Reklama

Reklama

Pracující třída jde do pekel

(festivalový název)
  • Srbsko Radnička klasa ide u pakao (více)

Obsahy(1)

Svérázný autor Mladen Djordjević žánrově oscilující postmoderní satanistický horor pojal jako vrstevnatou fresku lidského zla a frustrace, pramenících ze světa pod nadvládou oligarchů. Společnosti vládne kriminalita, zhýralost politiků a pravoslavná církev. Všichni vraždí, kradou, zatímco veřejnost je přilepená k absurdním reality shows. Nespecifikované město je prostoupeno ikonografickými symboly v kontrastu s kolabujícími domy a rozpadajícími se ulicemi. Chaoticky poskládaný film s překvapivě přímočarým příběhem sleduje pro režiséra typickou skupinu na chvostu civilizace. Město dřív živila prosperující továrna. Ta byla za pochybných privatizačních okolností a kvůli tragédii (při požáru zahynula většina pracovníků) zavřena. Přeživší a pozůstalí se po všudypřítomné deziluzi rozhodnou rezignovat na oficiální struktury a založí satanistický kult a hledají takřka zvrácenou terapii skrze svět nadpřirozena. V závěru jde o nevyřešitelnou cestu za hledáním smyslu v hroutícím se světě. Pod kůži se pomalu zažírající tempo plné explicitních výjevů lícují intimní momenty, rámované satirickým podtónem a svébytným černým humorem, který je v podstatě tím jediným, co společnosti zbývá. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (3)

Cimr 

všechny recenze uživatele

"Keď na teba kričia a v škôlke ťa bijú, vtedy pomôže - SATAN!" Když jsem se rozhodoval, jestli na tenhle film na Letní filmové škole jít, říkal jsem si, že bude buď skvělý, nebo hrozný. Nebyl jsem připraven na to, že bude.. prostě průměrný. Podle anotace i úvodu před filmem jsem si totiž vytvořil představu, že půjde o bizarní "půlnoční snímek", při němž budu mít neustále pusu dokořán. A dostal jsem v podstatě konvenční pomalé sociální drama o propuštěných dělnících, kteří se v dnešním světě nemůžou obrátit na žádnou instituci, a tak to risknou s pánem temnot. Ano, smál jsem se, bál jsem se, ale od všeho jen trošku. Jak už to bývá, když se míchá příliš mnoho věcí, úplně uspokojen asi nebude ani fanoušek hororů, ani komedií, ale ani sociálních dramat. Námět velmi slibný, ale říkám si, že chtěl nějak konkrétněji (žánrově?) uchopit. ()

chraskic 

všechny recenze uživatele

Očekávatelný, nicméně nutný zvrat v poslední třetině (a zcela zbytečný dovětek filmu) lehce podrývá to, co se do té doby dařilo výtečně. Na pozadí duchařského hororu, mysteriózního atmosferického thrilleru a skupinového dramatu (s dávkou humoru) nenuceně poukázat na situaci země zmítané korupcí, ovládané podvodníky a klikami kolem vlivných podnikatelů a politiků. Uctívat satana (zpřítomněného jen dalším podvodníkem, resp. alkoholickým patriarchou), se pak opravdu zdá jako poslední zbylá možnost. ()

Reklama

Nisutbitej 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem film po kterym budu mít potřebu se důkladně osprchovat, dostal jsem ten typ vyprávění, který působí hrozně seriózně, dokud se vypravěč nezačne hýkavě smát a neprozradí, že to byla celou dobu totální taškařice. Cenim. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama