V roce 2002 se ve filmu Agent bez minulosti podle románu Roberta Ludluma objevil nový hrdina: profesionální zabiják, který se pokouší oživit svou paměť a prchá před pronásledujícími stíny ze své minulosti. V napínavém a spletitém thrilleru se výrazně herecky předvedl Matt Damon jako agent Jason Bourne. Jason Bourne se teď na plátno vrací v pokračování. Před dvěma lety se domníval, že své minulosti utekl. Nyní ho minulost opět dohání. Bourne a Marie (Franka Potente) dál žijí v anonymitě. Bournea ženou noční můry a vzpomínky. Vláčí Marii z města do města. Snaží se být vždy aspoň krok před hrozbou, kterou tuší v každém pohledu i v každém telefonním "omylu", před nebezpečím, které očekává v každé vteřině. Ale ohrožení jej do světa, z něhož chtěl uniknout, neustále vrací. Když se v poklidné vsi, která je jejich dočasným domovem, objeví tajný agent, Bourne s Marií místo kvapně opouštějí. Začne nová globální hra na kočku a myš a Jason Bourne se musí vrátit ke své minulosti, i když tajná operace Treadstone', která vytvářela profesionální zabijáky, už skončila. Před lety Bourneovi řekli, že nesmí s nikým navázat kontakt. Minulost se přihlásila sama. Měli ho nechat na pokoji. (oficiální text distributora)

(více)

Trailer 2

Recenze (1 016)

D.Moore

První Bourne se mi líbil, druhý je skvělý. Realističtější, napínavější, zajímavější, překvapivější... A přitom by se dalo říct, že se v něm vlastně nic jindy a jinde neviděného nestane, že? Film ale přece nemusí vrcholit sice efektním, jenže ve výsledku hloupým seskokem ze schodů, jak tomu bylo v předchozím dílu, kdepak - úplně stačí jedna (naprosto dechberoucí) automobilová honička a po ní jiná, zcela neakční scéna, která vezme dech úplně stejně. Věřím, že leccos z Bourneova mýtu by bylo nudné a obyčejné, kdyby to nezahráli tak výborní herci a nenatočil "dokumentarista" Paul Greengrass. ()

kinej

Bourneovu mýtu jsem poprvé velice ukřivdil, když jsem neviděl o jak moc revoluční záležitost se jedná. Po druhém shlédnutí nelze, než konstatovat že se jedná o skvostný akční film. Začíná to už u scénáře, kdy se tvůrcům daří chytře navázat na dějově relativně uzavřený první díl a hlavně se daří z postavy agenta/vraždícího stroje dělat uvěřitelného člověka. Tím nejlepším jsou ale samozřejmě akční scény. Hlavně automobilová honička v Moskvě je geniální, při sledování tohoto dynamického skvostu se snad opravdu zrychluje tep. Tohle je opravdu koncentrovaný adrenalin. ()

Lateef

Inteligentní špionážní akční thriller. Chytrý, neotřele originální režisér. Výborný dynamický stroj značky Matt Damon. Desítky pečlivě vybraných lokací. Napětí, zoufalství, touha, impuls. Krása, uspokojení, zážitek, harmonie. 100%! Matt Damon je zcela přesvědčivý a v každé scéně naprosto realistický, věřím mu každý pohyb, každé slovo. Z agenta Jamese Bonda by za dvě vteřiny udělal drobení do polívky a zapil by to protřepanou nemíchanou láhví vody. Scénář napínavě poodkrývá Bournovu minulost a sám Bourne skládá střípky své mozaiky tajného agenta. Dvě perfektně mrazivé scény, špičkově syrová automobilová honička, drsný Karl Urban, nevyzpytatelný Brian Cox, neústupná Joan Allen a jedinečný Moby a jeho nesmrtelná Extreme Ways. A mimochodem, tento komentář píšu na notebooku, zatímco stojím frontu na lístek na Bourneovo ultimátum... 75 miliónů dolarů(rozpočet)/288,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

CheGuevara

Dvojka získala o mnoho talentovanějšího a chytřejšího režiséra, ale zároveň tratila kus ze své zajímavosti, ostatně to je u pokračovaní jev zcela běžný. A přestože to nebyl takový napínák a bývalí zloduchové měli toho víc do sebe, tak je to hlavně ta syrová atmosféra šedé a nevýrazné Evropy, která mě zcela uchvátila. A už vůbec nehledě na to, že Matt Damon jako agent prahnoucí po pomstě byl jednoduše dokonalý. Závěrečné pokání bylo už jenom stvrzenkou za výborným akčním zážitkem, a to si v tomto žánru příliš nelibuji. ()

Niktorius

Děj, výkon Matta Damona, hloubka postav, plynutí děje - to vše se od dob nudného Agenta bez minulosti změnilo k lepšímu, bohužel ne až zase tolik, abych nad tím jásal. Nejvýraznějším vylepšením proti prvnímu dílu je tak nově oazená režisrské sesle - to co předvádí Paul Greengrass je opravdu úplně jiné kafe, než ta zoufalá režijní bezradnost Douglase Limy. Bourne Supremacy tím pádem již požadavky kladené na realisticky vypadající špionážní thriller splňuje bohatě, doufám že trojka přinese i vyborušenější děj. ()

• Zástupce amerického konzulátu John Nevins (Tim Griffin) prohlíží na celnici agentův pas. Je zřejmé, že Jason Bourne (Matt Damon) byl i v tehdejší ČSFR – dokládá to razítko pasové kontroly v Chebu. (cochtan523)
  • Vodka, ktorou si Bourne (Matt Damon) čistí strelnú ranu počas auto nahánačky v Moskve, sa volá Stoličnaja. (ČSFD)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)