Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Daisy Edgar-Jones hraje Kate Coopero, bývalou lovkyni bouří, kterou pronásleduje ničivé setkání s tornádem během jejích vysokoškolských studií a která nyní studuje bouřky na obrazovkách v New Yorku. Její přítel Javi (Anthony Ramos) ji vyláká zpět na otevřené pláně, aby otestovala nový převratný systém sledování bouří. Tam se její cesty zkříží s Tylerem Owensem (Glen Powell), okouzlující a bezohlednou hvězdou sociálních médií, která se vyžívá ve zveřejňování svých dobrodružství při honbě za bouřkami se svou bouřlivou partou, čím nebezpečnější, tím lepší. Jak se bouřková sezóna zintenzivňuje, rozpoutávají se děsivé jevy, které nikdy předtím neviděli, a Kate, Tyler a jejich konkurenční týmy se ocitají přímo v dráze několika bouřkových systémů sbíhajících se nad střední Oklahomou v boji o svůj život. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (148)

verbal 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně vcelku spektakulární a solidně udělaný kornout, plný rotujících aut, baráků a ječících požíračů horkých psů. Nasraně druhé přitroublý scénář někoho s průvanem mezi ušima, plný děsivých meteoobskurit a vyvanulého infantilního kokotismu, o rádoby vychlazeném tytrubkářském frajírkovi, co se snaží profouknout supercelu traumatizované a řádně přechytřelé kindermeteorovložce s radarem na culingonimba, a tak před ní přes půl filmu jen tak nudně honí. Větry. Výsledkem pak není žádný pořádný fičák, který by s přehledem přerotoval parádního Točila z roku 96, nýbrž sice pěkná, ovšem blbá a pýčovitá okluzní fronta, jíž je ale na Fudžitově stupnici nutno přičíst jedno EeFko za to, že boreček vyvětral rybárnu až někdy po závěrečných titulcích, čímž ušetřil diváka obvyklých zbytečných patoscumulů. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

První Twister je pořád perfektní letní blockbuster, který nezestárl ani v akčních scénách, působivých hlavně díky zvukovému designu a dobře vykresleným postavám. Aktuální Twisters se na první dojem jeví jako pouhý povrchový update, s mladšími a hezčími herci, kteří vás přesvědčí, že i klimatologie může být hot. Prostředí je stejné. Znovu sledujeme dva týmy lovců tornád ženoucí se za bouřemi. Nebezpečné situace (a věda) zase slouží ke sbližování hrdinů. Akorát to tentokrát nejsou odloučení manželé (takže ani nejde o vyhrocenější variaci marriage comedy), ale zástupci dvou vzdálených světů, kultivovaná žena z města a halasný týpek z amerického jihu. Ukotvení v jižanských reáliích je pro příběh stěžejní, protože se kromě traumat překonávají i sociokulturní předsudky. Film implikuje, že bez spolupráce a bez vystoupení z pozice pouhých diváků vytvářejících exkluzivní obsah pro svůj YT kanál, nedokážeme čelit katastrofám (finále se výstižně odehrává napůl v kině, posledním útočišti před apokalypsou). Právě zápletku posunující proměna obou hlavních postav ze svědků v účastníky dění, kteří sledují kolektivní, nikoliv osobní zájem, mi přišla dostatečně ozvláštňující a emocionálně i intelektuálně stimulující, abych si film užil i se všemi jeho klišé, jako příjemně přímočarý katastrofický biják ze Spielbergovy školy. 75% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jsem celkem spokojen. Takhle si představuji letní blockbuster, svěží, rychle ubíhající, nic náročného, ale ani extra tupého, dobře udělaná tornádovaná, sympatický hrdinové.  V parných letních dnech bude v Imaxu na chvíli zábavná popcornová změna počasí. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Pokračování klasiky z devadesátých let sice nevrací na scénu známé hrdiny, ale známý styl ano. Lee Isaac Chung pojal Twisters jako katastrofický akčňák z devadesátých let, který se nebojí být kvůli zábavě trošku hloupý a naivní, sází na sympatické hrdiny i velké akční scény s dobrými triky a reálně vůbec ničím nepřekvapí. Na ty dvě hodiny však zabaví velmi příjemně. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $155miliónov║ Tržby USA $238,639,655║ Tržby Celosvetovo $333,739,655▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Lovci búrok, tento krát len v rutinérskej réžii, neoslania ale ani neurazia. Klasický letný pocorňák, ktorý uspel hlavne u našich milých amerikáncoch. Tí asi tie ich tornáda milujú, lebo vo zbytku sveta tento katastrofický filme len prešumel. Herci v celku fajn až na toho gambatého mulata. Troška mi tam chýbala väčšia iskra medze kavbojom a tou odborníčkou na tornáda. Samotné triky za ten rozpočet, až tak nebrali, teda o nič viac lepšie než také kategorické V oku tornáda, skôr zaujme to vytvorené katastrofické prostredie po tornádach. Hviezda  Glen Powell začína pomaly žiariť.  /60%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JE TO Z ČÁSTI VĚDA, Z ČÁSTI NÁBOŽENSTVÍ…“  Po hezkým, dramatickým úvodu, přichází ta fáze, která rozhoduje, jestli mě to  bude bavit, i když bude bezvětří…Překvapuje mně, jak to začalo mezi  Daisy Edgar-Jones a Glenem Powellem fungovat. A s každým tornádem je ta chemie větší a větší. Navíc je to veskrze optimistický vyprávění (s několika mrtvejma), což se mně líbí, stejně jako ty tornáda. Pro mě lepší než předchůdce.    /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Kameraman Dan Mindel kvůli filmu sledoval westerny, road movie a filmy produkované během Zlatého věku Hollywoodu,  zasazené na americký venkov. 2.) Vědci se shodují, že je vysoce nepravděpodobné, že by metody v malém měřítku zobrazené ve filmu měly nějaký skutečný dopad na tornáda. 3.) Thx za titule „Petr Zenkl“. ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  *  AKCE  ***  NAPĚTÍ  * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Včera jsem si zašel na novinku týdne v kinech což se považuje tak trochu jako sequel 90tkového Twister a není to špatný, ale úplně mě to bohužel nestrhlo. Potěší Glen Powell a Daisy Edgar Jones, která zde hraje takovou tu inteligentní ženu, která vše vyřeší. Vizuálně je to slušné, oceňuji, že se to drží při zemi a nejsou zde žádné přepálené CGI atrakce ani destrukce, je to docela autenticky realistické, ovšem té akce není mnoho a mohla být podána působivěji ( mnoho baráků totiž neodletí, bodycount taky není nejvyšší a atmosféru jsem čekal o něco nepříjemnější a intenzivnější). Našlo se zde za mne i pár hluchých míst, nemá to velmi adrenalinové tempo a znova bych se na film nepodíval, resp vůbec by mi nevadilo kdybych si film nechal až na doma, na zážitku by se nic nezměnilo. Ucházející průměr a plus za to, že katastrofické filmy už moc nevznikají, ale možná to není můj úplný šálek kávy. 6/10. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Film, který chcete mít rádi, protože v něm hraje mega rozkošná Daisy Edgar-Jones a ultra sympaťák Glen Powell, jenž by dokázal vytvořit chemii i s plastovým brčkem, akorát vám v tom celou dobu pár věcí překáží. Například, že napětí tu má sestupnou tendenci, že využití tornád je šíleně monotónní, že romance se naťukne, ale nikdy nerozjede, nebo že vedlejší postavy jsou komplet jak vytažený z excel tabulky pro modelové učení AI. Což o to, Oklahoma má svoje kouzlo, natáčení na lokacích se vyplatilo a na velkém plátně tenhle žánr prostě funguje, i když nepředvádí nic extra nového, že bych si z toho měl však v pondělí pamatovat cokoli krom Daisyina kukuče, to bohužel říct nemůžu. 6/10 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Původní Twister z roku 1996 mě hodně bavil a současně nebetyčně (pun intended) iritoval a ohlasy ze zahraničí dávaly tušit, že se volné pokračování nad očekávání povedlo.  Což potvrzuji.  Je to další z typických updated script filmů, tedy nese se to v podobném duchu, jako Tron: Legacy, nebo Top Gun: Maverick, což jsou oboje filmy, které jsem si užil náramně a není náhoda, že scénář k Twisters spolupsal Joseph Kosinski, který právě oba výše zmíněné režíroval. Ta linie a přístup k látce tam je prostě znát. A funguje to.  Jako zdaleka nejpozitivnější na celých Twisters považuju fakt, že se nesnaží jít tradiční sequelovou cestou "Víc všeho a větší" a po celou svoji stopáž zůstávají nohama relativně pevně na zemi. Nic nepřepíčují. Tornáda nejsou větší, nebezpečnější, inteligentnější... Jsou to prostě "jen" tornáda. Technická udělátka, která postavy používají, nejsou absurdnější, víc hi-tech, nebo sci-fi... Jsou prostě jen modernější a to ještě jen občas. Všechno se to drží ve velmi přijatelných mantinelech technologické uvěřitelnosti a nikdo si tu nehraje na Emmericha.  Velikou radost dělá herecké obsazení, které není extra profláklé, ale hraje perfektně a je velice sympatické. Glen Powell je neřízená střela, velmi potěší i Daisy Edgar-Jones, která vypadá trochu jako Dakota Johnson, ale umí hrát o dost lépe.  Celé je to neuvěřitelně feel good, v jistých ohledech opravdu hodně 90's a sype to velmi příjemně, takže jakkoliv se nejedná o nějaký extra kus filmařiny, je to velice zábavný produkt a pokud budete mít ještě možnost stihnout ho v kině, dejte mu šanci.  Twisters jsou opravdu hodně věrní původnímu filmu a je to zajímavá příležitost, jak si tenhle kus devadesátek alespoň pocitově doplnit na velkém plátně, pokud Vám v roce 1996 unikl, například proto, že Vám bylo osm let. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Film originální a nápaditý jako jeho název, který navíc slibuje masivnější zábavu než prve, ale skvělou jedničku ani nedotahuje. Sice jí nedělá vyloženou ostudu, ale přece jen ji dějově kopíruje až moc (další traumatizovaná hrdinka, opět dva soupeřící týmy a prakticky identické načasování všech setkání s tornády), aniž by dorovnával její sympatické obsazení, nápaditou akci, strhující finále a wow efekt. Velmi kvituju, že jsem si zas jednou mohl zajít do kina na katastrofický flák, na jaké jsem chodil celou druhou půlku devadesátek, ale tím moje nadšení bohužel končí. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Deväťdesiate roky boli pre katastrofický žáner to najlepšie obdobie, práve vtedy sa najlepšie darilo kombinovať kvalitnú akciu so sympatickými postavami a zaujímavou zápletkou, odvtedy to šlo po všetkých stránkach prudko dole a len málokedy sa podarí aspoň trochu zaujať, ale tomuto filmu som veril a našťastie nesklamal. Asi jediným väčším záporom a aj to len v určitom ohľade je fakt, že oproti pôvodnému filmu spred takmer tridsiatich rokov nedošlo k výraznejšiemu posunu, jasné, občas si vypomôžu nejakým dronom alebo niečím podobným, čo pre film aj tak nemá žiadny význam a tak to viac vyzerá ako remake, než skutočné pokračovanie po takej dlhej dobe. Ale ako hovorím, nepríde mi to ako skutočný zápor, mňa jednoducho takéto zápletky a ich prevedenia bavia, film v ničom moc nepreháňa, dejovo je to zaujímavé od začiatku až do konca, naplno využíva atraktívne prostredie Oklahomy, mám slabosť pre tento južanský štýl a celé je to také príjemne civilné, že tu nemám problém. Veľkým plusom sú určite postavy, Daisy Edgar-Jones a Glen Powell sú tu výborní, bavili ma prakticky aj celé ich tímy, chémia medzi nimi funguje a čo ma potešilo, nie je tu žiadny zbytočný záporák, len ľudia, ktorí majú občas rôzne spôsoby, ale ten istý cieľ a toto mi vyhovuje. Potešila ma aj akcia, ktorá je rovnako tak prijemne civilná, žiadne rozsiahle deštrukcie, ale skôr také komornejšie scény, ktoré sú technicky skvelo zvládnuté a občas aj dosť napínavé. Tieto rozsiahle tornáda hlavne za tmy majú svoje neopakovateľné čaro. Jedine ma mrzí, že postavy sa často správajú, ako keby hrozbou bol len samotný vír a nie aj trosky odletujúce na všetky strany a tak občas postávajú v podstate len pár desiatok metrov od samotného tornáda s pocitom, že im nič nehrozí, čo si mohli postrážiť. Ale to je len detail a hlavne také finále, alebo nočné tornádo sú výborné. Režijne som tu veľmi spokojný, tento štýl mi najviac vyhovuje, rozpočet je vidieť, výber hudby tiež, tu nemám problém. Takže ja som veľmi spokojný, divácky hit to asi nebude, ale ja mám takéto filmy rád, kino som si užil a aj doma si to určite s radosťou pozriem. 76% ()

Botič 

všechny recenze uživatele

První Twister jsem viděl na VHS z videopůjčovny jako malej. Nikdy by mě nenapadlo, že někdy uvidím pokračování a ještě ke všemu v IMAXu. Chybí mi tyhle staromilsky pojaté katastrofické filmy. Rozhodně to není Top Gun léta 2024, ale fajn podívaná to je. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Klasické americké katastrofické tóčo, s příjemnými herci a s přírodou likvidující městečka, továrny či elektrická vedení. Daisy Edgar-Jones je neskutečně sympatická, takže jí klidně víc a houšť, Powell rozjíždí kariéru na plné pecky no a tornáda se vrací s plnou silou. Romantická linka funguje výborně, ale prim tu hraje akce a té je požehnaně. Létající auta, lidé, trhané plechy a hvízdání v uších. Lee Isaac Chung doručil co měl, ale těžko říct jestli si vydělá na trojku. Člověk zase jednou zabijí přírodu, co na to sluníčkáři? ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mám to vlastně dost podobně jako tehdy. Pánové Spielberg a Crichton šetřili na hvězdnějších jménech, vše narvali do speciálních (místy revolučních) efektů, které jsou svižné a přehledné. Vzduchem létaly domy, kombajny i krávy. Scénář se držel univerzálního schématu, moc toho nevymýšlel, no a podobné je to i nyní, stejně jako se vztahy mezi postavami i samotnými emocemi. Slaboučké a modelové. Ale tak nějak to funguje... Protože jižanský venkovan Glen Powell je rozený sympaťák a meteoroložka Daisy Edgar-Jones rozkošná jak spící miminko. Ona má vynikajícně vyvinutý smysl pro předvídání počasí, on velkou hubu a nadšení pro šílené kaskadérské kousky určené pro fandy lovců bouřek. Oba zastupují jiný tým, zatímco ona si navíc táhne trauma z tragické ztráty přátel a její parta vědátorů nemá úplně čisté svědomí, on není jen šaškem pro kameru, ale i srdečný chlapík s potřebou pomáhat. Jak tohle asi dopadne? Ostatní postavy jsou zatraceně jednoduché a předvídatelné, dialogy nestrhnou. Zkrátka vše podstatné se děje v blízkosti prudce rotujících sloupců vzduchu, tvůrci tu a tam překvapí nějakým svěžím nápadem a celkově velmi solidními triky. Jen to chtělo víc napětí a méně monotónnosti a blbých momentů (hrdinové z tornád nemají respekt, chovají se nezodpovědně, ale pak hysterčí a klepou se strachy; místní netuší, co dělat, když se tornádo blíží). Každopádně to má Daisy a sympatický devadesátkový styl. Větrem trochu (víc) nadnesené čtyři hvězdy. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak tohle druhý zklamání z Boskovic jsem musel napřed trochu vstřebat, protože jestli platí, že u Furiosy jsem nečekal nic a dostal ještě míň tak tady jakož to milovník tohohle subžánru a původního filmu jsem měl ta očekávání nastavený někde jinde a bohužel nebyla splněna. Ano hrozně moc se to tváří jako ta pravá pocta originálu a hrozně moc by jím chtěl být, ale až očividně moc je vidět, že to nefunguje. Je tu tuna odkazů nebo úplně konkrétních scén, ale v tom je problém většiny těch filmů co se snaží pořád tvářit jako z devadesátek, ale málokterému se to přesvědčivě povede. No a tady pokud nejsou na scéně twisteři a gigantická destrukce tak ten film už vlastně nemá co jinýho nabídnout. Jasně původní Twister nebyl v tomhle směru taky nic sofistikovanýho, ale s herci jako Paxton, Huntová, Elwes nebo Seymour Hoffman se toho dalo dělat mnohem víc a především vdechnout těm postavám život. Tady není chemie mezi ústřední dvojící vůbec žádná a ti ostatní už tu jsou lautr jenom do počtu. Takže může to působit dojmem, že vlastně jenom kritizuju a co, že to teda dávám ty tři hvězdičky? No tak samozřejmě logicky, že takovouhle nadupanou trikovou záležitost nepostavím na stejnou nebo podobnou úroveň jako všechny ty levný zplácaniny co už v tomhle ranku vznikly, ale nesmí zapadnout ten fakt, že destrukce bych tu uvítal víc a všechny ostatní scény jsou k nepřežití. Původní Twister je pak asi tak minimálně o dvě stupně Fujitovy stupnice někde jinde, ale ve srovnání s tímhle mi vychází líp i tolik kritizovaný Into The Storm napadaný jako béčkovej brak. Možná, že měl ten film slabší efekty, ale narozdíl od tohohle mě dokázal opravdu vtáhnout do víru dění a měl opravdu vymazlenou kameru a hlavně si na nic nehrál. Tohle měla bejt možná pocta originálu a pokračování v jednom, ale nefunguje to ani tak ani tak. Dost filozofování opáčko si určitě ještě někdy dám a třeba se mi povede názor změnit. Prozatím odfouknutá příležitost a jasný zklamání roku.50% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Twister v roce 1996 přinesl skvělou kino podívanou s parádními speciálními efekty. Trhající se tyčkový plot, stodola plná nářadí nebo létající krávy - na to se nezapomíná. Potěšilo mě, že i Twisters dokázal nabídnout zábavu a napětí s několika adrenalinovými scénami. Je jisté, že nebude celý film o vichru, páč to by člověk ani nebavilo. Jsou využita oblíbená klišé, zejména rozdělení postav na začátku na kladné a záporné, které se ale začne proměňovat, což mi vůbec nevadilo. Hned úvodní scéna je jakýmsi varovně vztyčeným prstem - kdo jde Peklu naproti, dosáhne ho dřív, než by si myslel. K vytvoření napětí stačí i vichr, jeden bazén a pár postav. Skvělá byla i scéna s ohnivým tornádem a samozřejmě pak finále. Speciální efekty výborné - aby ne, když kromě řady společností se na nich podílela i věhlasná ILM. Je to oddechový letní blockbuster a to se počítá. Já tyhle filmy rád, a tak ani nepůjdu zjišťovat, jak moc je to sci-fi a nakolik jsou zrušeny fyzikální zákony, nebo ne. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Twisters začína ako sľubný katastrofický film, no po úvodnej dramatickej scéne sa rýchlo zmení na klišé dobrodružstvo bez napätia, ktoré sa neúspešne snaží vyvolať romantickú atmosféru medzi hlavnou dvojkou. Naozaj nerozumiem, prečo má tento film také vysoké hodnotenie. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Dodnes si pamatuju, jak jsem si na den přesně před deseti lety v kině opravdu užil projekci filmu V oku tornáda. To bylo ale béčko, které využívalo opravdu prvoplánových "twisterovských" lákadel a disponovalo strašně napsanými jednorozměrnými postavami. Snímek Twisters je áčkovým ekvivalentem tohoto filmu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ač opět přináší výjevy, jako jsou ohnivé tornádo a bouře nahánějící divocí youtubeři, dělá to s amblinovsky hravým, dobrodružným a stabilně uchopeným tvůrčím přístupem. Daisy Edgar-Jones to dobře nese na svých bedrech a charismatický Glen Powell potvrzuje svůj status největší vycházející mužské filmové hvězdy současnosti. I když to navazuje na blockbusterový Twister z roku 1996, nedočkáme se tu žádných memberberries, jedinou navrátivší se postavou je přístroj Dorothy a je to tak dostačující. Twisters jsou osvěžující letní zábavou, jaká v kinech mnohdy opravdu chybí, a i přesto, že scénář by se dal kousek po kousku rozebrat jako katastrofická blbina, já na tohle zkrátka jsem. Nazvěme to klidně guilty-pleasure. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Fajn prekvápko. Jednotku som videl v detstve a nemám k nej žiadny vzťah. Chcel som  len vidieť Daisy. A dobré to bolo! Možno trochu iritujúco prehnane americké (južanské), ale vlastne asi ľutujem, že som na tom nebol v kine. Ps: Country je zlo. ()

Související novinky

Deadpool & Wolverine se probojovali k miliardě

Deadpool & Wolverine se probojovali k miliardě

12.08.2024

Bylo to jen otázkou času. Tržby letošního marvelovského hitu Deadpool & Wolverine režiséra Shawna Levyho (Free Guy: Hra na hrdinu, Projekt Adam) se nabalují jako sněhová koule a už třetí víkend… (více)

Twisters přináší smršť do kinosálů

Twisters přináší smršť do kinosálů

22.07.2024

Katastrofický dobrodružný snímek Twisters, volné pokračování legendárního blockbusteru Twister z roku 1996, má nyní za sebou první víkend od svého nasazení do amerických kin, a jak se zdá, hlavy u… (více)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Reklama

Reklama