Reklama

Reklama

The Convert

Trailer

Obsahy(1)

Thomas Munro (Guy Pearce) je laický kazatel, který přichází do britské osady ve 30. letech 19. století. Jeho pohnutá minulost je brzy podrobena zkoušce a jeho víra je vystavena pochybám, když se ocitne uprostřed krvavé války mezi maorskými kmeny. (mac000)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ono to je ťažké na posúdenie. Niekde tisícky kilometrov od Británie nádherne rozkvitá polonahá civilizácia, ktorá si občasne s oštepmi v ruke zadupe na zemi, hurónsky zaziape na kolegu a v čase kľudu pochutnáva na karé z bojovníka z vedľajšej dediny. A potom ich príde obohatiť veľký biely človek, ktorý si myslí, že je nadradený všetkým, čo je u Anglosasov vlastnosť pozostalá dodnes, a preto si uzurpuje právo poľudštiť ťa krížom a mušketami. A tak narážame na večný problém ľudstva: otázka spolužitia. Lee Tamahori zvykne točiť veľmi dobré filmy, v tomto neprekročil svoj tieň, ale poučil aspoň o maorskej histórii, kultúre a zvykoch. A poukázal na to, že konvertovať sa darí len málokomu, lebo je to konvertácia k akceptácii toho, že aj tí druhí sú ľudia. Tí, ktorí to nepochopili, sa ale stali úspešnými kolonizátormi a vďaka poplatkom, clám, porobe a vykorisťovaniu dodnes živia svojich monarchov a celý ostrov inak dosť lenivých ľudí. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Od Tamahoriho jsem viděl už čtyři nadprůměrně zajímavý filmy, z nichž ten nejstarší (Once were warriors) je moje dávná srdcovka. Takže jsem se těšil. A film začíná opravdu nadějně, vizuál je nadmíru poutavý a příběh vzbuzuje zvědavost. Ovšem postupně se děj potupně transformuje v obšlehnutý Tanec s vlky, šmrncnutý Pilcherovou Rosamundou a protikolonialistickou agitkou na úrovni populárně naučných pořadů pro mentálně retardované diváctvo. A já teď přemýšlím, jak napsat co nejvíc posupný a jízlivý komentář. Ale z toho vedra mám v hlavě bramboračku, takže mě nic rafinovaně opovržlivého nenapadá. Každopádně film nedoporučuju nikomu, kdo má zájem zkouknout seriózní historické drama s hodnotným příběhem, tohle je podřadná spotřební limonáda, i když moc pěkně vypravená a s výborným Pearcem. ()

Reklama

lubosco 

všechny recenze uživatele

Film zachytáva nezmyselný boj maorských kmeňov v časoch začínajúcej kolonizácie Nového Zélandu. Hlavný hrdina - angličan prichádzajúci do miestnej osady prisťahovalcov ako pastor, sa hneď po príchode dostane do obrazu, ako to tam chodí. Prvá tretina je venovaná jeho rozbehu v osade a zoznamovaniu s miestnymi pomermi. Tie ho nenadchnú a viac menej nútene odcháza do jedného z kmeňov v snahe zabrániť krvipreliatiu na osadníkoch. Nakoniec ale rieši konflikt medzi samotnými maormi. Suma sumárum vyzdvihujem krásne lokácie, neopozeraný svet maorov, herecký výkon Guy Pearce. Trochu tomu chýbali gule a nejaké širšie historické pozadie ako napr. v  Scottovom 1492. ()

Polux 

všechny recenze uživatele

6/10 | Tamahori se (opět) vrací ke svým maorským kořenům a tentokrát historkou o radostech a strastech šiřitelů křesťanské víry v nejzapadlejších koutech světa. Pearce v hlavní roli odvádí svůj (vysoký) herecký standard, domorodý casting dodává filmu správnou dávku autenticity, kostýmům a výpravě není co vytknout (téměř každý záběr nádherných přírodních scenérií si zaslouží zarámovat a pověsit na zeď) a závěrečný konflikt je natočen působivě (škoda, že podobně atmosféricky laděných scén není ve filmu více), ale po dějové stránce vyprávění příliš nestrhne a nikterak svižné tempo a zbytečně rozmáchlá stopáž ke spokojenému diváckému zážitku taktéž moc nepřispívá. | Obrácení pohanů na křesťanskou víru, těžký život kolonistů v zapadlé osadě, problémová koexistence s domorodými kmeny, kulturní rozdíly, střet civilizací, klanové války a postupná hodnotová i sociální integrace hlavní postavy do společnosti původních obyvatel. A k tomu ještě břemeno viny a snaha o vykoupení se z hříchů minulosti, politikaření kolonistů, projevy rasismu a dokonce dvojitá love story s pochmurným koncem. To vše je ve filmu do větší nebo menší míry zastoupeno, nicméně s ohledem na množství témat Tamahori jen přeskakuje od jedné věci ke druhé, aniž by se kterékoliv z nich věnoval více do hloubky, respektive ji zpracoval nějakým atraktivním způsobem. | PeZet ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Thomas Munro(Guy Pearce) na vlastní kůži sám pocítil co je to válka. Ta v něm totiž zanechala nepěkné vzpomínky. Myslel si, že už nikdy nebude muset bojovat. Jenže teď se ocitá mezi znepřátelenými maorskými kmeny a je jen otázkou času kdy zase bude muset vzít do rukou zbraň. The Convert není špatným filmem. Natočený je to poměrně dobře. Jen by to možná chtělo o trochu záživnější děj nebo aspoň o pár minut ubrat na stopáži. Mínusem je určitě taky do oči bijící digitální krev. Naopak nádherná je příroda(výběr lokací) kde se natáčelo. Maorští bojovníci(a vše kolem nich) mě vždycky tak nějak fascinovalo a tak tenhle film musím ocenit aspoň 3hvězdami. Je to ale škoda protože si myslím, že se z tohoto snímku dalo vymáčknout ještě o ždibec víc. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Hlavné natáčanie sa prebiehalo hlavne na Severnom ostrove Nového Zélandu (regióny Auckland a Northland) od septembra do novembra 2022. (Arsenal83)

Reklama

Reklama