Reklama

Reklama

Okres na severu

(seriál)
Československo, 1981, 11 h 17 min (Minutáž: 46–58 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Kamera:

Eduard Landisch

Hudba:

Otmar Mácha

Hrají:

Jaroslav Moučka, Jiřina Švorcová, Petr Svojtka, Jarmila Švehlová, Renáta Doleželová, Josef Bláha, Jiří Štěpnička, Martin Růžek, Alois Švehlík, Josef Bek (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Hrdinou třináctidílného seriálu je okresní tajemník KSČ v Brodu Josef Pláteník. Působí v silně průmyslovém a bouřlivě se rozvíjejícím se kraji.Každý jeho den je plný událostí, které je nutno řešit. Pláteník je člověk, který cítí svou odpovědnost za přítomnost i budoucnost naší země. (woody)

Recenze (227)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Byli špatní komunisti a dobří komunisti. Jsou špatní lidé a dobří lidé. A to se dělo, děje a bude dít. "Já jiné lidi nemám, mohu pracovat jen s těmi, které mám. A nikdo mi jiné lidi nedá!" Komunimus si vzal velké břemeno na svá bedra, a to uspokojit člověka. Člověk je tvor věčně nespokojený a to za každého režimu, takže pokus komunismu selhal. Katolíci byli vychytralejší. Dobře se budete mít až po smrti, tohle je slzavé údolí a tak zde vládli díky Habsburkům od roku 1628 - 1781. A všichni jinověrci měli padáka. Jak krásně je to filmově vyobrazeno třeba v seriálu F.L.Věk. A že Komenský, učitel nejen našeho národa musel prchat kam se dalo, utíkat před katolíky, to asi každý ví. Kdo napsal "Okres na severu" je asi všem jasné a budoucnost tohoto scenáristu stále dostatečně oceňuje. Uměl, věděl o lidech mnohé, dokázal to i sdělit prostřednictvím seriálů či filmů. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Okres na severu nie je odpad uz len preto, ze sudruh Platenik /Jaroslav Moucka/ bol postavicka, ktora sa mi vzdy vybavi, ked sa povie 80 - te roky v Ceskoslovensku a Okres na Severu. A spolu spani Svorcovou aspon ako-tak vedeli hrat. Takze tento prednovembrovy serial svoju pofidernu kvalitu mal. A s ohladom na to, aky hnoj vladne teraz /VKV, Ordinace, Panelaky, Pojistovny/ musim dat aspon tych 45 %. ()

Reklama

Elden75 

všechny recenze uživatele

Soudruh Pláteník uměl vše vyřešit, to tehdejší režim potřeboval, takového hrdinu. Nejvíc se mi na seriálu líbily výkony Pláteníkova řidiče (Josef Bláha) a jeho zetě (Petr Svojtka). Komicky působil "zelinář" (Karel Koloušek) a flákači z SSM (Slováček a Čáp). Seriál ale ukázal i negativa režimu, na což doplatila třeba Hubeňáková. ()

klúčik odpad!

všechny recenze uživatele

Životná postava J.Moučku. Tak to písali dobové filmové časopisy. Ja si myslím, že hral vo výborných filmoch a nestratil sa. Je mi ťažké písať o tom ako sa dostali herci k takýmto postavám, či to museli alebo chceli ale seriál je jeden z najhorších. Odpad!!! A túto známku k úcte k hercom dávam strašne málo ale čo je moc tak to je moc . Opäť Evžen Sokolovský!!! Bohužiaľ je to veľká propaganda socializmu, spôsobu života v tom zmysle, že len strana rozhodovala o tom , ako sa bude žiť, ako sa bude robiť. Bolo to tak a ako to dopadlo!!! Dnes sa pracujúci , ktorý sú zamestnanci neskonale boja o to , aby vôbec mali nejakú prácu , aj keď zamestnávatelia im dávajú minimálnu mzdu.. Bojím sa toho aby neskôr takýto seriál nedávali ako vzor toho , ako sa tu žilo !!!! ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Když tenhle seriál srovnám s jeho (téměř) souputníkem Mužem na radnici, tak musím říct, že se Okres na severu mnohem více povedl a to po všech stránkách. O hlavním hereckém představiteli není třeba hovořit, protože J. Moučka dobrým hercem byl a J. Švorcová jakbysmet. Seriál pro mě není úplným ideologickým odpadem, jako jiné. Z prostého důvodu. Pilný divák, který vydrží a shlédne seriál dokonce, musí uznat, že ne všechno bylo v seriálu poplatné režimu. Byly postavy (P. Svojtka), které se modelu socialistického člověka vymykali a přesto nebyli vykresleny negativně. Poměrně často se v seriálu objevovali narážky na skutečnost, že na západě "TO" dělají lépe a že bychom si z nich měli vzít příklad, protože jsme zaostalejší. V seriálu vystupují také postavy příkladných straníků, kteří i přes svojí čistou morální minulost sešli na zcestí a dopouštěli se chyb (zpronevěry, podvody). Je zde přeci jenom znát rukopis Jaroslava Dietla, který se snažil o trochu objektivity, ale v rámci určitých mezí, tak aby to schvalovatelům šlo pod vousy. A ono bohužel nešlo. Seriál měl při schvalování problémy. Soudruhům se právě nelíbila ta rozličnost charakterů a určitá míra sympatií a pochopení soudruha Pláteníka s těmi "negativními" rysy špatných soudruhů. Nakonec ale seriál prošel. Snad si soudruzi cenzoři mysleli, že to bude vypadat, že strana přiznává, že ne vše je dobře, ne všichni komunisti jsou příkladní, ale že vše se dá napravit. Každopádně role v seriálu se dávali zřejmě za odměnu. Svědčí o tom nepřeberné množství herců, kteří přesvědčenými straníky opravdu byli. Např. Moučka, Švorcová, Sklenčka, Růžek, Bek, Řanda, Prachař, Mixa, Krulišová, Švorc, Haničinec a další. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (32)

  • Film se natáčel v Kralupech nad Vltavou, zímní stadion je Nikolajka v Praze. (Ludja)
  • Seriál sa v televízii objavil tesne pred voľbami v roku 1981. Zámer bol jednoznačný – pomasírovať ľudí propagandou, aby išli vzorne k voľbám. (Raccoon.city)
  • Pionýři zpívají píseň „Se zpěvem a smíchem“ od autora textu Olgy Rambouskové (což je pseudonym divadelníka a textaře Františka Kubra 1905–1958) a autora hudby Josefa Stanislava (1897–1971). U táboráku zazni píseň „Život je jen náhoda“ autorů Jiřího Voskovce, Jana Wericha a skladatele Jaroslava Ježka. (sator)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Zemřel herec Jaroslav Moučka

Zemřel herec Jaroslav Moučka

27.12.2009

Krátce po úmrtí herečky Mileny Dvorské, odešel do pomyslného hereckého nebe také její kolega Jaroslav Moučka. Došlo k tomu v sobotu 26. prosince. Dnes to oznámilo Vinohradské divadlo, jehož členem… (více)

Reklama

Reklama