Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po smrti matky se odstěhuje otec (James Nesbitt) se svými syny do nového domu v Anglii. Starší 9letý syn Anthony (Lewis McGibbon) je praktický, mladší 7letý Damian (Alex Etel) věří v Boha a ve svaté, kteří se mu zjevují a mluví s ním. Jednoho dne, kdy si Damian hraje ve svém kartonovém boxu, spadne mu doslova "do náruče z čistého nebe" taška se čtvrt milionem liber. Damian to považuje za dar od Boha a chtěl by nejraději všechny ty peníze rozdat na dobročinné účely a těm, komu se jich nedostává. Svěří se s tím ovšem i svému bratru, který jeho nadšení pro dobročinnost příliš nesdílí. Vše se ještě komplikuje skutečností, že se vše odehrává asi týden před koncem platnosti liber, protože Anglie přechází na eura a navíc původ peněz není tak poetický, jak si Damian myslel... (otula)

(více)

Recenze (84)

honzii 

všechny recenze uživatele

Zatímco Mělký hrob řešil nejednoznačnost a pochybnost svých dospělých charakterů, zde se řeší dvě jasné a rozdílné povahy dvou bratrů, kteří tradičně reprezentují dva pohledy na svět (film je obzvlášt zajímavý v konfrontaci obou bratrů, až na některé vyhrocené výjimky). Milióny jsou především roztomilým filmem o jednom bohem políbeném děcku, který se snaží najít sám sebe prostřednictvím dobra. Odtud plyna ta křestanská agitka, která ale vlastně nemá význam. Náboženství zde pouze symbolizuje dobro, ale samotný film křestanství nijak neřeší ani neoslavuje. Určitě to stojí za pozornost už jen kvůli ultranápadité režii a kameře, které jsou díky dvojici Boyle - Dod Mantle tradičně výborné. Oba chlapci byli výteční a James Nesbitt byl perfektní volbou pro jejich otce. Možná jsem si s filmem úplně nerozuměl na konci (asi bych si ten konec dokázal představit jiný), ale i tak jde o nadprůměrný film, který stojí za to vidět, zvlášt pokud si vychutnáváte každý režijní nápad Dannyho Boylea. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

.„Francouzi řekli "au revoir" franku.Němci řekli "auf wiedersehen" marce.A Portugalci řekli.....prostě něco té svojí věci. A teď je na nás, abychom řekli sbohem libře. Letošní vánoce budeme mít euro. Sbohem, stará libro.“ A není to pech, když zrovna v téhle době spadne z nebe 250.000 liber? Odevzdat je nepřipadá v úvahu „Jestli na to přijde stát, tak si z toho vezme čtyřicet procent. Víš kolik to je? Téměř všechno.“ Takže Damien pod vlivem svatých patronů pomáhá, kde se dá. Mormoni si tak můžou např. dovybavit domácnost. A Anthony, ten se stará o svůj prospěch. Jenže peníze z nebe nepadají jen tak. „Myslel jsem, že je to od Boha.-Tohle není zrovna jeho parketa, rozdávat peníze.“ Cynicky se přikláním na stranu sobce Anthonyho. Mormoni si můžou ošplouchnout nádobí (a nohy vlastně taky) i ve škopku. A mimochodem věděli jste, že svatá patronka televize je Klára z Assissi a ráda si dá joint? Já tedy ne. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Milionář z domku na předměstí aneb katechetická agitka Dannyho Boylea. Zatímco ve filmech určených pro dospělé dokáže míru moralizování (a že je morální status quo jedním z leitmotivů Dannyho děl, o tom asi netřeba vést debatu) udržet pod únosnou mezí, ve filmu pro děti se tato míra náhle stává bezbřehou... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me velmi prijemny prekvapeni, kde Boyle ukazuje, jakej je hracicka. Zacatek vas totiz absolutne ohromi hravym stylem vypraveni, skvelejma vizualnima napada a celkove takovou pohodovou az pohadkovou atmosferou. Postupne behem celeho filmu to sice ubejva, az na konec se jedna o vcelku normalni film, ale to uz nepokazi vyslednej dojem. Navic pribehove to je fajn, film je sviznej, deti nejsou nijak otravny, je tu ozvlastneni v podobe svatejch a tatika hraje James "Jekyll" Nesbitt. Takle pohodovej film jsem dlouho nevidel. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Originálna a nedocenená perla, ktorá sa k nám nenápadne dostala len na DVD (od INTERSONICu). A sranda je, že tento scenár ( v možno ešte absurdnejšej forme) naberá reálne kontúry práve v čase tzv. hospodárskej krízy, ktorá v týchto dňoch zúri po celo svete (okrem BERMÚD, MONACA, LUXEMBURGSKA a možno ešte PAPUI NOVEJ GUINEI :-)). (5.2.2009) ()

Galerie (38)

Zajímavosti (5)

  • Režisér Danny Boyle a scénárista Frank Cottrell Boyce zmiňují v komentářích na DVD, že jeden z herců hrajících ugandské mučedníky tvrdil, že je potomek skutečných mučedníků z Ugandy z roku 1881. (CliffLee)
  • V jednom záběru sleduje rodina soutěž Chcete být milionářem? v televizi. Tato soutěž hrála samozřejmě velkou úlohu v pozdějším filmu Dannyho Boyla – Milionář z chatrče (2008). (CliffLee)

Související novinky

Luxusní digitální „animáky“?

Luxusní digitální „animáky“?

12.09.2008

Možná. Danny Boyle chce natočit něco pro mladší publikum a vybral si k adaptaci knížky Terryho Pratchetta. Fanoušky humoristické fantasy ságy Úžasná Zeměplocha však musíme zklamat. Boyle totiž… (více)

Reklama

Reklama