Reklama

Reklama

Non Plus Ultras

Obsahy(1)

Scénář NON PLUS ULTRAS vychází ze skutečných událostí. Hlavní hrdinové žijí mezi námi, jen už se své oblíbené činnosti - fotbalovému chuligánství nevěnují s takovou vervou, jak tomu bylo v minulosti. Film je humorným pohledem na krátký časový výsek v životě dospělých chlapů, z nichž někteří zestárli předčasně a někteří naopak ještě nedospěli Tyčka, je jedno nedělní odpoledne před fotbalovým zápasem napaden dvěma sparťanskými fanoušky. Zachrání ho Bejčák, nepsaný vůdce několikačlenné party patřící k tvrdému sparťanskému jádru. Tyčka se ocitá v prostředí, které je pro. Osamělý muž středního věku, který později získá přezdívku něj nové a nezaujatě pozoruje partu stárnoucích fotbalových chuligánů. Každý tu má vlastní život, který se s tím fanouškovským více či méně prolíná. A není výjimkou, že v civilním životě mívají naši hrdinové tvář, v níž se odrážejí obyčejné sny, které zůstávají za branou stadionů. Během několika týdnů je život party konfrontován s řadou nečekaných událostí. Na návštěvu přijíždějí angličtí hooligans, kteří jsou pro některé členy party idolem, parta se vydá na dramatickou cestu na utkání s největším rivalem Sparty - Baníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (233)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dvě uzoufané hvězdičky, tak nějak >Ultus funtra(s)< , jak řekl by pan Spejbl, že... Asi by to byla větší legrace, než celý tenhle film. Pořád nechápu to žánrové zařazení coby "komedie". Vlastně mi vůbec uniká, co chtěl kdosi tímhle dílkem říct. Za každou cenu... Paradoxně ho totiž nejvíc kazí ony nuceně >žertovné< momenty, ponejvíce kašpar Lábus, nudně šaškující, huhlající, za každou cenu cosi tradičně ze sebe >hrající< ... A tak - citujíce ze závěru filmu "...a to je vlastně všechno, ani málo, ani moc..." - fakt mám pocit, že je to škoda. Tohle téma totiž mělo na daleko víc. Tož tak nějak... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Všechno je na hovno, jenom včely jsou na med a ten je taky na hovno." Bejčák mě svými moudry i provokováním bavil, ale to je tak všechno. Já mám totiž jisté výhrady k fotbalovým fanouškům, pro které nesahá fotbal ani ke švu vlajky jejich zbožňovaného klubu. Sice se taky řadím k hooligans, ale proti mému Slavoji Houslice jsou rowdies, tifosi, Ultra Sparťani i Baník Pičové spíše druhou ligou. Jinak si myslím, že kdyby tuto sondu do života fotbalových tupounů nikdo nenatočil, tak by se svět nezhroutil, filmový průmysl by nepřišel o jedinečné dílo a mafiánská Příbram by stejně nesestoupila. ()

Reklama

Sarpele 

všechny recenze uživatele

Jakub Sluka se ve svém filmu naprosto jasně snaží obhájit fandovský způsob života. Hlavní hrdina= prototyp správňáka. Miluje maminku,je hodný na sestřičku, umí se chovat jako gentleman (scéna v tanečních) a je vlídným vzorem pro své kamarády. Bejčák je v podstatě věšák na kladné vlastnosti. Naopak angličtí rowdies nám mají ukázat, že ty skutečně ohavné a násilnické způsoby jsou správňáckým českým fanouškům naprosto cizí, že vždycky přicházejí zvenčí, a že jejich nositelé jsou opovrženíhodné živly (o čemž nás má definitivně přesvědčit homosexuální scéna). Pokud se český fanoušek dopouští násilí, je to v podstatě z mladické nerozvážnosti, ze které vyroste, protože má mezi fanoušky své ušlechtilé starší vzory (Bejčák). A další negativní postava filmu - hnusný intelektuál, představovaný V.Dlouhým. Nejenže to není pořádný fanoušek a má takové zvrhlé zájmy jako vážná hudba, ale navíc je to křivák, jenž hrdinovi (Bejčákovi, který mu notabene kdysi zachránil zdravou kůži) podle přebere děvče. Místo aby se o ni chlapsky porval před hospodou. Slukův film je nebezpečný proto, že je povedený. Podle reakcí mnoha recenzentů je totiž jasné, že mu na to skáčí i lidé starší dvaceti let. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Takových filmů je jako šafránu.Rozhodně se tenhle film nedá srovnávat s filmem Proč?? ale rozhodně to není špatnej film.Při sledování sem se fakt vžil do kůzě těhle fandů.Fandění a to jejich zlobení prostě k fotbalu dnešní doby patří,tihle kluci jezdí po republice a sou ochotni za svůj klub při rvačkách s jinými fandy položit život ( kolikrát i rvačky s policajty ) ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Jsem z tohohle filmu rozpačitý... Na jedné straně zajímavý projekt, kterých se u nás moc netočí.. Spousta výborných hlášek, z nichž některé možná zkultovní ("Všechno je na hovno, jenom včely jsou na med a ten je taky na hovno")!!!! Ale na straně druhé je to po všech stránkách hodně nedotažené. Film skončí ve chvíli kdy se příběh teprve začínal rozjíždět a divák ztotožňovat s hlavními postavami.. Pravé bitky mezi ultras se prakticky nedočkáme. V celém snímku je jen jedna a trvá asi minutu... A to už nemluvím o matných hereckých výkonech, které zachraňuje snad jen dvojice Kaiser-Lábus. Jsou to tedy slabší 3, ale spíše za snahu vytvořit něco nového než za skutečné výsledky. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (8)

  • Zápas Ostravy se Spartou se natáčel na Bazalech, když se zeptal pořadatel jak chtějí hlediště zaplnit, odpověděl mu režisér, že dodatečně na počítači. Pořadatel souhlasně přikývnul, že jinak by to ani nešlo. "Bodejť by tady přišlo tolika lidí," prohlásil. Následující sezónu byl Baník mistr a Bazaly vyprodával téměř na každém zápase. (don corleone)
  • Hospoda, kde se partička scházela, se nachází nedaleko stanice metra Hradčanská, na křižovatce ul. Dejvická a Bubenečská, v Praze 6 - Dejvicích. (rakovnik)
  • Ve filmu hraje Oldřich Kaiser se svou dcerou Karolínou Kaiserovou. (M.B)

Reklama

Reklama