba už předvádí něco, co mi připomínalo mentální a fyzickou prostituci. Ano i herečky v Hollywoodu občas předvádějí, nebo si dokonce produkují filmy, z nichž chtějí vytěžit Oscara, jako například Jessica Chastain, Margot Robbie, nebo Saoirse Ronan, ale opravdu to nedělají tímto ulepeným a neautentickým způsobem. V zápisníku alkoholičky zazní věta: Potřebuju odsud pryč, jinak tady umřu.. a mohu vám citlivějším na podobné nevkusné filmy slíbit, že to vykřiknete pravděpodobně taky. A je až kouzelné kolik vět z tohoto filmu demonstruje jak se člověk může u filmu cítit. 15% ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

''Ty vole, to bylo dobrý,'' bylo první, co kámoš po projekci (na které jsme mimochodem (bohužel) byli jedinými pod dvacet + jedinými muži) řekl. Oba dva jsme byli jak na trní - já určitě -  a neschopni pořádně racionálně uvažovat či se schopni hnout - já určitě. Tenhle film má totiž neuvěřitelný účinek (nástup úzkosti zaručen), ať už kvůli příběhu (u kterého je jediná malinká chybka, občasné nechronolické vyprávění) nebo kvůli zvuku, který v jinak tiché atmosféře jednotlivé impulsy předává jak nějaké řezání nožem. Tereza Ramba (mimochodem moje oblíbenkyně) hraje jak o život (ostatní skvěle sekundují) a nějaká ta soška k ní určitě najde cestu. Jediné, co mohu (bohužel) vytknout, je skutečnost, že film občas až moc počítá s divákovou znalostí ať už názvu filmu, či anotace, tudíž veškeré alkoholové scény tlačí na sílu strašně dopředu už od začátku a nenechá tomu moc přirozenější vývoj. Během filmu jsem chtěl dát trochu nižší hodnocení, ale sakra, ono to nějak nejde. 8/10 více ZDE: ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Na Zápisník alkoholičky jsem se těšil, už jen proto, že si látku vzal zkušený Svátek, jehož Úsměvy smutných mužů patří mezi nejsilnější české filmy posledních let. Zápisník nicméně tak dobrý není, přesto má silnou hereckou oporu v Rambě, ale i sekundujícímu Fingerovi či Lukešové. König mě moc nepřesvědčil, ale budiž. Skvělá je i hudba, která je znepokojivá, melancholické, ale nestrhává pozornost. První dvě třetiny mají skvělou gradaci, napětí, dramatičnost, ale v poslední fázi to tvůrci ke škodě uspěchali a "věc" se vyřešila jednou větou. Vzhledem k tématu a celému filmu to byl faul do vlastního hráče. Škoda. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Film je natočen na základně knihy, kterou napsala Michaela Duffková a kde vypráví svůj příběh o své závislosti na alkoholu a složité léčbě. (Katka189)
  • Natáčení trvalo tři měsíce, v Ústeckém kraji filmaři strávili 13 natáčeních dní. Vedle Dubice pracovali také v Ústí nad Labem, Mněteši na Roudnicku nebo Církvicích na Ústecku. Natáčelo se také v Praze a v Dobřichovicích, kde se filmaři na pár dní ubytovali v protialkoholní léčebně, kterou provozuje právě autorka knižní předlohy Michaela Duffková. Natáčení skončilo v červnu 2023. (rakovnik)
  • Herečka Tereza Ramba (Míša) nejdřív roli odmítla a vrátila scénář, protože měla velkou obavu z toho, že by tu roli nemohla ustát. (Katka189)

Reklama

Reklama