Reklama

Reklama

Ruiny

Trailer

Obsahy(1)

Thriller podle knihy amerického autora Scotta Smithe, který sám napsal i scénář.  Parta Američanů tráví dovolenou v mexickém letovisku. Po několika nudných dnech strávených především na pláži popíjením tequily se seznámí s Němcem Mathiasem, jehož bratr se vydal do džungle na archeologickou výpravu a od té doby o sobě nedal vědět. Dostanou nápad a vypraví se do džungle zjistit, co se stalo. Zde se dostanou až k tajemnému pahorku, střeženému obyvateli nedaleké mayské vesnice. Jakmile na pahorek porostlý divnými liánami vstoupí, Mayové je pod hrozbou zabití odmítnou z pahorku pustit. Zdá se, že na pahorku je přítomno cosi starobylého, tajemného, toužícího po krvi... Netrvá to dlouho a první z nich zemře... Zachrání se zbytek ze spárů podivné kletby? (Sofia)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (478)

Radko 

všechny recenze uživatele

Koncept: "Neser sa do cudzích kultúr, bo zle dopadneš", je v mládežníckom turistickom horore posledných desaťročí pomerne dosť často opakovaný. Jednoducho - jeden až x mladých výletníkov z cudziny príde k nezvyčajnému turistickému alebo adrenalínovo-športovému cieľu, vzdialenému odporúčaniam z bedekerov. Tam však okrem čarokrásnej exotiky žije zvyčajne nejaké bubu, ktoré zabíja. Ruiny v tejto záľahe dopadli obstojne, i keď v druhej polovici trochu strácajú dych. Otázka však stojí inde: prečo toľko takýchto filmov? Čo za tým stojí? V koho prospech? Odpovede sú minimálne dve: Výrobcom a zadávateľom tejto odrody teenagersky populárnych kúskov ide o ušľachtilé zachovanie pôvodných, panensky neporušených miest a čo najmenšie zasahovanie škodlivými dôsledkami masovej turistiky (aj v tej adrenalínovej sa už vyskytujú masy - stačí pozrieť niektoré fotky z Everestu). Alebo druhý dôvod, ktorý mi príde logickejší - za takýmito filmami je snaha nasmerovať cieľovú skupinu na turisticky odporúčané ciele, zaručujúce všetkým subjektom cestovného ruchu skvelé zisky, minimálne straty. Pri zachovaní istej sterilnosti, čo sa autenticity poznávania týka, to ale nemusí nikoho až tak trápiť. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Další, mnoha filtry se ohánějící horor, které snímku značně přidávají na výsledné cool stylizaci. Ne každý si toho možná všimne, ale ty barvy nejsou ani náhodou real, a je to jen dobře. Dále mne mile překvapila Jena Malone, která patří k mým oblíbenkyním, a na děsivé nechutné scény s krvežíznivými šlahouny jen tak nezapomenu. Parádní scéna s amputací. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušil, do čeho jdu, když jsem po tomto filmu sahal ve videopůjčovně. Celé mi to přišlo tradiční a v poslední době přesycen svým oblíbeným horrorovým subžánrem "explotation", jsem pomalu ale jistě nabýval dojmu, že buď půjde o nějaký slasher (podezřelý mi byl němec připojívši se k partičce dvou párů na začátku), nebo teenageři masakrování domorodci, tedy hixplotation. A vše tomu i naznačovalo, konfrontace pod starou indiánskou stavbou s místními domorodci byla jako vytržená z mnoha dalších horrorů poslední doby a nebo klasiky "Deliverance". Jenže ono ne a postupně se vyjevilo opravdové tajemství, bizardnost a původ zla. A musím uznat stejně jako většina tady komentujících uživatelů, že nápad to byl výborný a opravdu originální ... Navíc i když to vypadá jako totální kravina, o světových záhadách mám něco načteno a zprávy o masožravých rostlinách a stromech, které jsou schopny pojíst - zabít i psa, nebo člověka, skutečně existují. Jestli se zakládají na skutečnosti je asi tak pravděpodobné, jako výskyt Yetiho nebo mimozešťanů ... Čert ví, ale prostě nápad super. Situace, která se na hoře postupně rozvíjí je neuvěřitelně beznadějná a sevření hrdinů filmu mezi "zlo" a strážící domorodce dole, byla fakt vypjaté. Brutalita a gore na výbornou, tomu nemám co vytknout. Stará dobrá škola, žádné digiefekty. Horší už to ale je s celým zbytkem filmu. Prostě řada věcí mi zde nesedla. Digitálně rozhýbané "zlo" mi nesedělo, herci mi naprosto neseděli a jejich výkony, utrpení a beznaděj by snad lépe zahráli děti ve školce (kdyby je člověk před tím trochu vystaršil bubákem ...)(nemůžu nesrovnat s o den dříve shlédnutým "Frontier(s), kde se opravdu hrálo s velkým H...). Prostě herecké obsazení hrůza, kromě výborného Jonathana Tuckera, který projevil své vynikající herecké schopnosti již v remaku "Texasského masakru". Ostatní mi pocit z filmu vyloženě kazili. Dalším nešvarem je jaksi podivně nedotažená atmosféra. Film není ani příliš syrový a reálný, aby vzbudil odpor, ale ani temný a dostatečné záhadný či řekněme mysteriozní, aby vzbudil tyto tajemné pocity z neznáma. Musím uznat, že kamerové pohledy na stavbu porostlou "břečťanem" úchvatné byly, ale příroda a všechno bylo jinak tak nějak moc optimistické ... Proto ve mě film vzbudil spíše rozporuplné pocity. Byl rozhodně zajímavý a konečně také originální, dostatečně brutální ... ale jako celek dosti nevýrazný. Z takového tématu se dalo vytěžit mnohem, mnohem více!! ()

imf 

všechny recenze uživatele

Hollywood vs. naštvané kytky, kolo druhé. Nulový rozpočet, slibní herci (každého jste nikde viděli, ale žádného tu nepoznáte) a poctivá atmosféra, která čerpá z nekompromisní knižní předlohy. Film je o dost učesanější, ale protože musí vyrábět šokovou terapii a brutální likvidace skoro zadarmo, je značně vynalézavý a oldschoolově spolehá na vypjaté dialogy a situace. Rozhodně víc než na digitální břečťan a kryptické naznačování. V druhé půlce si možná začnete uvědomovat, že tohle béčko nespasí svět a že byste možná tlačili na pilu ještě trochu víc, ale dobrý pocit z filmu, který utekl PG-13 pákám a chce toho využít, převládne až do posledního celuloidového políčka. Smithe autora a Smithe (jiného) režiséra je třeba sem tam zkontrolovat. Možná zase něco vyvedou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No vida, jak málo stačí pro docela dobrou zábavu. Sympatičtí herci, atraktivní prostředí a chytrý scénář vám namixují svižnou porci zábavy i napětí. Režisér Smith nažene čtveřici týnejdžrů na vrcholech několik tisíc let staré pyramidy v jihoamerické džungli a už nenechá je slézt. Máme zde skoro klasickou sestavu dvou amerických párů. Kočičky jsou vnadné, chlapci odvážní a poznání světa chtiví a ten jim zdá se leží u nohou. Proto neodmítnou nabídku jednoho Němce z plážového mejdanu jít s ním hledat ráno jeho bráchu. Vypravil se totiž před několika dny kamsi do džungle na jedno v mapách nezanesené archeologické naleziště a ještě se nevrátil... ------ Přiznám se, že jsem byl celkem mile překvapen. Hlavně scény z nitra pyramidy byly dost napínavé. Komu se líbili Turistas ať koukne i na filmy Ruiny a Adéla ještě nevečeřela :-). A dozvíte se také, proč asi zanikla mayská civilizace * * * ()

Galerie (36)

Zajímavosti (25)

  • Autor a scénarista filmu Ruiny Scott B. Smith stojí za dokonalým příběhem, který zfilmoval před několika lety Sam Raimi (Spider-Man) s názvem Jednoduchý plán. (Rodriguez)
  • Studio zakoupilo práva ke knize Ruiny ještě předtím, než vyšla. Po jejím úspěchu požádalo jejího autora, aby napsal i scénář k filmu na základě své knižní předlohy. Scott B. Smith vyhověl, ale scénář výrazně pozměnil. Nejen že vypustil celé sekvence knihy, ale více si pohrál i s postavami. Například v knize je vražednou révou posedlá Stacy, ve filmu je to Eric. Ve filmu je rovněž zásadně přepracovaný celý konec knihy. (Rodriguez)
  • Štýl pyramídy sa nepodobá štýlu skutočných mayských pyramíd. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama