Reklama

Reklama

The Convert

Trailer

Obsahy(1)

Thomas Munro (Guy Pearce) je laický kazatel, který přichází do britské osady ve 30. letech 19. století. Jeho pohnutá minulost je brzy podrobena zkoušce a jeho víra je vystavena pochybám, když se ocitne uprostřed krvavé války mezi maorskými kmeny. (mac000)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Maorové byli stateční bojovníci proslulí kanibalismem. O západní výdobytky a manýry moc nestáli, ale pustili si na své území migranty z Anglie a to zapříčinilo konec jejich civilizace. Do značné míry se však vymlátili sami díky střelným zbraním, jimiž je Evropané kulturně obohatili. Řekl bych, že film poměrně věrně ukazuje historické poměry. Samotný příběh není špatný, ostatně nějaký děj ten film mít musí. Nejlepší byl konec, jak Angličané zavedli Maorům clo a spotřební daň. Daň z přidané hodnoty tehdy zřejmě ještě nebyla vynalezena. Pěkný článek o dějinách Maorů je zde: https://www.stoplusjednicka.cz/vydesit-snist-maorove-se-zapadnich-kolonistu-rozhodne-nezalekli ()

rasttea 

všechny recenze uživatele

Oproti Horizont: Americká sága (2024), který jsem musela dokoukat natřikrát, je toto překvapivý klenot, který chytne a nepustí. I když... překvapivý ani tak ne. S Lee Tamahorim jsem měla tu čest pracovat a jeho jemné režisérské vedení i ve vypjatých scénách byla čirá radost zažít. Jinak teda skvělá výprava, scénář, hudební doprovod i opět fenomenální Guy Pearce, se kterým jsem se bohužel na place The Catcher Was a Spy (2018) minula, ale nikdy neříkám nikdy ;o) Takže suma sumárum hodně povedený filmový zážitek. ()

Reklama

lubosco 

všechny recenze uživatele

Film zachytáva nezmyselný boj maorských kmeňov v časoch začínajúcej kolonizácie Nového Zélandu. Hlavný hrdina - angličan prichádzajúci do miestnej osady prisťahovalcov ako pastor, sa hneď po príchode dostane do obrazu, ako to tam chodí. Prvá tretina je venovaná jeho rozbehu v osade a zoznamovaniu s miestnymi pomermi. Tie ho nenadchnú a viac menej nútene odcháza do jedného z kmeňov v snahe zabrániť krvipreliatiu na osadníkoch. Nakoniec ale rieši konflikt medzi samotnými maormi. Suma sumárum vyzdvihujem krásne lokácie, neopozeraný svet maorov, herecký výkon Guy Pearce. Trochu tomu chýbali gule a nejaké širšie historické pozadie ako napr. v  Scottovom 1492. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Pokud se naladíte na pomalejší tempo, což se dá vyčíst z komentářů a recenzí, nebudete nějak víc zklamáni. Příběh sice nemá nijak závratné tempo, ale co se týče kvalit režie, herectví a přírody, je to docela dobrý. I nějaká řež tam je. Což ovšem navádí člověka k myšlence, jak by to dopadlo, kdyby to byl kříženec Braveheart, Last Mohikans a Patriota. Hlavně teda v tom tempu, a krvelačnosti. Mám pocit, že by to byla pecka. No neva, ty tři si to vydobylo. 50%. ()

Polux 

všechny recenze uživatele

6/10 | Tamahori se (opět) vrací ke svým maorským kořenům a tentokrát historkou o radostech a strastech šiřitelů křesťanské víry v nejzapadlejších koutech světa. Pearce v hlavní roli odvádí svůj (vysoký) herecký standard, domorodý casting dodává filmu správnou dávku autenticity, kostýmům a výpravě není co vytknout (téměř každý záběr nádherných přírodních scenérií si zaslouží zarámovat a pověsit na zeď) a závěrečný konflikt je natočen působivě (škoda, že podobně atmosféricky laděných scén není ve filmu více), ale po dějové stránce vyprávění příliš nestrhne a nikterak svižné tempo a zbytečně rozmáchlá stopáž ke spokojenému diváckému zážitku taktéž moc nepřispívá. | Obrácení pohanů na křesťanskou víru, těžký život kolonistů v zapadlé osadě, problémová koexistence s domorodými kmeny, kulturní rozdíly, střet civilizací, klanové války a postupná hodnotová i sociální integrace hlavní postavy do společnosti původních obyvatel. A k tomu ještě břemeno viny a snaha o vykoupení se z hříchů minulosti, politikaření kolonistů, projevy rasismu a dokonce dvojitá love story s pochmurným koncem. To vše je ve filmu do větší nebo menší míry zastoupeno, nicméně s ohledem na množství témat Tamahori jen přeskakuje od jedné věci ke druhé, aniž by se kterékoliv z nich věnoval více do hloubky, respektive ji zpracoval nějakým atraktivním způsobem. | PeZet ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Hlavné natáčanie sa prebiehalo hlavne na Severnom ostrove Nového Zélandu (regióny Auckland a Northland) od septembra do novembra 2022. (Arsenal83)

Reklama

Reklama